Διπλωματικές προσπάθειες για τις τουρκικές προκλήσεις

Σε διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη για τις Τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ προέβη η Λευκωσία, διά της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου συναντήθηκε με τον βοηθό γενικό γραμματέα, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, με τον οποίο συζήτησε τις τουρκικές παραβιάσεις, περιλαμβανομένης της παρεμπόδισης του γεωτρητικού σκάφους της ιταλικής ΕΝΙ από Τουρκικά πολεμικά πλοία. Επικαλούμενος διπλωματικές πηγές, ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη Αποστόλης Ζουπανιώτης μετέδωσε ότι ο πρέσβης Κορνηλίου σημείωσε πως οι Τουρκικές ενέργειες συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας και απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
Ο κύριος Κορνηλίου ζήτησε όπως ενημερωθεί ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κύριος Φέλτμαν ανέφερε ότι θα ζητηθεί από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.
Παραστάσεις αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες και προς άλλους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΡΙΚ, παρεμβάσεις έχουν γίνει και από ηγετικούς παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας προς το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και πιθανολογείται ότι θα υπάρξει και σχετική τοποθέτηση από την Ουάσιγκτον.
Η Τουρκία έχει καθηλώσει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ από την περασμένη Παρασκευή, εμποδίζοντας την πορεία του προς τον στόχο "Σουπιά" στο τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ. Επικαλείται λόγους ασφαλείας με βάση παράνομη navtex που εξέδωσε για στρατιωτικές ασκήσεις μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου.

Παραστάσεις και διαβήματα από τη Λευκωσία

Η κυβέρνηση εντατικοποιεί από την Κυριακή συγκεκριμένα διαβήματα και ενέργειες προς πάσα κατεύθυνση για συνέχιση της πορείας του γεωτρύπανου της ΕΝΙ και έναρξη της γεώτρησης στο τεμάχιο 3, τονίζοντας ότι είναι ανάλογα προς την έξαρση των Τουρκικών προκλήσεων. Αναπτύσσοντας έντονη διπλωματική δραστηριότητα για επίλυση του προβλήματος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε χθες βράδυ τηλεφωνικώς για την Τουρκική επιθετική δραστηριότητα, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκούς Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ. Ακολούθως σε ανάρτηση στο Twitter ο κύριος Τούσκ κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει απειλές ή ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την κάλεσε επίσης να δεσμευθεί σε σεβασμό στην εδαφική κυριαρχία, την ειρηνική διευθέτηση διαφορών και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι τα μέτρα υπερβαίνουν τη συνήθη διπλωματική πρακτική, δεν μπορούν όμως να δημοσιοποιηθούν γιατί θα επηρεαζόταν η αποτελεσματικότητα τους. Στόχος να αρχίσει η γεώτρηση στο στόχο Σουπιά του τεμαχίου 3, το συντομότερο δυνατό. Η Ρώμη ανέφερε χθες ότι προχωρεί σε όλα τα αναγκαία διπλωματικά βήματα, σε συνεννόηση με τις Ιταλικές πρεσβείες σε Λευκωσία και Άγκυρα.

Στην Κύπρο αντιπρόεδρος της ΕΝΙ

Στο μεταξύ, φθάνει σήμερα στην Κύπρο ένας εκ των αντιπροέδρων του Ιταλικού κολοσσού ΕΝΙ για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση. Η κάθοδος αντιπροσωπείας της εταιρείας ήταν προγραμματισμένη, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν πλέον στις έκνομες Τουρκικές ενέργειες.
Η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ιταλική κυβέρνηση και την εταιρεία, η οποία εκφράζει έκπληξη για την Τουρκική ενέργεια παρεμπόδισης της πλατφόρμας. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κλαούντιο Ντεσκάλτσι δήλωσε πως δεν ανέμενε μια τέτοια εξέλιξη, καθώς η ΕΝΙ ήδη δραστηριοποιείται σε μεγάλο βάθος στην Κυπριακή ΑΟΖ. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε δύο γεωτρήσεις για φυσικό αέριο, ανέφερε ο κύριος Ντεσκάλτσι, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς το γεωτρύπανο Σαιπέμ είναι δεσμευμένο για γεώτρηση στο Μαρόκο εντός Μαρτίου.

Προτροπές Λονδίνου

Στο Λονδίνο, η Βρετανική κυβέρνηση προέτρεψε όλες τις πλευρές να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες δημιουργούν κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης ή θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές λύσης του Κυπριακού. Σε δηλώσεις στον ανταποκριτή του ΡΙΚ Θανάση Γκαβό, αξιωματούχος του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε την αναγνώριση του κυρίαρχου δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Παράλληλα, δηλώνει το Φόρεϊν Όφις, θα έπρεπε να αναζητούνται τρόποι, με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων μπορεί να στηρίξει αναζήτηση λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Ενημέρωση από Γ. Λακκοτρύπη

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης θα ενημερώσει σήμερα και την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τις εξελίξεις. Η συνεδρία ήταν προγραμματισμένη ως αυτεπάγγελτη εξέταση για θέματα υδρογονανθράκων. Καθίσταται όμως προφανές ότι θα τεθεί και το θέμα των Τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου, Κωνσταντίνος Τσιντάς

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:35

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.