Τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου στην Ελούντα

Στην Ελούντα της Κρήτης, όπου πραγματοποιείται η Έκτη Σύνοδος Κορυφής Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελλάδας και Αιγύπτου, στρέφεται το πολιτικό ενδιαφέρον.
Θα υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας.

Οι εργασίες της Συνόδου αρχίζουν το πρωί, με διμερείς κατ' ιδίαν συναντήσεις του προέδρου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμνπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
Κατ' ιδίαν συνάντηση θα έχουν επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αιγύπτιος πρόεδρος.
Θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση των τριών ηγετών και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των τριών χωρών.
Μετά την υπογραφή των τριμερών συμφωνιών, οι πρόεδροι Αναστασιάδης και Σίσι και ο πρωθυπουργός Τσίπρας θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου και θα παρακαθήσουν σε γεύμα εργασίας.
Στο περιθώριο της Συνόδου, υπουργοί των τριών κυβερνήσεων θα πραγματοποιήσουν τριμερείς κατ' ιδίαν συναντήσεις.
Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι οι περιφερειακές εξελίξεις, το Κυπριακό, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, καθώς και ζητήματα αποδήμων των τριών χωρών.
Τον πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύουν στην Κρήτη, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και ο επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Νίκος Αναστασιάδης


Η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου σηματοδοτεί μια νέα προοπτική για περαιτέρω ενδυνάμωση των ήδη εξαίρετων σχέσεων και ισχυρών δεσμών φιλίας μεταξύ των χωρών μας, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ακόμα ότι η Σύνοδος Κορυφής, στην Ελούντα της Κρήτης, αποτελεί γόνιμη συνέχεια των προηγούμενων Συνόδων.

Νίκος Κοτζιάς

Σε συνέντευξη σε αιγυπτιακή εφημερίδα, ενόψει της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι οι τρεις αυτές χώρες αποτελούν κυματοθραύστη έναντι της ογκούμενης αστάθειας, ενώ επιχειρούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για τη διασφάλιση συνθηκών σταθερότητας στην περιοχή.
Ερωτηθείς για την στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, παρά τις συνεχείς προκλήσεις, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα πραγματοποιηθεί κατά τρόπο που να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των κρατών που έχουν κυριαρχικά δικαιώματα επί των φυσικών τους πόρων.
Ουδείς, τόνισε, μπορεί να συμπεριφέρεται ως κράτος που δεν δεσμεύεται από το Διεθνές Δίκαιο, υπονομεύοντας τα συμφέροντα των λαών της περιοχής.


Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου, Μαρία Λουκαΐδου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:12

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.