Προδρομου: Η Κυβέρνηση καθορίζει την εξωτερική πολιτική

Ως ένα ανεξάρτητο κράτος, μέλος της ΕΕ, η Κύπρος καθορίζει ανάλογα τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της, χωρίς αυτό να επηρεάζει ή να εμποδίζει το γεγονός ότι η χώρα έχει εξαιρετικές σχέσεις και με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.


Παράλληλα υπογράμμισε πως οι επιλογές της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου ανήκουν στην Κυβέρνησή της και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ ακολουθεί την πολιτική της ‘Ενωσης .

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «επειδή έγινε λόγος για στρατικοποίηση πρέπει να υπογραμμίσουμε το προφανές, ότι καμιά προσπάθεια στρατικοποίησης δεν γίνεται στην Κύπρο».

«Τουναντίον προσπαθούμε να επιλύσουμε το Κυπριακό, που είναι πρόβλημα κατοχής και παρουσίας κατοχικού στρατού. Να φύγει ο στρατός θέλουμε», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας πως «δεν γίνονται προσπάθειες στρατικοποίησης και αυτή η παρατήρηση δεν μπορεί να αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία».

Υπενθυμίζεται πως η κ. Ζαχάροβα είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, πως «η περαιτέρω στρατικοποίηση» της Κύπρου «και η εμπλοκή της στην εφαρμογή σχεδίων των Αμερικανικών και του ΝΑΤΟ θα έχει αναπόφευκτα επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την ίδια την Κύπρο».

Στις σημερινές του δηλώσεις ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «η χώρα μας έχει διεθνείς συμφωνίες με πάρα πολλά κράτη με τα οποία διατηρούμε στενές σχέσεις, και στο πλαίσιο αυτό, όπως είπαμε χθες, παρέχονται διευκολύνσεις κατ΄ εξοχήν για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Δεν τίθεται θέμα καμιάς στρατικοποίησης».

Ερωτηθείς αν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ρωσίας το θέμα που αφορά τους χειρισμούς της Κύπρου σε ό,τι αφορά διευκολύνσεις που παρέχει, θεωρείται λήξαν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να συζητήσει για αυτές τις διευκολύνσεις».

«Η Κύπρος και στο πλαίσιο των τριμερών σχέσεων συνεργασίας αναπτύσσει διαρκώς τις σχέσεις της, όπως θα έκανε οποιοδήποτε ανεξάρτητο κράτος με γνώμονα τα συμφέροντα των Κυπρίων πολιτών, αλλά και τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας», σημείωσε.

Επεσήμανε πως «η ασφάλεια στην περιοχή μας από άλλους παράγοντες απειλείται και συγκεκριμένα από τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει διαρκώς η Τουρκία».

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως στην τηλεφωνική επικοινωνία των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ρωσίας, όπως ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει δηλώσει, «επιβεβαιώθηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει φιλικές, στενές σχέσεις με τη Ρωσία, συζητήθηκε και η μελλοντική ανταλλαγή επισκέψεων. Οι σχέσεις αυτές είναι σταθερές και διατηρούνται», σημείωσε.

Είπε ακόμη πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και ακολουθεί τις επιλογές που κάνει η ΕΕ στη διεθνή σκηνή.
«Στο πλαίσιο που υπάρχει κάποιος βαθμός ελευθερίας ασκείται με γνώμονα τα κυπριακά συμφέροντα, αλλά δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανένα αυτή η θέση της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ και ο προσανατολισμός που αυτό σημαίνει», επεσήμανε.

Υπογράμμισε πως «αυτό δεν μας φέρνει σε αντίθεση με καμιά από τις τρίτες χώρες, όπως είναι η Ρωσία, με την οποία διατηρούμε ιδιαίτερες σχέσεις».

Ερωτηθείς αν δόθηκαν εξηγήσεις από πού πηγάζει η ενόχληση της Ρωσίας και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μπορεί να πηγάζει από την εξαγγελία για ενεργότερο ρόλο των ΗΠΑ στις τριμερείς συνεργασίες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «κανείς δεν πρέπει ή δεν μπορεί να ενοχλείται από το γεγονός ότι η Κύπρος προσπαθεί με ισορροπημένο τρόπο να παίξει ένα ρόλο πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή».

Αυτό είναι που κάνει η εξωτερική μας πολιτική, με τις πολύ στενές σχέσεις τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τους Παλαιστίνιους, με την Αίγυπτο, με την Ιορδανία, με τις αραβικές χώρες της περιοχής. Βεβαίως, η Κύπρος προσπαθεί διαρκώς να επεκτείνει αυτές τις σχέσεις και με κράτη της ΕΕ, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως «αυτές είναι σχέσεις συνεργασίας, δεν μπορεί να ενοχλήσουν κανένα και, βεβαίως, τα όσα η ειδική στρατηγική, γεωγραφική θέση της Κύπρου μας επιτρέπει να προσφέρουμε σε χώρες, με τις οποίες συνεργαζόμαστε, δεν μπορεί να εκλαμβάνονται ως στρατιωτικές κινήσεις, (και) δεν είναι».

 Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:01

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων αυτοκινήτων
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Νιγηρία: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι 137 μαθητές που απήχθησαν πριν από 3 εβδομάδες
05:58
Εκτακτο υπουργικό Συμβούλιο για στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων
05:49
Ετοιμάζεται να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα η Τουρκία
05:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.