Τι περιμένουν Κυβέρνηση και κόμματα από την επίσκεψη Λούτ

Η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη όχι μόνο να διαπραγματευτεί, αλλά να πάει μέχρι τέλους και να καταλήξει σε λύση που θα τερματίζει την Τουρκική κατοχή και θα επανενώνει την Κύπρο, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Αυτό το μήνυμα, τόνισε ο κύριος Προδρόμου, θα μεταφέρει αύριο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης στην προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χόλ Λούτ.

Επισήμανε ωστόσο ότι στο Κυπριακό μπορεί να προκύψει συμφωνία αν η Τουρκία εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση την οποία τήρησε στο Κραν Μοντάνα, επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση και ανταποκριθεί στο πλαίσιο Γκουτέρες.
Είμαστε έτοιμοι, επανέλαβε για ένα συμβιβασμό, αλλά για μια λύση που θα μπορεί να είναι αποδεκτή από το λαό και, κυρίως, που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη.
Η Κύπρος, κατέληξε ο κύριος Προδρόμου, μπορεί και πρέπει, μετά τη λύση να είναι, όπως προσδιόρισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ένα κανονικό κράτος χωρίς κηδεμονία ή και έλεγχο της Τουρκίας ως εγγυήτριας.
Ο κύριος Προδρόμου μιλούσε στο μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Λυθροδόντα.

Μήνυμα ενότητας, προκειμένου να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, να τερματιστεί η κατοχή και να επιτευχθεί ο στόχος της επανένωσης της Κύπρου απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Μιλώντας, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, στις εκδηλώσεις της ομογένειας στην Αυστραλία, για τις μαύρες επετείους, εξέφρασε την εκτίμησή του προς την κυβέρνηση της Αυστραλίας για τη σταθερή θέση αρχών που τηρεί σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Εξαιρετικά σημαντικές χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού τις επαφές που θα έχει με τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό η Τζειν Χολ Λούντ. Τον πρώτο λόγο για τις δυνατότητες που θα δημιουργηθούν, επισήμανε ο κύριος Κυπριανού, τον έχει η Τουρκία, αφού θα διαφανεί κατά πόσον θα επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση για επίλυση του Κυπριακού. Ανέφερε επίσης ότι έχει εξαιρετική σημασία τί θα πει στην κυρία Λούτ ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος, πρόσθεσε, πρέπει να δώσει ξεκάθαρη απάντηση πως είναι έτοιμος να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό, όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές και το Ευρωπαϊκό δίκαιο. Οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ έγιναν μετά το μνημόσυνο των ηρώων Κυριάκου και Σωτήρη Παπαλαζάρου στην Χολέτρια της Πάφου, στο οποίο ήταν ομιλητής.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι πως η Διζωνική-Δικοινοτική Ομοσπονδία, όπως κάποιοι την ερμηνεύουν και επιχειρούν να την εφαρμόσουν, δεν είναι δύο κράτη. Είναι, πρόσθεσε, Συνομοσπονδία, η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα στην καλύτερη περίπτωση θα οδηγήσει σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε δύο κράτη και στη χειρότερη περίπτωση σε προσάρτηση ολόκληρης της Κύπρου στην Τουρκία.
Ανέφερε επίσης ότι η επιχειρούμενη πρόσφατα, προώθηση της ιδέας για υπογραφή ενδιάμεσης στρατηγικής συμφωνίας στη βάση του πλαισίου των 6 σημείων του Αντόνιο Γκουτέρες, αποτελεί ακόμα μιά θανάσιμη παγίδα, καθότι νομιμοποιεί το κατοχικό καθεστώς, αποδέχεται τη μόνιμη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων, κατοχυρώνει τα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας και νομιμοποιεί και μονιμοποιεί την απεμπόληση των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.
Ο κύριος Σιζόπουλος μιλούσε στο μνημόσυνο του ήρωα Χριστόδουλου Αγαπίου, στην Κάτω Πύργο.

Οι Οικολόγοι - Συνεργασία Πολιτών επικρίνουν την κυβέρνηση Αναστασιάδη .ότι δεν μπορεί να προηγηθεί των εξελίξεων χαράσσοντας μιά πολιτική που να έχει στόχους και όφελος για την εξέλιξη του Κυπριακού. Προσθέτει πως ενώ συζητείται σχέδιο Βήτα στους Τουρκικούς και τους Τουρκοκυπριακούς κύκλους η κυβέρνηση είναι κολλημένη στο θέμα των εγγυήσεων και στο Γκραν Μοντάνα.
Οι Οικολόγοι διερωτώνται κατά πόσον η κυβέρνηση έχει σχέδιο Βήτα, αν γνωρίζει τα σχέδια των συνομιλητών της και κατά πόσον υπάρχει σχέδιο για αποφυγή μιάς ενδιάμεσης συμφωνίας.

Πηγή: ΡΙΚ ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:41

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.