Κυπριακό, Ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα συζήτησαν ΥΠΕΞ Κύπρου Γαλλίας

Κυπριακό, Ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα, καθώς και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, τέθηκαν επί τάπητος στις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Γαλλίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και Ζιαν Ιβ Λεντριάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία. 

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι στις συνομιλίες διαπιστώθηκε πως οι παραδοσιακά στενές σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας και Γαλλίας έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ άλλοτε.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κύριο Λεντριάν και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, το οποίο, όπως τόνισε, βρίσκεται σε καθοριστική φάση ενόψει της ολοκλήρωσης των επαφών της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ. Είπε ότι εξέφρασε βαθύτατη εκτίμηση για τη διαχρονική στάση της Γαλλίας στο Κυπριακό, μιας χώρας με καθοριστικό ρόλο ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον ομόλογό του της Γαλλίας και για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας, που ενδιαφέρουν -πρόσθεσε- και το Παρίσι, λόγω της εμπλοκής της Τοτάλ, αλλά και τη συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ενίσχυση του στόχου της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν και συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβανομένης της αναθέρμανσης των σχέσεων της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες.

Στις δηλώσεις του, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι δύο πλευρές επαναεπιβεβαίωσαν τη θέλησή τους για μια ενωμένη Ευρώπη, ενώ χαρακτήρισε άψογη τη συνεργασία Γαλλίας - Κύπρου στον τομέα της άμυνας, επισημαίνοντας ότι τα γαλλικά πλοία εφοδιάζονται στην Κύπρο.
Είναι επιθυμία μας, είπε, να συνεργαστούμε ακόμη περισσότερο, κάτι το οποίο επιθυμούν οι πρόεδροι Μακρόν και Αναστασιάδης.
Για το Κυπριακό, ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, τόνισε ότι το πρόβλημα της Κύπρου από το 2004 είναι και ευρωπαϊκό.
Διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία τάσσεται υπέρ της επανένωσης της Κύπρου, βάσει της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και γι αυτό κάνει αναφορές και στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αναμένουμε, είπε, τις εκθέσεις της κυρίας Λουτ και επιθυμούμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του προβλήματος.
Ο Ζιαν Ιβ Λε Ντριάν, ευχήθηκε οι διαπραγματεύσεις να επαναρχίσουν σύντομα και να προχωρήσουν και διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία είναι στη διάθεση όλων για να βοηθήσει.

Το πρωί ο κύριος Λε Ντριάν είχε γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Η συνάντηση διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες και σε αυτή παρευρίσκονταν ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας θα συναντηθεί, επίσης, με την ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και τα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.

Πηγή: ΡΙΚ Ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:47

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
06:28
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε η απεσταλμένη Γκουτέρες
06:19
Εθνικό Συμβούλιο στις 10:30 για Κυπριακό και Ευρωτουρκικά
06:15
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
06:03
Ολοκληρώνεται στις 12:30 η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
05:59
ΟΗΕ: Ομάδα ειρηνευτών δέχθηκε πυρά στην περιοχή κατασκευής της προβλήτας
05:52
ΗΠΑ: Ξεκίνησε η κατασκευή προβλήτας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
05:48
Για σχέδιο εξόντωσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία
05:42
Ο Γενικός Εισαγγελέας καταθέτει σήμερα αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
05:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
05:32
25 Απριλίου
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.