Γεύμα εργασίας παρέθεσε η Σπέχαρ σε Γιωρκάτζη - Χαρμαντζί

Ο Δήμος Λευκωσίας, με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και ο εκπρόσωπος της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας της Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί παρακάθισαν την Τρίτη 22 Μαΐου 2018 σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στην παρουσία μελών της υπηρεσίας της, του Αν. Δημοτικού Γραμματέα Λευκωσίας και μελών του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκε το Ενιαίο Ρυθμιστικό Σχέδιο για τον πυρήνα του ιστορικού κέντρου. Προστίθεται ότι το σχέδιο εστιάζεται στη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στις δύο κοινότητες σχετικά με την πολεοδομική εξέλιξη τους, τον καθορισμό κοινά αποδεκτών προνοιών σχετικά με τη χρήση της γης, τις ζώνες ανάπτυξης, την κινητικότητα (βελτίωση κυκλοφοριακής διαχείρισης πεζών και οχημάτων), την προστασία και αποκατάσταση περιοχών/κτηρίων, τον εντοπισμό περιοχών που προσφέρονται για νέα έργα και γενικά όλες τις πολιτικές που σχετίζονται με ένα αναπτυξιακό σχέδιο.

Δυστυχώς, αναφέρει η ανακοίνωση, δεν έχει παρατηρηθεί πρόοδος σχετικά με τη χρήση των χώρων στάθμευσης της οδού Αθηνών και του Maple House.

Όσον αφορά στο έργο επέκτασης του Πεδιαίου ποταμού, ο Δήμος Λευκωσίας εκφράζει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συζήτηση σχετικά με την Επέκταση του ποδηλατοδρόμου - πεζόδρομου στον Πεδιαίο ποταμό έτσι ώστε από την περιοχή του παλιού νοσοκομείου όπου έχει ολοκληρωθεί, να προχωρήσει σε όλο το μήκος που αντιστοιχεί στη νεκρή ζώνη.
Για το σκοπό αυτό, προστίθεται, ανατέθηκε σε ομάδα επιστημόνων-συμβούλων με εμπειρία σε περιβαλλοντικά θέματα και σε θέματα διαχείρισης υδάτων να μελετήσουν την περιοχή και να εντοπίσουν όλες τις εργασίες και πόρους που χρειάζονται. Το επόμενο βήμα, συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι η διενέργεια επίσκεψης στο τμήμα του ποταμού που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη για να σχεδιαστούν/καταγραφούν με λεπτομέρεια οι δυσκολίες, και οι  απαιτούμενες δράσεις και να ενημερωθεί ανάλογα το πρόγραμμα εργασιών.  

Σε σχέση με το θέμα της διαχείρισης των όμβριων υδάτων, ο Δήμος Λευκωσίας αναφέρει ότι «η δικοινοτική συνεργασία συνεχίζει στον τομέα επίλυσης πολεοδομικών προβλημάτων και προβλημάτων υποδομών. Ένα από τα σημαντικά αυτά θέματα είναι η  διαχείριση των όμβριων υδάτων στη νεκρή ζώνη. Αυτή η υποδομή είναι καίριας σημασίας για την αποτελεσματική και αειφόρο διαχείριση των όμβριων υδάτων της εντός των τειχών πόλης».
«Η τεχνική ομάδα του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου θα εργαστεί για την ανάπτυξη των επόμενων σταδίων με τη τοπογράφηση της περιοχής και την περαιτέρω μελέτη, για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των όμβριων υδάτων με στόχο την προστασία του ιστορικού κέντρου, καθώς και την εξάλειψη του κινδύνου πλημμυρών από ξαφνικές καταιγίδες με μεγάλες ποσότητες νερών της βροχής», αναφέρει η ανακοίνωση.


Ο Δήμος Λευκωσίας σημειώνει στην ανακοίνωση του ότι «το κοινό μας όραμα είναι η παροχή στήριξης στη δημιουργική κοινότητα της χώρας μας  έτσι ώστε τα μέλη της να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό στοχεύουμε στην μείωση της ανεργίας των νέων αλλά και στην αύξηση του ποσοστού από το οποίο εξαρτάται η οικονομία μας σε καινοτομία και νέες επιχειρήσεις».

«Η δημιουργικότητα αυξάνεται σημαντικά όταν οι δημιουργικοί άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους. Είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που προγραμματίζουμε τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα προσελκύει και θα στηρίζει τη δημιουργικότητα», σημειώνει.

Το οικοσύστημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, αποτελείται από το RISE (Ερευνητικό Κέντρο στα Διαδραστικά Μέσα, Ευφυή συστήματα και τις  Αναδυόμενες Τεχνολογίες), το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του.
«Η δημιουργία του στοχεύει στη στήριξη της καινοτομίας και της έρευνας ενώνοντας τις δυνάμεις και τις γνώσεις των εγνωσμένων εταίρων μας, του Ινστιτούτο Max Planck (Γερμανία) και του University College of London με την τοπική ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα (επιχειρηματικό κόσμο). Με τον τρόπο αυτό θα παράγει και θα παρέχει εφαρμοσμένη έρευνα ως καινοτόμες λύσεις σε εταιρείες με σκοπό την αύξηση των δυνατοτήτων τους», προστίθεται.

Σημειώνει επίσης ότι το RISE έχει ως στόχο την εργοδότηση Κυπρίων από όλες τις κοινότητες και την παροχή υπηρεσιών και την στήριξη Τουρκοκυπριακών εταιρειών ή και Τουρκοκύπριων επιχειρηματιών. «Οι δυο συνοικίες δημιουργικών επιχειρήσεων που θα δημιουργηθούν εκατέρωθεν της νεκρής ζώνης θα υποστηρίζονται από το RISE», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:45

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Υπουργός Ενέργειας: Εφικτή η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
08:48
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.