Σαράντα-τέσσερα χρόνια από την βάρβαρη εισβολή του Αττίλα

Σαράντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε ακόμα.

Το μαύρο πρωινό της 20ής Ιουλίου του 1974 τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στο νησί σκορπώντας το θάνατο, τον όλεθρο και την καταστροφή.
Πολιτεία και λαός με μνημόσυνα, δεήσεις και άλλες εκδηλώσεις τιμούν όσους έδωσαν τη ζωή τους, μαχόμενοι για την πατρίδα και την ελευθερία.
Στις πέντε και 30 το πρωί, ώρα κατά την οποία άρχισε η εισβολή, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις.
Στις οκτώ το πρωί, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα ψαλεί στο Τύμβο Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.
Μεταξύ άλλων επισήμων, θα παραστεί και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος βρίσκεται στο νησί για τις εκδηλώσεις της μαύρης επετείου.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα τελέσει τα αποκαλυπτήρια του αεροσκάφους Νοράτλας, στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.
Στις δέκα το πρωί, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου θα τελεστεί το επίσημο μνημόσυνο των πεσόντων, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, αρχηγών ή εκπρόσωπων κομμάτων, πολιτειακών και στρατιωτικών αρχών.
Θα ακολουθήσει παράκληση για απελευθέρωση της Κύπρου, επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.
Η Θεία Λειτουργία, η παράκληση και το μνημόσυνο θα μεταδίδονται από το Πρώτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου.
Στις έξι και τριάντα το απόγευμα θα ψαλεί τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων του Πυροβολικού, στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων Πυροβολικού στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας στο Πλατύ Αγλατζιάς.
Εκδήλωση Μνήμης για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής θα γίνει στις οκτώ και 45 απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας, στις εννέα, από το ΡΙΚ-Ένα.
Αντικατοχική εκδήλωση θα πραγματοποιήσει εξάλλου το Ελάμ στις επτά και τριάντα απόψε, στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία.
Κόμματα

Σε διακηρύξεις για τη μαύρη επέτειο, κόμματα και οργανώσεις αποτίουν φόρο τιμής σε όσους έπεσαν μαχόμενοι κατά την τουρκική εισβολή.
Επισημαίνουν παράλληλα την υποχρέωση όλων για ενότητα στον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.
Καταδικάζοντας για ακόμα μια φορά την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας αναφέρουν ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να εξευρεθεί λύση που θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό της.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:45

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.