Μπουρτζιού: Φυσικό απότοκο των εξελίξεων η γεώτρηση από την τουρκική πλατφόρμα

Φυσικό απότοκο των εξελίξεων θεωρεί η τ/κ πλευρά το να αρχίσει γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο, μόλις ολοκληρώσει την σχετική προετοιμασία η νέα πλατφόρμα της Τουρκίας Deepsea Metro-2, επικρίνοντας την ε/κ πλευρά για μονομερείς ενέργειες στο θέμα του φυσικού αερίου, την προσπάθεια καθορισμού με την Ελλάδα των συντεταγμένων της ΑΟΖ και τη συζήτηση του Κυπριακού στην σύνοδο των επτά ευρωμεσογειακών χωρών (Med 7).

Σε γραπτή του δήλωση, σήμερα, ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, αναφέρει ότι οι φυσικές πηγές γύρω από την Κύπρο είναι κοινός πλούτος. Όπως γράφει στην έκθεσή του και ο ΓΓ του ΟΗΕ, το θέμα αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο μιας συνεργασίας, με τρόπο που θα είναι προς όφελος αυτός ο πλούτος και των δύο κοινοτήτων, προσθέτει ο κ. Μπουρτζιού, λέγοντας ότι ο Μουσταφά Ακιντζί το σημείωνε αυτό εδώ και καιρό ζητώντας να συζητηθεί πολιτικά είτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είτε να δημιουργηθεί μια σχετική ειδική επιτροπή. Όμως, αναφέρει, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε όλες τις προτάσεις.
«Ενώ ο φυσικός πλούτος γύρω από την Κύπρο πρέπει να δημιουργήσει ευκαιρία για ειρήνη, οι μονόπλευρες και λάθος πολιτικές του κ. Αναστασιάδη αποτελούν στοιχείο σοβαρού κινδύνου για την αναζήτηση λύσης στην Κύπρο και την περιοχή μας», σημείωσε.
Γι’ αυτή την συμπεριφορά του Προέδρου Αναστασιάδη, συνεχίζει ο Μπουρτζιού, ο Τ/κ ηγέτης διαμαρτυρήθηκε πολλές φορές τόσο στα ΗΕ, όσο και στα ενδιαφερόμενα μέρη στη διεθνή κοινότητα. Παρά το ότι αυτή η "λάθος στάση του" σαμποτάρει και την διεύρυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιμένει και τις τελευταίες ημέρες μη λαμβάνοντας υπόψη το δικαίωμα λόγου των Τ/κ και της Τουρκίας δηλώνει ότι θα προχωρήσει στον καθορισμό των συντεταγμένων για την αποκαλούμενη – όπως γράφει – ΑΟΖ και στα βόρεια της Κύπρου, παρασύροντας σε νέες εντάσεις της περιοχή μας, υποστηρίζει ο κ. Μπουρτζιού.
Αυτή "η μονόπλευρη και ανεύθυνη" στάση της «ε/κ διοίκησης», όπως αποκαλεί την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ακολουθείται για προεκλογικούς ή άλλους λόγους, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ανεπανόρθωτες ζημιές, αναφέρει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη. Υποστηρίζει επίσης ότι η ε/κ πλευρά, χρησιμοποιώντας την ευκαιρία της μόνης αναγνωρισμένης διοίκησης, όπως αναφέρει, προσπαθεί να οδηγήσει αλλού από το τραπέζι των συνομιλιών την επίλυση του Κυπριακού. «Έτσι, η ε/κ πλευρά σε μια πλατφόρμα όπου δεν είναι συνομιλητές της οι Τ/κ, για παράδειγμα στην τέταρτη σύνοδο των χωρών της νότιας Ευρώπης που είναι μέλη της ΕΕ (Med 7) στη Ρώμη τις προηγούμενες ημέρες, προσπάθησε να δημιουργήσει τετελεσμένα σε θέματα όπως ‘ασφάλεια και εγγυήσεις’ που σχετίζονται απευθείας με το Κυπριακό, πράγμα που δεν συμβάλλει στις προσπάθειες λύσεις και τις οδηγεί σε αδιέξοδο», αναφέρει.
Με αυτές τις εξελίξεις το να κάνουν οι Τ/κ βήματα για να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους έχει γίνει αναπότρεπτο, προσθέτει, λέγοντας ότι στο πλαίσιο των "συμφωνιών" Τουρκίας – ψευδοκράτους και υπό το φως των ευρημάτων του ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασιά, η νέα πλατφόρμα γεωτρήσεων της Τουρκίας (Deepsea Metro-2) «αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προετοιμασιών και περνώντας στο στάδιο των δράσεων θα αρχίσει τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και αυτό είναι ένα φυσικό απότοκο των εξελίξεων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:07

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.