Επίσκεψη Ινδού Προέδρου Ram Nath Kovind στην Κύπρο

Η επίσκεψη του Ινδού Προέδρου Ram Nath Kovind στην Κύπρο στις 2-4 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να εδραιώσει περαιτέρω τη σχέση μεταξύ Ινδίας και Κύπρου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Ύπατος Αρμοστής της Ινδίας στην Κύπρο, Δρ R.K Raghavan με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου Kovind.

Ο Πρόεδρος της Ινδίας θα έχει μεταξύ άλλων επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίο θα υπογράψει αριθμό συμφωνιών, με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και θα προσφωνήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Πρόεδρος Kovind είναι ο πρώτος Ινδός Πρόεδρος που επισκέπτεται την Κύπρο τα τελευταία εννέα χρόνια. Η προηγούμενη Πρόεδρος της Ινδίας που επισκέφθηκε την Λευκωσία ήταν η Pratibha Patil το 2009.

Ο Ύπατος Αρμοστής της Ινδίας στη Λευκωσία σημείωσε πως η επίσκεψη του Προέδρου Kovind στην Κύπρο ακολουθεί την επίσκεψη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στην Ινδία πέρυσι. Yπενθύμισε πως τουλάχιστον δύο πρώην Πρόεδροι και δύο Πρωθυπουργοί της Ινδίας βρέθηκαν παρελθόν στο νησί και "αυτή η συχνότητα των επισκέψεων υπογραμμίζει τη δύναμη του δεσμού που ενώνει τα δύο έθνη".

Υπογράμμισε ότι υπάρχουν τόσα πολλά που οι δύο χώρες μπορούν να μάθουν η μια από την άλλη , ιδιαίτερα στο πλαίσιο ενός σχεδόν πανομοιότυπου παρελθόντος, με την έννοια ότι και οι δύο χώρες κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από τη βρετανική κυριαρχία και είναι και οι δύο βαθιά δημοκρατικές χώρες.

Ο Ινδός Αρμοστής σημείωσε ακόμη πως ο Μαχάτμα Γκάντι, ο επονομαζόμενος και πατέρας του Έθνους, είναι ένα πολύ γνωστό όνομα στην Κύπρο και υπενθύμισε ότι υπάρχει και προτομή του δίπλα από το Κοινοβούλιο στη Λευκωσία, στην οδό Νεχρού, που διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ινδίας.

Είπε ακόμη ότι από την πρώην πρωθυπουργό της Ινδίας Indira Gandhi, πήρε το όνομά του δρόμος στην Εγκωμη, εκεί που βρίσκεται η Ινδική Ύπατη Αρμοστεία. Ο Αρμοστής είπε ακόμη ότι η Ινδία τρέφει επίσης μεγάλο σεβασμό στον πρώτο Πρόεδρο της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, προς τιμήν του οποίου έχει ονομαστεί ένας δρόμος στην πρωτεύουσα της Ινδίας Νέο Δελχί.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Πρόεδρος Kovind θα τελέσει τα αποκαλυπτήρια της προτομής ενός από τους μεγαλύτερους ποιητές της Ινδίας, του Rabindranath Tagore στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Ο Ινδός Ύπατος Αρμοστής είπε ακόμη πως Ινδία και Κύπρος έχουν εκτεταμένη αμοιβαία υποστήριξη στα διεθνή φόρουμ, επισημαίνοντας ότι είναι γνωστή η «ανεπιφύλακτη υποστήριξη της Ινδίας υπέρ της Κύπρου για την επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζει στο βόρειο τμήμα του νησιού».

Σημείωσε ακόμη ότι η επίσκεψη του Προέδρου Kovind πραγματοποιείται σε μια περίοδο που καταβάλλονται προσπάθειες και από τις δύο χώρες για την προώθηση ισχυρών εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων. Είναι πολύ πιθανό, συνέχισε, ότι αυτές οι προσπάθειες θα δώσουν καρπούς τα επόμενα χρόνια.

Ο Αρμοστής ανέφερε εξάλλου ότι στην Κύπρο διαμένουν περισσότεροι από 6, 000 Ινδοί οι οποίοι έφτασαν είτε για εργασία είτε για να σπουδάσουν και ότι η Κύπρος γίνεται όλο και πιο ελκυστικός προορισμός για τους Ινδούς φοιτητές για συνέχιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσής τους. Ανέφερε επίσης ότι όλο και περισσότεροι Κύπριοι επισκέπτονται ιστορικούς χώρους της Ινδίας και εκφράζουν την επιθυμία να επιστρέψουν.

Ο Ύπατος Αρμοστής δήλωσε επίσης ότι αναμένει ότι όλοι οι Ινδοί που ζουν στην Κύπρο θα συμπεριφέρονται ως Πρεσβευτές της Ινδίας και θα μεταφέρουν το μήνυμα της αγάπης και του αμοιβαίου σεβασμού. Επιπρόσθετα, είπε πως σχεδιάζεται η παρουσία στην Κύπρο εξέχοντων καλλιτεχνών από την Ινδία για να μεταφέρουν στους Κύπριους πτυχές της Ινδικής παράδοσης και μουσικής.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΡΠΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:51

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
06:28
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε η απεσταλμένη Γκουτέρες
06:19
Εθνικό Συμβούλιο στις 10:30 για Κυπριακό και Ευρωτουρκικά
06:15
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
06:03
Ολοκληρώνεται στις 12:30 η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
05:59
ΟΗΕ: Ομάδα ειρηνευτών δέχθηκε πυρά στην περιοχή κατασκευής της προβλήτας
05:52
ΗΠΑ: Ξεκίνησε η κατασκευή προβλήτας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
05:48
Για σχέδιο εξόντωσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία
05:42
Ο Γενικός Εισαγγελέας καταθέτει σήμερα αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
05:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
05:32
25 Απριλίου
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.