Εξηγήσεις για το θεμα των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Δικαιοσύνης από τον ΠτΔ

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενόψει των όσων λέγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες για το θέμα της δικαιοσύνης. 

Στην δήλωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Νίκος Αναστασιάδης αναφέρει ότι επιθυμεί να επισημάνει τα ακόλουθα:

1. Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνει σαφή διάκριση μεταξύ των τριών εξουσιών, εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής, κατοχυρώνοντας την πλήρη ανεξαρτησία μίας εκάστης των εξουσιών. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να ενεργήσει κατ’ αντίθεση των προνοιών του Συντάγματος, προκειμένου να γίνει αρεστός.
2. Οι ισχυρισμοί πως τάχα η Κυβέρνηση προχωρεί στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος εξαιτίας των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, είναι παντελώς αβάσιμοι και τούτο γιατί:
(α) Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας από το 2013.
(β) Η πρώτη μελέτη μεταρρύθμισης υποβλήθηκε από τους Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 24 Ιουνίου του 2016.
Ύστερα από διαβούλευση εκρίθη ότι μια ευρύτερη μελέτη από ξένους εμπειρογνώμονες θα συνέβαλλε στη λήψη ορθότερων αποφάσεων.
(γ) Σαν αποτέλεσμα τούτου, το Φεβρουάριο του 2017, Ιρλανδοί εμπειρογνώμονες ανέλαβαν και ολοκλήρωσαν εμπεριστατωμένη μελέτη, την οποία παρέδωσαν επισήμως στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Απρίλιο του 2018.
(δ) Τον Ιούνιο του 2017, σε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην παρουσία των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κατά την οποία παρουσίασαν τις εισηγήσεις των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων.
(ε) Έκτοτε, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέλαβε τη νομοτεχνική επεξεργασία των αναγκαίων νομοσχεδίων, τα οποία παρουσίασε κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε προ πολλού προγραμματισμένη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιανουαρίου, 2019, θα παρουσιάσει τα εν λόγω νομοσχέδια στους Δικαστές του Ανωτάτου.
3. Επειδή κάποιοι επικρίνουν την Κυβέρνηση για ολιγωρία, χάριν ενημέρωσης αναφέρεται πως οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης υπερβαίνουν σε ύψος δαπανών τα 120 εκατομμύρια ευρώ, δαπάνες που ήταν απαγορευτικές κατά τα προηγούμενα χρόνια. λόγω της δεινής οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε.

Πηγή: ΓΤΠ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:59

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Τμήμα Μετεωρογίας-1ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
05:48
18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.