Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση από την Έκθεση Γκουτέρες

Την πλήρη ικανοποίηση της Κυβέρνησης για την Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας πως τα όσα αναφέρονται είναι πολύ σημαντικά και δίνουν απάντηση στις τουρκικές θέσεις ότι η διαδικασία εντός των ΗΕ έχει εξαντληθεί.

Επίσης, ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως η αναφορά του κ. Γκουτέρες πως πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση, απευθύνεται σε ενέργειες που προβαίνει η Τουρκία κατά παράβαση συχνά της διεθνούς νομιμότητας.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι στην έκθεση του ΓΓ στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναφέρονται πολύ σημαντικά πράγματα και κυρίως η είδηση ότι συνεχίζονται οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις με σκοπό να ξεκινήσουν ξανά διαπραγματεύσεις.

Με την Έκθεσή του, πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κ. Γκουτέρες πληροφορεί το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι οι προοπτικές για μια συνολική διευθέτηση μεταξύ των δυο κοινοτήτων παραμένουν ζωντανές και για το λόγο αυτό αναφέρει ότι προτού ξεκινήσουν τυπικές διαπραγματεύσεις, θα δώσω οδηγίες στην κ. Λουτ να συνεχίσει τη συζήτηση για να μετρήσει την πραγματική έκταση της σύγκλισης σε κομβικά ζητήματα και τη θέληση των πλευρών να ενσωματώσουν νέες προτάσεις ως μέρος μιας συνολικής λύσης.

«Μας ικανοποιεί αυτή η αναφορά, διότι πρόκειται για εκείνο ακριβώς που επεδίωκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ελληνική κυπριακή πλευρά, να συνεχιστούν οι απαραίτητες προεργασίες, προκειμένου να επανεκκινήσει η διαπραγμάτευση που διακόπηκε τον Ιούλιο 2017», είπε και σημείωσε ότι πρόκειται για μια έμμεση απάντηση στις θέσεις που πρόβαλλε η τουρκική πλευρά όλο αυτό το διάστημα, ότι δηλαδή η διαδικασία των ΗΕ έχει εξαντληθεί και ότι θα έπρεπε να πάμε σε κάποια άλλη λογική για την επίλυση του Κυπριακού, με δύο κράτη.

Παράλληλα, ο κ. Προδρόμου είπε πως η Έκθεσή του ΓΓ μοιράζεται την έγνοια του Προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας ότι είναι «ισχυρή πεποίθηση» του ότι πρέπει να υπάρξει «καλή προετοιμασία». Επομένως, συνέχισε, δεν πρόκειται καθόλου για προϋποθέσεις που έθετε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αλλά για μια πρόνοια που λαμβάνει και ο ίδιος ο ΓΓ.

Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό ότι αναφέρει την «πλατιά διαδεδομένη συναντίληψη ότι το αμετάβλητο status quo –δηλαδή η απουσία λύσης- δεν είναι βιώσιμο».

Επεσήμανε πως στην παράγραφο 8 της Έκθεσης όπου ο κ. Γκουτέρες κρίνει τη στάση των δυο ηγετών στις διαβουλεύσεις με την κ. Λουτ, καταγράφει την ετοιμότητα και την προθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας και της δικής μας πλευράς και διαψεύδονται φόβοι που εκφράζονταν στη Λευκωσία ότι ο Πρόεδρος δεν έπεισε.

Ο κ. Προδρόμου επεσήμανε ακόμη πως και σε αυτή την Έκθεση, ο ΓΓ αναφέρεται ρητά και στο Πλαίσιο των έξι σημείων που προσφέρθηκε τον περασμένο Ιούνιο, ενώ προστίθεται ότι «αναγνωρίζει ότι πρόσθετα μπορεί να χρειάζονται νέες ιδέες προκειμένου μια νέα προσπάθεια να αποδώσει καρπούς».

«Σε γενικές γραμμές είναι προφανές ότι θα πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη, προκειμένου να αξιοποιηθεί η ετοιμότητα του ΓΓ των ΗΕ ο οποίος και διευκρινίζει ξανά μέσω της Έκθεσης τη δέσμευση των ΗΕ στην Κύπρο και τη συνεχόμενη διάθεση των καλών υπηρεσιών του, με στόχο να καταλήξουμε σε μια συνολική διευθέτηση για την οποία οι ηγέτες των δυο πλευρών θα αποφάσιζαν να επανεμπλακούν μέσα από διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες σε αποτέλεσμα», είπε.

Ερωτηθείς για την αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεση του, στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι στην έκθεση ο ΓΓ σημειώνει ότι στο προηγούμενο διάστημα αναλόγως δεν υπήρξε τόση τριβή σχετικά με τα ενεργειακά προγράμματα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αναφορά του κ. Γκουτέρες στο ότι πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση, «θεωρούμε ότι απευθύνεται σε ενέργειες που προβαίνει η Τουρκία κατά παράβαση συχνά της διεθνούς νομιμότητας.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος των ΗΕ έχει κυριαρχικά δικαιώματα που μάλιστα αναγνωρίζονται από όλα τα κράτη. Επομένως, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει ή μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε αναφορά για τα δικαιώματα που έχει ένα κράτος στην ΑΟΖ του», σημείωσε.

Σε σχόλιο ότι ο ΓΓ δεν αναφέρεται στην Τουρκία, αλλά υπονοεί τις έρευνες που θα κάνει η ExxonMobil, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορεί να υπονοούνται αποφάσεις που παίρνει ένα κράτος μέλος των ΗΕ. «Εξ ορισμού. Είναι η ανάγνωση που κάνει ο καθένας. Η έκκληση του ΓΓ να αποφευχθεί κλιμάκωση αναφέρεται προφανώς σε ενέργειες που δημιουργούν κρίση και οι μόνες ενέργειες που έχουν δημιουργήσει κρίση μέχρι τώρα δεν είναι οι εργασίες ούτε της TOTAL ούτε της ENI ούτε της EXXON. Αυτές είναι εργασίες κανονικών εταιρειών αδειοδοτημένων από κανονικό κράτος», είπε.

Σε ερώτηση αν ο ΓΓ εννοεί ότι θα πρέπει να γίνει διάλογος επί του θέματος μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας, ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι ο ΓΓ στην έκθεση του αναγγέλλει ότι η κ. Λουτ συνεχίζει διαβουλεύσεις για να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις.

«Ο ΓΓ δίνει εντολές στην κ. Λουτ σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον έχει πείσει για την ετοιμότητα του να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις που θα οδηγούν σε λύση. Άρα, λοιπόν, αυτοί οι φόβοι που εκφράζονταν ότι πιθανώς ο Πρόεδρος να μην έχει πείσει τον ΓΓ, βρίσκουν την απάντηση τους», είπε και τόνισε πως σημασία έχει τώρα να επικεντρωθούμε στη διαδικασία των διαβουλεύσεων που θα κάνει η κ. Λουτ.

Ερωτηθείς αν οι νέες ιδέες στις οποίες αναφέρεται ο ΓΓ είναι αυτές που έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «γίνεται μια γενική αναφορά από τον ΓΓ που είναι ευνόητη. Μπορεί να υπάρξει συζήτηση και για νέες ιδέες που να βοηθούσαν τη διαδικασία να καταλήξει σε ένα αίσιο πέρας το οποίο είναι μια συνολική συμφωνία για λύση», είπε.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως ο Αναστασιάδης έχει καταθέσει κάποιες σκέψεις για προβληματισμό στο Εθνικό Συμβούλιο αλλά δεν έχει καταθέσει οποιαδήποτε νέα ιδέα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε κάποιες ιδέες στον ίδιο τον κ. Γκουτέρες σχετικά με τη διευκόλυνση της διαδικασίας, «η οποία βλέπουμε τώρα ότι παίρνει μια νέα εκκίνηση, προκαταρκτικά βεβαίως με τις διερευνητικές επαφές που θα έχει η κ. Λουτ».

Ερωτηθείς κατά πόσον ανησυχούν τη Λευκωσία οι κινήσεις της Τουρκίας με τον «Πορθητή», ο κ. Προδρόμου είπε ότι «οι ενεργειακές αρμοδιότητες και τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας ουδέποτε ήταν ούτε και θα αποτελέσουν μέρος του κυπριακού προβλήματος όσο και αν το προσπαθεί η Άγκυρα.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει να δώσει απαντήσεις σε διακηρύξεις που γίνονται από άλλα κράτη, έχει ένα πρόγραμμα που εφαρμόζει», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:07

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
22:00
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αναφέρει ο Κόμπος
21:32
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων, λέει η Λαγκάρντ
21:25
Έκκληση στις αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων Πηγών Ενέργειας
21:18
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
21:14
Τα είπαν τηλεφωνικώς οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν
21:01
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά του Ιράν, λόγω επίθεσης στο Ισραήλ
20:53
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
20:48
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.