Kαλίν: Δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε τετελεσμένα στη Μεσόγειο

Δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε τετελεσμένα ιδιαίτερα στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν λίγες ώρες πριν την άφιξη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία. Χαρακτήρισε θετικές τις δηλώσεις Τσίπρα στο πρακτορείο Ανατολού σήμερα λέγοντας ότι δείχνουν ότι έχει προσέγγιση θετική και καλής προθέσεως. “Πιστεύω ότι οι συνομιλίες μας θα πραγματοποιηθούν σε αυτό το πλαίσιο”, είπε.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλιου, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας αναφέρθηκε στις αυριανές επαφές του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι “με την Ελλάδα θα έχουμε μια έντονη ατζέντα”. “Πέραν των διμερών και εμπορικών/οικονομικών σχέσεων θα περιλαμβάνει και τις εξελίξεις στο Αιγαίο, τα ενεργειακά θέματα, τον ΤΑΡ (Τρανς-Αδριατικός Αγωγός), το Τουρκικό Ρεύμα (Turkish Stream), την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, τη ρωμαίικη μειονότητα που ζει στην Τουρκία, την υφαλοκρηπίδα, τα νησιά. Για όλα αυτά τα θέματα αύριο η ατζέντα μας θα είναι έντονη”.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι “επειδή για να είναι δυνατόν να μετατραπεί η Μεσόγειος σε μια θάλασσα ειρήνης οι πηγές της πρέπει να ένα ίσο και δίκαιο τρόπο να εξευρεθούν, να εξορυχθούν και να διαμοιραστούν. “Με αυτή την αφορμή θα ήθελα να δηλώσω ότι, όπως υπογράμμισαν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και οι υπουργοί των Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, η Τουρκία θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει τη ίδια αποφασιστική στάση που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα προκειμένου να προασπίσει τα θεμελιώδη δικαιώματά της που πηγάζουν από τα κυριαρχικά της δικαιώματα είτε στο Αιγαίο, είτε στη Μεσόγειο, είτε στη Μαύρη Θάλασσα”, ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας χαρακτήρισε “ικανοποιητικές”, τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού σήμερα στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού προσθέτοντας ότι “δείχνουν ότι είναι θετικές και καλής προθέσεως οι προσεγγίσεις του”. “Πιστεύω ότι οι αυριανές συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν σε αυτό το πλαίσιο”, ανέφερε.

Ωστόσο ο Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε ότι “στο Υπουργικό μας Συμβούλιο σήμερα και ο Υπουργός Εξωτερικών μας και ο Υπουργός Άμυνάς μας σημείωσαν ότι η Τουρκία και στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο και στην Μαύρη Θάλασσα θα συνεχίσει να δείχνει την ίδια αποφασιστικότητα που έδειχνε μέχρι σήμερα για την υπεράσπιση των βασικών της δικαιώμάτων που πηγάζουν από κυριαρχικά της δικαιώματα”. “Στην ανατολική Μεσόγειο ειδικά δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε τετελεσμένα από όποιον κι αν προέρχονται, πρέπει να το γνωρίζουν όλοι αυτό”, ανέφερε και πρόσθεσε: “Θέλουμε για άλλη μια φορά να δηλώσουμε ότι οι προσπάθειες ειδικά της Ε/κ πλευράς να συνάπτει συμφωνίες με κάποιες χώρες για να δημιουργήσει ντε φάκτο καταστάσεις θα αποβούν μάταιες. Η Τουρκία ποτέ δεν θα τις αποδεχτεί. Η Τουρκία μαζί με την ‘τδβκ’ έχει υπογράψει μία σειρά από συμφωνίες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και, όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Ενέργειας, σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο, γύρω από την Κύπρο διεξάγονται έρευνες σε περιοχές που έχουν καθοριστεί και προβλέπουμε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν και γεωτρήσεις. Αυτές οι εργασίες θα συνεχιστούν. Προσεγγίσεις που στόχο έχουν να εγκλωβίσουν την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την πλευρά μας. Θέλω για άλλη μια φορά να το δηλώσω”, είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:45

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.