Οι τριμερείς συνεργασίες της Κύπρου στην πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ

Οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Κύπρου, τόνισαν ότι η πολιτική εμβάθυνσης και διεύρυνσης των σχέσεων της Κύπρου με γειτονικά κράτη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της ενίσχυσης των τριμερών συνεργασιών, εντάσσεται και στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για προώθηση των θεμάτων Ασφάλειας και Άμυνας στην περιοχή.

Με κοινή τους παρέμβαση στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, σε σύνθεση Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, οι Υπουργοί Νίκος Χριστοδουλίδης και Σάββας Αγγελίδης, αναφέρθηκαν στην πολυεπίπεδη σημασία της εν λόγω εξέλιξης, τόσο για τα κράτη μέλη όσο και για την ίδια την ΕΕ και εξέφρασαν την πλήρη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εν λόγω πολιτική.

Ειδικότερα σε σχέση με την PESCO, τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Αμυντική Συνεργασία, η οποία έχει ως στόχο την ανάπτυξη δυνατοτήτων από πλευράς της Ένωσης στον τομέα της Ασφάλειας και Άμυνας προς ενίσχυση της στρατηγικής της αυτονομίας, εκφράστηκε η πλήρης στήριξη της Λευκωσίας και επισημάνθηκε ότι η Κύπρος συμμετέχει σε έξι προγράμματα της πρώτης δέσμης δράσεων, ενώ έχει δηλώσει συμμετοχή σε τρία νέα προγράμματα.

Αναφορικά με τις συζητήσεις που διεξάγονται για τις γενικές προϋποθέσεις που θα διέπουν τη συμμετοχή τρίτων κρατών στα προγράμματα PESCO, oι Υπουργοί τόνισαν ότι η εμπλοκή τρίτων κρατών μπορεί να γίνει υπό συγκεκριμένους όρους, όπως για παράδειγμα τα ενδιαφερόμενα για συμμετοχή κράτη να εφαρμόζουν και να σέβονται τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ, οι δύο Υπουργοί τόνισαν ότι για την Κύπρο «η εν λόγω συνεργασία θα πρέπει να εδράζεται και να βασίζεται στις αρχές της αμοιβαιότητας, διαφάνειας και της συμμετοχής όλων των κρατών μελών, με σεβασμό στην αυτονομία λήψης αποφάσεων του κάθε οργανισμού».

Σημειώνεται ότι ο Ν.Χριστοδουλίδης, είχε στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, διμερή συνάντηση με τον Έλληνα Αν. Υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Κατρούγκαλο, κατά τη διάρκεια της οποίας αντάλλαξαν απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και για τα επόμενα βήματα σε σχέση με τις τριμερείς συνεργασίες.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων κατά τις οποίες οι ‘28’ είχαν την ευκαιρία να προβούν σε ανασκόπηση της κατάστασης στην Κεντρική Ασία, στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, στην Υεμένη και στην Ουκρανία.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:23

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
17:55
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Λετυμπιώτης: Το Κυπριακό είναι ένα εξόχως ευρωπαϊκό πρόβλημα
15:58
Σαλβίνι: H Κύπρος έζησε παρόμοια δοκιμασία με τη γενοκτονία των Αρμενίων
15:53
Προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε στη Βάσα Κελλακίου
15:12
Στα επίπεδα λιμού η Γάζα τις επόμενες έξι εβδομάδες
15:08
Στρατιωτικά άλογα ενεπλάκησαν σε ατυχήματα με τραυματίες στο Λονδίνο
13:59
Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ΗΠΑ στην Ουκρανία
13:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.