Δεν έχουμε πρόβλημα με τον Ακιντζί, δηλώνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Δεν έχω πρόβλημα στις σχέσεις μου με τον Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σημείωσε ότι η μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος μέσω θάλασσας από την Τουρκία στα κατεχόμενα θα γίνει, ήταν υπόσχεση του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Τσαβούσογλου απαντούσε σε ερωτήσεις τριών δημοσιογράφων στο πλαίσιο εκπομπής που μεταδόθηκε ζωντανά από τ/κ τηλεοπτικά κανάλια. Οι τρεις δημοσιογράφοι ήταν ο Χασάν Καχφετζίογλου, Χασάν Ερτζακιτζιά και ο Ρασίχ Ρεσιάτ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Κίπρις ποστασί, της οποίας διευθυντής σύνταξης είναι ο Ρεσιάτ, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη δεν συναντήθηκε με τον Τ/κ ηγέτη γιατί δεν υπήρξε τέτοιο αίτημα. Δεν έχουμε πρόβλημα με τον κ. Ακιντζί, σε ορισμένα θέματα υπάρχει διαφορά απόψεων, αλλά συζητάμε και προσπαθούμε να καλύψουμε αυτή τη διαφορά, πρόσθεσε.

Ο Τούρκο ΥΠΕΞ είπε ότι ήρθε στα κατεχόμενα με στόχο να δουν και να αξιολογήσουν και τις άλλες επιλογές που υπάρχουν μετά το Κραν Μοντάνα, λέγοντας ότι εκεί στην Διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο ο ΓΓ του ΟΗΕ είδε ότι οι Ε/κ δεν θέλουν να μοιραστούν τις οικονομική δύναμη.

Η Τουρκία, είπε, δεν αποκλείει, δεν θέτει εκτός τον Ακιντζί και το να δημιουργείται μια τέτοια εντύπωση είναι εντελώς λάθος. Ούτε είναι σωστό να δημιουργείται η εντύπωση ότι (η Αγκυρα) δεν συναντάται με τον Τ/κ ηγέτη, σημείωσε ο κ. Τσαβούσογλου. Μπορεί, είπε, να έχουν διαφορά απόψεων σε κάποια θέματα αλλά βρίσκοντας κοινά σημεία προσπαθούν να σμικρύνουν τις διαφορές.

Κατά τον Τούρκο ΥΠΕΞ, «η υπόθεση της Κύπρου δεν μπορεί να τυγχάνει διαχείρισης ανάλογα με την ιδεολογία κάποιου. Η υπόθεση της Κύπρου είναι υπόθεση του τ/κ λαού».

Αναφερόμενος στο θέμα μιας λύσης δύο κρατών, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι πρέπει να καθοριστεί το αν θα διαπραγματευτούν σε σχέση με τα δύο κράτη. Δεν βλέπουν, συνέχισε, ειλικρίνεια στην ε/κ πλευρά , προσθέτοντας ότι λύση είναι και αυτή των δύο κρατών και η ομοσπονδία και η συνομοσπονδία. Πρέπει να αξιολογήσουμε κάθε επιλογή, να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, τότε μπορούμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, ανέφερε.

Η Γενί Ντουζέν στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνέδεσε το γεγονός ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την μορφή λύσης του Κυπριακού με το ότι γίνεται προετοιμασία για τις «προεδρικές εκλογές». «Ομοσπονδία, συνομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία, μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις. Ας τις βάλουμε όλες πάνω στο τραπέζι. Κάποιοι φίλοι λένε ότι μπορεί να υπάρξει μόνο ομοσπονδία. Δεν υπάρχει λόγος για την επιβολή μίας μόνο επιλογής».

Στο μεταξύ, αντιδράσεις υπήρξαν στο πώς διεξήχθη αυτή η εκπομπή η οποία ανακοινώθηκε ως συνάντηση και συζήτηση με τον Τύπο. Την εκπομπή δεν μετέδωσε ζωντανά το κανάλι Σιμ που ανήκει στον ίδιο όμιλο με την εφημερίδα Γενί Ντουζέν, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν το μεσημέρι, μετέφερε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας του για το παρασκήνιο της διοργάνωσης αυτής της εκπομπής.

Σε αυτό το δημοσίευμα αναφέρετο ότι παρά το ότι αναγγέλθηκε ως συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ με τον Τύπο, προσκλήθηκαν μόνο τρεις δημοσιογράφοι από την τουρκική «πρεσβεία», όπου πραγματοποιήθηκε η εκπομπή, και η επιλογή αυτών έγινε κατόπιν διαβούλευσης με την Άγκυρα.

Το κανάλι Σιμ δεν μετέδωσε την εκπομπή θεωρώντας ότι αντιβαίνει στην ελευθερία του Τύπου και τις βασικές αρχές συμμετοχής, αφού δεν ήταν ανοικτή για όλους, αλλά με πρόσκληση μόνο τριών δημοσιογράφων, τα ονόματα των οποίων δεν είχαν ανακοινωθεί.

Ανακοίνωση επι του θέματος έβγαλε και η συντεχνία των εργαζομένων στον τ/κ Τύπο (Basın-Sen) με τον πρόεδρό της, Αλί Κισμίρ να καταγγέλλει παρέμβαση για την πραγματοποίηση αυτής της εκπομπής και επιβολή στις ελευθερίες έκφρασης και Τύπου.

Ο κ. Κισμίρ ανέφερε επίσης ότι βιομηχανικό κεφάλαιο έρχεται από την Τουρκία και με την βοήθεια του καθεστώτος στον «βορρά» προσπαθεί να βάλει χέρι και στα ΜΜΕ. Ούτε αυτό γίνεται αποδεκτό, ούτε και το ότι «θέλουν να κάνουν την προπαγάνδα τους όπως την θέλουν αυτοί».

Θα συνεχίσουν, κατέληξε, τον αγώνα ενάντια σε κάθε περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης και του Τύπου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:55

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.