Κατάργηση εγγυήσεων θα επιδιώξει η Ελλάδα

Συγκεκριμένες απόψεις σε ό,τι αφορά την αντικατάσταση του καθεστώτος των εγγυήσεων στην Κύπρο, θα ζητήσει να ακούσει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, από τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη στην Άγκυρα.

Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση των διευρυμένων συνομιλιών στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κύριος Κατρούγκαλος είπε ότι οι εγγυήσεις πρέπει να αντικατασταθούν με μηχανισμό, στον οποίο δεν θα επαναλαμβάνονται τα αποικιακά και αντίθετα στο διεθνές δίκαιο χαρακτηριστικά, του προηγούμενου νομικού καθεστώτος.
Τα μηνύματα που θα μεταφέρω, είπε, θα είναι συγκεκριμένα, ως προς την ουσία και τη διαδικασία.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι θέλει να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό, το οποίο όπως ανέφερε, θα πρέπει να λυθεί όχι αύριο, αλλά χθες.
Πρέπει, πρόσθεσε, να αρχίσει συζήτηση με ειλικρίνεια και να υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στο επίπεδο της διεθνούς διάστασης του Κυπριακού.
Να αρχίσει, είπε ο κύριος Κατρούγκαλος, συζήτηση προπαρασκευαστική, άτυπη στην αρχή, ώστε να υπάρχει πρόοδος που θα επιτρέψει όταν αρχίσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις να αξιοποιηθεί όλη η πρόοδος που έχει γίνει στις τελευταίες διαπραγματεύσεις και ειδικά στο Κραν Μοντανά.

Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε σχέση με την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω της αποστολής της Τζέιν Χολ Λουτ, για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.
Μοναδικός στόχος και προσδοκία μας, τόνισε, είναι η επανέναρξη ουσιαστικών και στοχευμένων συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε τερματισμό της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων.
Ο κύριος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι συζητήσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία θα έχουν θετικό αποτέλεσμα.
Είπε επίσης, ότι με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, είχαν την ευκαιρία, ενόψει και της αυριανής σημαντικής συνόδου κορυφής στα Ιεροσόλυμα, να ανασκοπήσουν το πλήρες φάσμα των μηχανισμών συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με χώρες της περιοχής.
Αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για πώς μπορούν οι τριμερείς συναντήσεις να διευρυνθούν σε τομείς με ομονοούντα κράτη από την περιοχή και κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προχωρήσει η προσπάθεια για να υπάρξει πιο θεσμική διασύνδεση.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν, ακόμη, κρίσιμα Ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, το μεταναστευτικό και το Brexit.

Συνάντηση ΠτΔ με τον Έλληνα ΥΠΕΞ

Νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Σε ανάρτηση στο Twitter ο πρόεδρος Αναστασιάδη χαρακτηρίζει εποικοδομητική τη συνάντηση με τον κύριο Κατρούγκαλο, κάμνοντας λόγο για συνεννόηση και απόλυτο συντονισμό των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου.
Αθήνα και Λευκωσία συντονίζονται, ενόψει της συνάντησης του Γιώργου Κατρούγκαλου, την Πέμπτη, στην Αττάλεια, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο θα συζητήσει και το Κυπριακό.
Στο πλαίσιο των επαφών του, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, είχε επίσης, συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη και με  τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.
Νωρίς το πρωί ο κύριος Κατρούγκαλος ξεναγήθηκε και κατέθεσε στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα. Στεφάνι κατέθεσε και στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.


Σύνταξη: Μαρία Λουκαΐδου, Ανδρέας Κωνσταντίνου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:46

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Απελευθέρωση των ομήρων ζητούν από τη Χαμάς 18 χώρες
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.