ΠτΔ: Η Η Κυβέρνηση στηρίζει την επιχειρηματικότητα

Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση στηρίζει την τοπική επιχειρηματική κοινότητα και πως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, σε συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, σε περαιτέρω εκσυγχρονισμό του κράτους, νέες μεταρρυθμίσεις και παροχή κινήτρων για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Στην ομιλία του στην τελετή απονομής του κυπριακού βραβείου εξαγωγών για το 2016, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε αρχικά στην αύξηση που κατέγραψαν οι εξαγωγές το 2016, δηλαδή τη χρονιά για την οποία γινόταν σήμερα η βράβευση, αλλά και για το 2017. Όπως είπε, για το 2016 είχαμε αύξηση 16% στις εξαγωγές προϊόντων σε σχέση με το 2015, κάτι που σε απόλυτους αριθμούς, μεταφράζεται σε 963 εκατομμύρια ευρώ από τα 832 εκ. Σημείωσε πως η αυξητική τάση συνεχίστηκε και το 2017, αφού σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι εξαγωγές εγχώριων προϊόντων ανήλθαν στα 1,25 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα φάρμακα ήταν στα 436 εκατομμύρια έναντι 392 εκατομμυρίων το 2016.
Ακολουθούν τα βιομηχανικά καύσιμα με 393 εκατομμύρια, ενώ οι εξαγωγές φρέσκων και μεταποιημένων γεωργοκτηνοτροφικών και αλιευτικών προϊόντων ανήλθαν στα 334 εκατομμύρια, με κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν το χαλλούμι, που έφτασε στα 156 εκατομμύρια.
Ο Πρόεδρος τόνισε πως αυτές επιδόσεις είναι απόρροια των στοχευμένων και συντονισμένων ενεργειών επιχειρηματιών και κράτους, οι οποίες, μεταξύ άλλων, επέτρεψαν τη διείσδυση των κυπριακών προϊόντων σε νέες αγορές τρίτων χωρών, όπως η Κίνα, η Ιορδανία και ο Λίβανος.
Οσον αφορά τον τομέα των εξαγωγών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως οι εξαγωγές υπηρεσιών το 2016 ανήλθαν στα 9,2 δις ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 7,3% συγκριτικά με το 2015, ενώ η ανοδική τάση συνεχίστηκε και κατά το 2017, με εξαγωγές υπηρεσιών σξίσε 9,9 δις ευρώ και ποσοστιαία αύξηση 8%.
Ο Πρόεδρος τόνισε στη συνέχεια τις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια για την προώθηση της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, με τη στοχευμένη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών στο εξωτερικό, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στη στήριξη που δίνει η Κυβέρνηση στις προσπάθειες των κυπριακών επιχειρήσεων μέσω διάφορων Σχεδίων Χορηγιών, που συγχρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.
Τόνισε πως ο ίδιος είναι ιδιαίτερα ευτυχής που το όνομα της χώρας μας συνδέεται σήμερα και πάλι με την ανάπτυξη και την προοπτική και πλέον αναφέρεται ως παράδειγμα ορθής οικονομικής διαχείρισης.
«Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας και του κύρους του κράτους, η εξωστρέφεια, η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών, υπήρξαν οι κατευθυντήριες γραμμές τα τελευταία χρόνια για την ανάκαμψη της οικονομίας και της εξόδου από την κρίση», σημείωσε ο Πρόεδρος.
Τόνισε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την τοπική επιχειρηματική κοινότητα και να βελτιώνει το ήδη φιλικό προς τις επιχειρήσεις οικονομικό περιβάλλον. «Μπορεί οι προκλήσεις ενώπιον μας να είναι πολλές, όμως θέλω να σας βεβαιώσω πως είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους μέσω περαιτέρω μεταρρυθμιστικών δράσεων, αλλά και νέων φορολογικών και συναφών κινήτρων», είπε.
Ο Πρόεδρος ανέφερε πως προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι συναντήσεις που είχε χθες και θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, «έτσι ώστε μέσα από μια στενότερη συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης- ανεξάρτητα των διαφορών που μπορεί να υπάρχουν – να υπάρξει η διαπίστωση κοινών δράσεων προκειμένου να πετύχουμε τον εκσυγχρονισμό του κράτους, προκειμένου να πετύχουμε τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που επιτέλους θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε και από κρατικής πλευράς τις δυνατότητες ακόμα μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματιών μας, γενικότερα της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας».
Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης είπε μεταξύ άλλων πως το Επιμελητήριο ζητά από το κράτος να στηρίξει περισσότερο τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, δίνοντάς τους αφενός κίνητρα και αφετέρου διαθέτοντας περισσότερα κονδύλια για σκοπούς συμμετοχής των επιχειρήσεων σε εκθέσεις και άλλες επιχειρηματικές εκδηλώσεις σε ξένες αγορές.
Παράλληλα, έστειλε το διπλό, δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους, Κυβέρνηση και προπάντων τη Βουλή. Πρώτον, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη δημόσια υπηρεσία, τη δημιουργία Υφυπουργείων και τους Οργανισμούς Δημοσίου Συμφέροντος, και δεύτερον ότι είναι μεγάλη ανάγκη να γίνει επιτέλους διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όπως είπε, θα πρέπει να δοθούν τα εργαλεία στις Τράπεζες για να εισπράξουν το λαβείν τους τόσο διότι η κατάθεση του ενός είναι ουσιαστικά το δάνειο του άλλου, αλλά και διότι οι Τράπεζες είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας και δεν μπορούν να παραμένουν οριακές σε ότι αφορά τους σχετικούς δείκτες.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βραβείων Εξαγωγών Αντρέας Μάτσης αναφέρθηκε στα στοιχεία των εξαγωγών, λέγοντας πως οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών το 2017, συγκρινόμενες με το 2016 κατέγραψαν αύξηση 8,22%. Σημείωσε πως από τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα, οι εξαγωγές υπηρεσιών είναι πέραν από τριπλάσιες από τις συνολικές εξαγωγές αγαθών, καθώς ανήλθαν στα 9,9 δις ευρώ σε σχέση με 3 δις ευρώ των αγαθών.
Τα τέσσερα είδη υπηρεσιών, όπως είπε, με τις μεγαλύτερες εξαγωγές είναι οι τουριστικές υπηρεσίες με 2,5 δις ευρώ, ο τομέας της Ναυτιλίας με 2,4 δις, οι  χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με 2,3 δις και ο τομέας των ηλεκτρονικών παιγνιδιών με εξαγωγές 1,8 δις ευρώ. Επίσης, υπηρεσίες που ανακάμπτουν αλλά και άλλες που είναι πολλά υποσχόμενες είναι οι ασφαλιστικές υπηρεσίες, οι αεροπορικές υπηρεσίες καθώς και οι εκπαιδευτικές.
Σε σχέση με τις εξαγωγές αγαθών, ο κ. Μάτσης ανέφερε πως σημαντικό επίτευγμα σημείωσαν το 2017 τα πετρελαιοειδή που ανήλθαν στα 398 εκ. σε σχέση με 182 εκ το 2016, τα φάρμακα με 240 εκ. και τα χαλλούμια με 163 εκ. εξαγωγές το 2017.
Οσον αφορά τα βραβεία, το βραβείο εξαγωγών για τα βιομηχανικά προϊόντα απονεμήθηκε σε τρεις εταιρείες: Στην Foodram Trading ltd για επιχειρήσεις με προσωπικό μέχρι 50 ατόμων, στην Firepro Systems Ltd για επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 50 ατόμων και στην Petrou Bros Dairy Products ltd για το βραβείο ΕΕ. Το ειδικό βραβείο εξαγωγών απονεμήθηκε στην Elysee Irrigation Systems Ltd, το βραβείο εξαγωγών γεωργικών προϊόντων στην Kimagro Fishfarming Ltd και το βραβείο εξαγωγών υπηρεσιών στις επιχειρήσεις Armonia Estates Ltd και Odyssey Consultants Ltd.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:11

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική υπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.