Τους επόμενους μήνες εξαγγελίες από ΥΠΕΣ για στεγαστική πολιτική

Το πρόβλημα των αστέγων και των υψηλών ενοικίων, κυριάρχησε στην συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η οποία μελέτησε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Υπουργός Κώστας Πετρίδης, ανακοίνωσε ότι θα ετοιμάζεται πρόγραμμα με την επωνυμία «προσιτή κατοικία» για στήριξη των ασθενέστερων τάξεων. Αναμένεται να παρουσιαστεί τους επόμενους τρεις μήνες. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει διασύνδεση με τα προγράμματα των πολιτογραφήσεων. Ωστόσο τόνισε θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ολιστικά και σε πολλά επίπεδα, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Εργασίας και Πρόνοιας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κατέθεσε πρόταση στήριξης των ασθενέστερων τάξεων, με αύξηση της χρέωσης στους ξένους, οι οποίοι ζητούν πολιτογράφηση. Ειδικότερα, στα δύο εκατομμύρια ευρώ, τα οποία καταβάλλουν, να πληρώνουν ακόμη 50 χιλιάδες ευρώ. Εκτιμά ότι θα συγκεντρωθούν 35 εκ. ευρώ και με τον τρόπο αυτό δεν θα επηρεαστεί η δημοσιονομική πολιτική του κράτους. Ο κύριος Νεοφύτου επεσήμανε ότι σήμερα είναι αδύναμη σε μια νέα μικρομεσαία οικογένεια να αποκτήσει δική της στέγη. Πρότεινε να καταργηθεί η νομοθεσία η οποία επιβάλλει ότι ένα δυάρι σπίτια ή διαμέρισμα στην πόλη θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 85 τετραγωνικά μέτρα και στην ύπαιθρο 90 τετραγωνικά.

Διαφώνησε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου, η οποία ανέφερε ότι υπάρχει και το θέμα της ποιότητας ζωής και τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να φθάσουμε στο σημείο να κτίζουμε σπίτια των 30 ή 40 τετραγωνικών μέτρων. Οι πολεοδόμοι και οι οικονομολόγοι του ποδαριού, φέρουν ευθύνη για την κατάσταση και προκαλούν ζημιά.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι ο πρόεδρος του κόμματος των φιλελευθέρων προτείνει σταλινικές λύσεις και ανέγερση πολυκατοικιών τύπου Τσαουσέσκου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό ανακοίνωσε ότι:

• αρχές του νέου έτους θα κατατεθούν στην Βουλή τα τρία νομοσχέδια για αναθεώρηση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν είναι δυνατό είπε, να έχουμε 380 τοπικές αρχές, οι οποίες εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους. Η μείωση των δήμων θα εξαρτηθεί από τα τεχνο-οικονομικά δεδομένα, δηλαδή πως μπορούν να λειτουργήσουν οι συνενώσεις δήμων.
•Θα διατεθούν 605 εκ. ευρώ για αναπτυξιακά έργα σε δήμους και κοινότητες.
•Για την αναδόμηση κυβερνητικών οικισμών θα διατεθούν 29 εκ. ευρώ
•Για τα σχέδια αυτοστέγασης και διαχωρισμού οικοπέδων θα διατεθούν 8 εκ. ευρώ

Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς και Νίκος Νουρής, χαιρέτισαν τις εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών ειδικότερα για την στεγαστική πολιτική. Στάθηκαν ιδιαίτερα στην εξαγγελία για αύξηση του επιδόματος ενοικίου για τους πρόσφυγες κατά 10% επιπρόσθετα του 15% η οποία δόθηκε στις αρχές του χρόνου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι οδηγεί όλο και περισσότερους πρόσφυγες στο ενοίκιο, μέσω της αποτυχημένης της πολιτικής και μάλιστα πανηγυρίζει γι’ αυτό. Μόνη έγνοια της Κυβέρνησης, είπε, είναι τα πολεοδομικά κίνητρα σε μεγαλοεργολάβους και η πώληση διαβατηρίων σε ξένους επενδυτές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου σημείωσε ότι η νέα γενιά δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα αποκτήσει ιδιόκτητη στέγη. Ζήτησε επαναφορά των μέτρων στήριξης των προσφύγων σε επίπεδα πριν την κρίση. Και εισηγήθηκε αναθεώρηση των πολεοδομικών ζωνών, ώστε να τερματιστεί και το κύμα αστυφιλίας.

Ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Πολιτών Αντρέας Αποστόλου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει καθυστέρηση στην λήψη μέτρων, με αποτέλεσμα να βλέπουμε οικογένειες στον δρόμο.

Πηγή: Παναγιώτης Καπαρής, ΡΙΚ βουλή

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:24

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.