Aπάντηση Προεδρίας της ΚΔ στις δηλώσεις Ακκιντζί

Την έντονη αντίδραση της Κυβέρνησης προκάλεσαν σημερινές δηλώσεις του Μουσταφά Ακκιντζί, με τις οποίες επιρρίπτει την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη λύση του Κυπριακού.

Σε ανακοίνωση, η Προεδρία της Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι με την τουρκική εισβολή του 1974 και την κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα τουρκικά στρατεύματα, είναι οι Τουρκοκύπριοι και οι Τούρκοι έποικοι που σφετερίζονται τις περιουσίες των 167 χιλιάδων, βιαίως εκτοπισθέντων Ελληνοκυπρίων.
Υπογραμμίζει, ακόμα, ότι με τις αξιώσεις του, ο Μουσταφά Ακκιντζί επιδιώκει την ομηρία και τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία.
Τον καλεί να υποδείξει σε ποιό άλλο αναγνωρισμένο ομοσπονδιακό κράτος ισχύουν, όσα αξιώνει για τη δική του κοινότητα, αλλά και να απαντήσει εάν ισχύουν οι συγκλίσεις για την πληθυσμιακή αναλογία των δύο κοινοτήτων και όσα το ευρωπαϊκό κεκτημένο υπαγορεύει για τις βασικές ελευθερίες.
Ο κύριος Ακκιντζί, αναφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας, πρέπει να απαντήσει ποιός έχει υπαναχωρήσει από τη σύγκλιση που αφορά την εφαρμογή των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών,αλλά και να ξεκθαρίσει εάν υποστηρίζει τη διατήρηση επεμβατικών και εγγυητικών δικαιωμάτων και την εσαεί παραμονή στρατευμάτων τρίτων χωρών σε μιά ελεύθερη κοινή πατρίδα.
Η Προέδρια της Δημοκρατίας καλεί τέλος τον Μουσταφά Ακκιντζί να εξηγήσει, γιατί εδώ και 45 χρόνια η Αμμόχωστος παραμένει πόλη φάντασμα.

Οι Δηλώσεις του ΤΚ Ηγέτη

Ο Μουσταφά Ακκιντζί, στι δηλώσεις του, ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη για λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας, στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.
Είπε ότι στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να περιληφθεί αναφορά για τη στάση των δύο πλευρών, σε σχέση με την προσπάθεια για συνομολόγηση των όρων αναφοράς, αλλά και ευρύτερα για επίτευξη λύσης, στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών.
Παράλληλα, ο Ακκιντζί επανέλαβε ότι μιά νέα διαδικασία δεν θα αρχίσει από το μηδέν και πρέπει να έχει χρονοδιάγραμμα.
Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε πίσω στο θέμα της αρχής της αποτελεσματικής συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο με μία θετική ψήφο.
Δήλωσε, ακόμα, ότι είναι απάνθρωπο να συνεχίζει να τιμωρείται η τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία κατά τον ίδιο, δεν ευθύνεται για τη μη λύση.

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:13

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.