Δείπνο ΠτΔ-Ακκιντζί: Τα κόμματα τοποθετούνται

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, πραγματοποιείται στις επτά απόψε, η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Μουσταφά Ακκιντζί, μετά το Κραν Μοντάνα.

Το δείπνο, παραθέτει στην κατοικία της, στη νεκρή ζωνη του αεροδρομίου Λευκωσίας, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματεα των Ηνωμένων Εθνών Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Η ημερήσια διάταξη του δείπνου είναι ανοιχτή, και οι ηγέτες μπορούν να επιλέξουν ποιά ζητήματα θα εγείρουν.
Στόχος του προέδρου Αναστασιάδη, όπως έχει δηλωθεί, είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο από το οποίο είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντάνα.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένεται, να θέσει και το θέμα των οδοφραγμάτων, εκφράζοντας ετοιμότητα για διάνοιξη εκείνου της Δερύνειας από τον Ιούνιο και του δεύτερου στο Απλίκι, από το τέλος Σεπτεμβρίου.
Από τουρκοκυπριακής πλευράς, αναμένεται να τεθεί η θέση για μηχανισμό συνδιαχείρισης του φυσικού αερίου, αλλά και για καθορισμό χρονοδιαγραμματος ολοκλήρωσης της διαδικασίας, σε περίπτωση που επαναρχίσει.

ΔΗΣΥ

Θετική εξέλιξη θεωρεί ο ΔΗΣΥ την αποψινή συνάντηση των δύο ηγετών.
Σε ανακοίνωση, σημειώνει ότι η συνάντηση, την οποία ζήτησε αμέσως μετά το Κραν Μοντάνα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στόχο έχει τον ειλικρινή διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.
Ο ΔΗΣΥ τονίζει ότι μόνο μέσω διαλόγου μπορεί να υπάρξει βιώσιμη και λειτουργική λύση, προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και καλεί τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, να επιδείξει θετική προσέγγιση και βούληση και να ατενίσει το μέλλον της επανενωμένης Κύπρου.

ΑΚΕΛ


Εκκληση στους δύο ηγέτες να βρουν τον τρόπο κατά το αποψινό δείπνο να συνεργαστούν για το καλό της Κύπρου και του κυπριακού λαού, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.
Ο κύριος Κυπριανού, ευχήθηκε το δείπνο να οδηγήσει έστω και ένα βήμα μπροστά ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.
 Ο Γενικός Γραμματέας του Ακέλ μιλούσε ύστερα από συνάντηση με τον Πρέσβη της Ελλάδας Ηλίας Φωτόπουλο.
 Ο κύριος Φωτόπουλος είπε ότι συζητήθηκε η όλη προσπάθεια που καταβάλλεται από πλευράς του Προέδρου Αναστασιάδη, με αφορμή σημερινό δείπνο, ελπίζοντας ότι θα έχουμε μιά περαιτέρω εξέλιξη ώστε να επιτευχθεί αυτό που όλοι επιθυμούμε εδώ και παρά πολλά χρόνια.


ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ θεωρεί πως θα ήταν λάθος να τεθεί θέμα ανοίγματος των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου, τη στιγμή μάλιστα που η άλλη πλευρά αρνείται το άνοιγμα της διόδου Πυροΐου και Κοκκίνων, το οποίο θα βοηθήσει και θα εξυπηρετήσει Ελληνοκυπρίους.
Σχολιάζοντας σχετικές πληροφορίες ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, αναφέρει πως άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, στην ουσία θα οδηγήσει στη μετακίνηση τουριστών από την Αγία Νάπα στην Αμμόχωστο.
Προειδοποίησε ότι με αυτόν τον τρόπο ενδεχομένως να συμβάλουμε στην τουριστική ανάπτυξη της περίκλειστης πόλης, εκμηδενίζοντας εντελώς τις πιθανότητες επιστροφής της.


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Αρχή του τέλους της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτηρίζει το δείπνο Αναστασιάδη -Ακκιντζί το Κίνημα Αλληλεγγύη.
Η κατοχική Τουρκία, προσθέτει σε ανακοίνωση, δεν βιάζεται γιατί βλέπει ότι οι στρατηγικοί της στόχοι στην Κύπρο υλοποιούνται με μαθηματική ακρίβεια.
Για το Μουσταφά Ακκιντζί, η Αλληλεγγύη αναφέρει ότι ο εγκάθετος της Τουρκίας δεν μπορεί να δεσμευτεί για οτιδήποτε εκτός από τις ρητορικές δηλώσεις στις οποίες  προβαίνει καθ υπόδειξη.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

Κακώς λέγεται ότι το δείπνο Αναστασιάδη-Ακκιντζί  είναι χωρίς ατζέντα, δήλωσε ο πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.
Ο Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε σε προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα, που είναι η πρόσκληση από τους δύο ηγέτες για διορισμό προσωρινού αντιπροσώπου.
Αυτός, πρόσθεσε, θα διαπραγματεύεται με τους δύο ηγέτες στη βάση των απαιτήσεων Ακιντζί και της ισχνής και αμφιλεγόμενης όπως είπε, πρότασης Αναστασιάδη, για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του επίσης αμφιλεγόμενου πλαισίου Γκουτέρες.

ΕΛΑΜ

Το δείπνο Αναστασιάδη - Ακκιντζί και οι δικοινοτικές συνομιλίες, υποβαθμίζουν το Κυπριακό και στέλνουν λανθασμένα μηνύματα διεθνώς, αναφέρει το ΕΛΑΜ.
Σε ανακοίνωση,  κατηγορεί την κυβέρνηση για ανικανότητα να προβάλει το κυπριακό στην ορθή του βάση.
Ως εκ τούτου, προσθέτει το ΕΛΑΜ, δεν μπορούμε να έχουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία, απαιτήσεις από τη διεθνή κοινότητα για εξεύρεση ορθής λύσης.

Σύνταξη: Κατερίνα Μηλιώτη, Φίλιππος Φιλίππου, Παναγιώτης Γιωργαλλής

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:26

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.