Δεν δόθηκε άδεια στη ΔΕΑ για εκσκαφές στα κατεχόμενα

Δεν επετράπη στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων να διενεργήσει εκσκαφές σε τουλάχιστον 20 πιθανά σημεία ταφής αγνοουμένων εκτός στρατιωτικών περιοχών στα κατεχόμενα.

Όπως καταγράφεται σε υπόμνημα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το Συμβούλιο της Ευρώπης για τους αγνοούμενους, τα εμπόδια αυτά έρχονται να προστεθούν στις υπάρχουσες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΔΕΑ για εκσκαφές σε στρατιωτικές ζώνες στην κατεχόμενη Κύπρο.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2018, αναφέρεται στο υπόμνημα το οποίο αποκαλύπτει το ΚΥΠΕ, υπήρχαν τουλάχιστον 16 πιθανές τοποθεσίες ταφής σε μη στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα, για τις οποίες ο λεγόμενος ιδιοκτήτης της γης δεν έδινε την συγκατάθεσή του για εκσκαφές. Οι περιοχές αυτές, βρίσκονται σε Αργύτα, Περιστερωνοπηγή, Καραβά, Επιχό, Κυθρέα, Κιόνελι, πέντε περιπτώσεις στην Αμμόχωστο, Γαλάτεια, Νέο Χωριό, Λάπηθο, Καζάφανι και Κερύνεια.
Επίσης, σε άλλες τέσσερις περιπτώσεις από τον Ιούνιο 2018 μέχρι σήμερα δεν δόθηκε πρόσβαση σε περιοχές στη Μια Μηλιά, Έξω Μετόχι και δύο περιπτώσεις στη Λάπηθο.
Η Λευκωσία επαναλαμβάνει εξάλλου ότι η Τουρκία δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα πληροφορίες από τα αρχεία της για τους αγνοούμενους, ενώ ακόμη και η πρόσβαση σε αεροφωτογραφίες του 1974 που παραχώρησε στο γραφείο του Τουρκοκύπριου μέλους της ΔΕΑ, ήρθαν σε μορφή συντεταγμένων στο γραφείο του Ελληνοκύπριου μέλους. Σημειώνεται συναφώς ότι σε καμία περιοχή για την οποία δόθηκαν συντεταγμένες, δεν βρέθηκαν οστά.
Το υπόμνημα κατατέθηκε ενόψει της συζήτησης του θέματος των αγνοουμένων στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών, μεταξύ 12 και 14 Μαρτίου, στο Στρασβούργο.
Η Λευκωσία ζητά από την επιτροπή να ασκήσει πιέσεις προς της Άγκυρα να δώσει αρχεία της και να αποτρέψει μελλοντικές μετακινήσεις οστών.

Σύνταξη: Αιμιλία Μιχαήλ
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:00

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.