Συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη με ομάδα εργασίας ΡΤΚ για το Κυπριακό

Tο προσχέδιο της έκθεσης προόδου για την Τουρκία, της εισηγήτριας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει σημαντικές αναφορές όσον αφορά ακριβώς στη δίκαιη, αντικειμενική και πραγματική καταγραφή των δεδομένων, είπε σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με αντιπροσωπεία του Τουρκοκυπριακού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Ήταν μια φιλική, άτυπη συνάντηση που εξελίχθηκε σε δημιουργική συζήτηση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε για την πλήρη ετοιμότητα του να ξεκινήσει η συζήτηση, προκειμένου να διαμορφωθούν οι «όροι αναφοράς» που ζητά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ μέσω της αποστολής της κας Λουτ, με απώτερο σκοπό να επαναρχίσει η διαπραγμάτευση.
Ο Πρόεδρος επαναβεβαίωσε ότι η δική μας πλευρά υπολογίζει στο πλαίσιο Γκουτέρες, στις έξι παραμέτρους που μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια διεξοδική συζήτηση, μαζί βεβαίως με όλες τις υφιστάμενες προηγούμενες συγκλίσεις, προκειμένου να ξεκινήσει ξανά μια συνεκτική διαπραγμάτευση που θα επιληφθεί όλων των θεμάτων.
Ο Πρόεδρος είχε επίσης την ευκαιρία, αφού του ζητήθηκε, να εξηγήσει ότι ο προβληματισμός για την αποκέντρωση ούτε υποκαθιστά ούτε καταργεί την έννοια της πολιτικής ισότητας ή την ανάγκη για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, αλλά τουναντίον αποσκοπεί στο να κάνει όσο γίνεται περισσότερο λειτουργική μια συμφωνία για λύση, η οποία θα εξυπηρετεί τους πολίτες και θα απαντά σε κάποια ερωτηματικά που εγείρονται μέσα στην κοινή γνώμη, διότι τελικά είναι οι πολίτες που θα κληθούν και να εγκρίνουν και να ζήσουν μια επιθυμητή συμφωνία για λύση του  κυπριακού».
Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ακόμα ότι κατά τη συνάντηση «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε τη σημασία που αποδίδει η πλευρά μας στο να καταργηθεί το αναχρονιστικό και παρωχημένο σύστημα των εγγυήσεων, της εξάρτησης και των παρεμβάσεων από το εξωτερικό και βεβαίως ο στόχος είναι η Κύπρος να είναι χώρα όλων των Κυπρίων, χωρίς φυσικά στρατό κατοχής.
Στη συζήτηση τέθηκε από την πλευρά των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων και η ανάγκη για περισσότερα μέτρα εμπιστοσύνης.
Υπήρξε η ευκαιρία να υπογραμμιστεί η ανάγκη που υπάρχει – εφόσον μιλάμε πάνω από όλα για εξυπηρέτηση των πολιτών στην Κύπρο με τα μέτρα εμπιστοσύνης – για συγκεκριμένα σημεία διέλευσης από τα οδοφράγματα στην περιοχή της δυτικής Κύπρου, εκεί που είναι ο Πύργος, τα Κόκκινα, όπως επίσης και στην ιδιόμορφη κατάσταση που υπάρχει γύρω από την Αθηένου, στο Πυρόι.
Συζητήθηκαν και άλλα ανάλογα ζητήματα και ο Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει την ετοιμότητα του και για οποιαδήποτε επαφή ή διάλογο άμεσα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, όπως εξάλλου ήταν η πρόθεση του Προέδρου από την πρώτη μέρα της επανεκλογής του τον περασμένο Μάρτιο».
Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα του ρεπουμπλικανικού κόμματος, προσθέτοντας ότι «είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πάντοτε ανοικτός στον διάλογο».
Κληθείς να σχολιάσει το προσχέδιο της έκθεσης προόδου της εισηγήτριας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία στην οποία υπάρχει εισήγηση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχει σημαντικές αναφορές αυτή η έκθεση προόδου όσον αφορά ακριβώς τη δίκαιη, αντικειμενική και πραγματική καταγραφή των δεδομένων.
Βεβαίως η κατεύθυνση που δίνεται αυτή την εποχή, όχι μόνο στην έκθεση, αλλά γενικότερα στον χώρο της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενδεχόμενη διακοπή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας – μια κατεύθυνση που δυστυχώς προκαλούν οι εξελίξεις μέσα στην Τουρκία – δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό, δεν βρίσκει σύμφωνη τη δική μας Κυβέρνηση, με την έννοια ότι δεν πρέπει να υποκατασταθεί ο ενταξιακός διάλογος με μια αναβάθμιση, ενίσχυση ή διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας υπόψη ότι η Τουρκία δεν εφαρμόσει σωστά ούτε την αρχική Τελωνειακή Ένωση.
Αυτό είναι ένα θέμα που χειρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών και θα έχει εξελίξεις στη συνέχεια».
Σε ερώτηση αν αυτή η εξέλιξη μπορεί να επηρεάσει τη στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εμείς αναμένουμε και θα ήταν θετικό εάν στην ίδια την Τουρκία περάσουν αυτά τα μηνύματα, όχι δίκην ποινών ή αντιποίνων, αλλά για έναν προβληματισμό γύρω από τις σχέσεις που θα πρέπει να αναπτύξει τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην περιοχή μας.
Με την ίδια έννοια πιστεύουμε ότι και η συνεργασία που αναπτύσσει η Κυπριακή Δημοκρατία με τα γειτονικά κράτη, αλλά και με μεγάλους εταίρους μας, με συμμάχους όπως οι ΗΠΑ ή κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα δώσει ακριβώς το στίγμα ότι μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και μέσα από σχέσεις αμοιβαίου οφέλους, όπως είναι το πλέγμα των τριμερών συνεργασιών, και η Τουρκία θα ενδιαφερθεί για να συνεργαστεί και όχι να προσπαθεί να επιβάλει δικές της απόψεις ή λύσεις».
Ερωτηθείς αν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη σε σχέση με τις τριμερείς συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχει προγραμματισμένη τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ τον Δεκέμβριο.
Πρόσθεσε ότι «είναι γνωστό ότι υπάρχει ενδιαφέρον για διεύρυνση των τριμερών συνεργασιών, τόσο εκείνης με την Αίγυπτο όσο και αυτής με το Ισραήλ».
Αναφερόμενος στις γενικότερες εξελίξεις που επηρεάζουν τις τριμερείς σχέσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «τα μηνύματα είναι μόνο θετικά και για την ανάπτυξη νέων τριμερών σχέσεων, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό επεξεργασία και εξέλιξη, αλλά και για την ενδεχόμενη διεύρυνση κάποιων από αυτών των τριμερών συνεργασιών, που δεν θα αντικατασταθούν βέβαια, αλλά θα προστεθεί και μεγαλύτερη διάσταση με τη συμμετοχή και άλλων χωρών».

Πηγή: ΓΤΠ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:34

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.