Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%AM, %11 %172 %2018 %06:%Οκτ

Αεροπορική βάση Αμερικανών στο Ακρωτήρι

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Για τέσσερα χρόνια οι Αμερικανοί διατηρούσαν αεροπορική βάση στην Κύπρο, από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι τον Αύγουστο του 2017, ξοδεύοντας 70 εκατομμύρια δολάρια, όπως αποκαλύπτει έκθεση του γενικού επιθεωρητή του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επικαλούμενος πληροφορίες από σημείωμα του υπουργείου, του 2017 όμως, ο επιθεωρητής γράφει πως ο σκοπός λειτουργίας της βάσης ήταν να βοηθήσει την πρεσβεία της χώρας στη Βηρυτό, με την εκκένωση από το Λίβανο προσωπικού, εάν χρειαζόταν.
Το πρόγραμμα λειτούργησε με πέντε ελικόπτερα και με κόστος ανά έτος τα 20 εκατομμύρια δολάρια.
Προστίθεται ότι η βάση λειτούργησε χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Αεροπορίας του υπουργείου. Αναφέρεται επίσης ότι δεν εντοπίστηκαν έγγραφα, τα οποία να εξηγούν το σκοπό λειτουργίας της βάσης ή το κόστος υπηρεσιών εκκένωσης ή ακόμα και εάν έγινε διεύρυνση των σκοπών χρήσης της.  
Από πηγές αρμόδιων υπηρεσιών ασφαλείας της Κύπρου, το ΡΙΚ πληροφορείται ότι η αμερικανική βάση δεν είχε σχέση με τη Δημοκρατία και πως ήταν σε χώρο εντός της βρετανικής βάσης Ακρωτηρίου.
Το ΡΙΚ αποτάθηκε στις βρετανικές βάσεις, πηγές των οποίων δεν θέλησαν να σχολιάσουν και παρέπεμψαν στην αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει οποιοδήποτε σχόλιο να κάνει για το θέμα και ότι τα ερωτήματα θα πρέπει να απευθύνονται στις αμερικανικές αρχές.  

Σύνταξη: Εύα Αργυρού
Πηγή: Στέλλα Μιχαήλ