Κ. Κληρίδης: Καμιά προσυνεννόηση με Ν. Κληρίδη

Δεν υπήρξε οποιαδήποτε προσυνεννόηση με τον αδελφό του Νίκο Κληρίδη, αναφορικά με τις καταγγελίες στις οποίες προέβη για διαπλοκή και ευνοιοκρατία στο δικαστικό σώμα, δηλώνει ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Σε γραπτή δήλωση, ο Γενικός Εισαγγελέας κάνει ειδική αναφορά στις δύο αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως Εφετείου, που οδήγησαν στην αθώωση ή επισφράγισαν την απαλλαγή της Τράπεζας Κύπρου και υψηλόβαθμων στελεχών της σε ποινικές υποθέσεις.
Τονίζει ότι στη μία περίπτωση, τρεις από τους πέντε δικαστές του Εφετείου έχουν τέκνα ή σύζυγο που εργοδοτούνται στο δικηγορικό γραφείο, το οποίο εκπροσωπούσε την Τράπεζα και στέλεχος της στην έφεση.
Σύμφωνα με το Γενικό Εισαγγελέα, κανένα μέλος του Δικαστηρίου δεν ανέφερε από μόνο του την ύπαρξη σχέσης εργοδοσίας συγγενικού του προσώπου, με τον δικηγορικό οίκο που εκπροσωπούσε την Τράπεζα.
Επισημαίνει πως με οδηγίες του, ζητήθηκε από το Δικαστήριο να εφαρμόσει τις αρχές, που είχαν νομολογηθεί στην υπόθεση Νίκολας, και στη συνέχεια οι τρεις δικαστές προέβησαν σε σχετική δήλωση.
Ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει ότι, με απόφαση του Εφετείου, απορρίφθηκε η έφεση της Δημοκρατίας χωρίς καν να εκδικαστεί.
Τονίζει ότι η συγκεκριμένη απόφαση αντιβαίνει σε νομικές αρχές και στη λογική.
Αναφερόμενος στην εκδίκαση των εφέσεων εναντίον της ομόφωνης απόφασης του Κακουργιοδικείου για καταδίκη της Τράπεζας Κύπρου και του τότε ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της Ανδρέα Ηλιάδη για χειραγώγηση της αγοράς, ο Γενικός Εισαγγελέας σημειώνει ότι το Εφετείο αθώωσε και απάλλαξε τους καταδικασθέντες, με βάση λόγο ο οποίος δεν περιλαμβανόταν στους λόγους έφεσης, που ήγειραν οι δικηγόροι των εφεσειόντων.
Ο Κώστας Κληρίδης χαρακτηρίζει άκρως εσφαλμένη την απόφαση και κυρίως το αιτιολογικό της.
Στη συνέχεια χαρακτηρίζει ανησυχητικό το γεγονός ότι μετάα την έκδοση της απόφασης, αποκαλύφθηκε ότι στενά συγγενικά πρόσωπα του Προέδρου του Εφετείου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η ψήφος του οποίου έκρινε την αθωωτική έκβαση της υπόθεσης υπέρ της Τράπεζας, είχαν τύχει του οφέλους μιας συμβιβαστικής εξώδικης διευθέτησης αγωγών που είχαν κινήσει εναντίον της Τράπεζας.

Για παρέμβαση Χρίστου Τριανταφυλλίδη

Αναφερόμενος στην παρέμβαση του δικηγόρου Χρίστου Τριανταφυλλίδη, ο Γενικός Εισαγγελέας υποστηρίζει ότι αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό του κοινού από την ουσία των θεμάτων. Χαρακτηρίζει αδιαμφησβήτητο και δεδομένο το σεβασμό προς τη μνήμη και την προσφορά του Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη στα κοινά, προσθέτοντας ωστόσο πως παραμένει το γεγονός ότι ο Χρίστος Τριανταφυλλίδης ως δικηγόρος, εμφανίζετο σε εκδικάσεις υποθέσεων ενώπιον του αείμνηστου πατέρα του, όταν ο δεύτερος υπηρετούσε ως Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:09

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Ανακαλούνται όλες οι άδειες για χρήση πυροτεχνημάτων -Δεν θα εκδίδονται νέες...
17:24
Γάζα: Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν τη διενέργεια έρευνας για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
17:03
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Συνελήφθη επιχειρηματίας για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
15:00
Καμία ένσταση εναντίον υποψήφιων Ευρωβουλευτών
14:43
Μαρία Ζαχάροβα: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους
14:34
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.