ΠτΔ: Λειτουργική και βιώσιμη λύση δεν μπορεί να είναι ετεροβαρής

Μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι ετεροβαρής, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας πως η λύση δεν μπορεί να δίνει τέτοια προνόμια ή εξουσίες στη μια εκ των δύο κοινοτήτων κατά τρόπο που να καταπατάται το δίκαιο και βασικές αρχές και αξίες που σε ουδεμία άλλη χώρα ισχύουν ή εφαρμόζονται.

Ο Πρόεδρος μιλούσε σε συνάντηση με μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, που πραγματοποίησε τη συνεδρία της στην Κύπρο, με την ευκαιρία των 25 χρόνων από την ίδρυση της.

Εξέφρασε ευχαριστίες για τη σταθερή στήριξη αρχών που τηρεί η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της επανειλημμένης υιοθέτησης ψηφισμάτων και άλλων κειμένων, με τα οποία εκφράζει ποικιλοτρόπως την υποστήριξή της προς το δίκαιο αγώνα της Κύπρου γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για συγκεκριμένες πτυχές του κυπριακού προβλήματος, όπως η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι ο αγώνας της Κύπρου αφορά την ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος. «Αγώνας, ο οποίος νομιμοποιείται στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι σύμφωνος με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος», είπε.

«Κύριο μέλημά μας είναι να επιτύχουμε μία λύση η οποία θα δημιουργεί ένα κράτος ανεξάρτητο και πραγματικά κυρίαρχο, απαλλαγμένο από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις, την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και τη στρατιωτική παρουσία της όποιας τρίτης χώρας και πιο συγκεκριμένα της κατοχικής δύναμης», συνέχισε ο Πρόεδρος.

Η λύση, συμπλήρωσε, θα πρέπει να διασφαλίζει και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα επιτρέποντας στο σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συνυπάρξουν ειρηνικά, να συνδημιουργήσουν μέσα από μια λειτουργική και βιώσιμη λύση. «Και λειτουργική και βιώσιμη λύση δεν μπορεί να είναι ετεροβαρής. Δεν μπορεί να δίνει τέτοια προνόμια ή εξουσίες στη μια εκ των δύο κοινοτήτων κατά τρόπο που να καταπατάται το δίκαιο, να καταπατώνται βασικές αρχές και αξίες που σε ουδεμία άλλη χώρα ισχύουν ή εφαρμόζονται» επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Διαβεβαίωσε την ίδια ώρα ότι «όραμα και φιλοδοξία μας είναι να συνεχίσουμε να είμαστε πρότυπο σταθερότητας και δημιουργίας συνεργειών για την προαγωγή της αμοιβαίας ευημερίας και σταθερότητας για όλους, και ιδιαίτερα στην εύφλεκτη και ευμετάβλητη περιοχή της οποίας αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος».

Εκείνο που απαιτείται, επεσήμανε, «συνειδητοποιώντας την κοινή βάση των προβλημάτων και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι λαοί, είναι όλα τα κράτη να μπορέσουμε να επιτύχουμε διαρκείς και βιώσιμες πολιτικές λύσεις που θα προωθήσουν την περιφερειακή ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα και οι οποίες θα προστατεύσουν τις μελλοντικές γενιές από ασύμμετρες απειλές».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος εξήρε τη δραστηριότητα της Συνέλευσης – που απαριθμεί βουλευτές από 25 χώρες – και το πλούσιο και επιτυχημένο έργο της, και αναφερόμενος στις αξίες και αρχές της, είπε πως η συμβολή της είναι σημαντική όσον αφορά την προσπάθεια που διεξάγεται μέσω του σύγχρονου παγκόσμιου διάλογου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και τη συλλογική αντιμετώπιση άλλων περιφερειακών και διεθνών προβλημάτων που ξεπερνούν τα στενά σύνορα των κρατών.

Είπε ακόμα ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η διαρκής στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η απεριόριστη ευγνωμοσύνη του Κυπριακού Ελληνισμού, για όσα μέχρι σήμερα η Συνέλευση έχει προσφέρει τόσο στην Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:27

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.