Κοτζιάς: Δυσκολότερο το Κυπριακό από το «ονοματολογικό»

Την ελπίδα ότι το ζήτημα του Κυπριακού θα ανοίξει εκ νέου με τον σωστό τρόπο και ότι μπορεί να επιλυθεί, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τις δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα. Παράλληλα, χαρακτήρισε το Κυπριακό ως δυσκολότερο ζήτημα τόσο σε σχέση με το «ονοματολογικό» της πΓΔΜ, όσο και σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Αλβανία για την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών.

«Ελπίζω να ανοίξουμε εκ νέου –με το σωστό τρόπο– και το Κυπριακό και να το κλείσουμε και αυτό. Αυτό είναι ένα πιο δύσκολο πρόβλημα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, διότι σε εκείνα το μεγάλο κράτος ήμασταν εμείς και ήμασταν αποφασισμένοι να το λύσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.
Παράλληλα, εξέφρασε δημόσια τις ευχαριστίες του προς τον Ρώσο ομόλογό του για τη στάση που τήρησε η Ρωσία στο θέμα της Κύπρου.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η εξωτερική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης είναι ενεργητική, δημοκρατική και πολυδιάστατη, προσανατολισμένη στην επίλυση προβλημάτων. Όπως σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, επιβεβαίωση αυτής της στρατηγικής είναι η επίλυση της διαμάχης για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, που επηρέαζε τις σχέσεις των δύο χωρών επί 25 χρόνια, καθώς και η διαδικασία επίλυσης των διαφορών της Ελλάδας με την Αλβανία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται σε προτεραιότητα.
«Νομίζω ότι η περιοχή μας θα γίνει πιο φιλειρηνική, η χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη γεωπολιτικά περιοχή, ανάμεσα σε πολλές κρίσεις – Ουκρανία, Λιβύη, Συρία, Ιράκ, σε αυτό το τρίγωνο αστάθειας. Τώρα που βγαίνουμε από την οικονομική κρίση, πιστεύουμε ότι η σταθερότητα στα Βαλκάνια μπορεί να βοηθήσει να αναπτυχθούμε όλοι μαζί», τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
Ως προς το περιεχόμενο της συνάντησης του με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο κ. Κοτζιάς επιβεβαίωσε την πρόσκληση του προς τον ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να προετοιμαστεί το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα. Η ανάλυση των γεωπολιτικών ζητημάτων που αφορούν προβλήματα της περιοχής, δηλαδή προβλήματα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, τέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της συζήτησης Κοτζιά και Λαβρόφ.
«Αυτό που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι οι σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ και Ρωσίας-ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, ενώ αναφέρθηκε σε προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο χώρες για την υπέρβαση στερεοτύπων και προκαταλήψεων που υπάρχουν σε σειρά περιφερειακών και διεθνών οργανισμών.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Κοτζιάς στη συζήτησή που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του για την Ουκρανία. «Όπως ξέρετε, στην Ουκρανία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μαριούπολης υπάρχουν 160.000 ελληνικής καταγωγής πολίτες, που έχουν εκεί παρουσία αιώνων και αυτό μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.
Επιπλέον, οι δύο ομόλογοι συζήτησαν την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, σε ζητήματα οικονομίας και πολιτισμού, καθώς και τη στενότερη  συνεργασία των δύο Υπουργείων και των Διευθύνσεών τους.\
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:27

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.