Αυξάνονται τα σενάρια για σχηματισμό «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα

Με τους περισσότερους αναλυτές, μετά τις δηλώσεις πολιτικών χθες και προχθές, να υποστηρίζουν ότι το πιθανότερο είναι να γίνουν και πάλι «εκλογές», τα σενάρια για το σχηματισμό «κυβέρνησης» μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Κυριακής, αυξάνονται.



Η εφημερίδα Ντιαλόγκ (Διάλογος) γράφει για δύο διαφορετικά σενάρια, το ένα είναι η συνεργασία του κόμματος Εθνικής Ενότητας, με το Δημοκρατικό και το κόμμα της Αναγέννησης και το άλλο είναι όλοι οι άλλοι πλην του ΚΕΕ, δηλαδή συνεργασία του Ρεπουμπλικανικού με το κόμμα του Λαού, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, του Δημοκρατικού κόμματος και του κόμματος Αναγέννησης. Με το δεύτερο σενάριο, γράφει η εφημερίδα, ο αριθμός των «βουλευτών» θα ανέβει στους 29, και όχι 26 όπως το πρώτο σενάριο, ενώ στη «βουλή» τρία από τα πέντε κόμματα θα έχουν «κοινοβουλευτική ομάδα» οπότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα με βάση το «σύνταγμα».

Όσον αφορά το αν το ΚΚΔ θα μπορούσε να είναι σε μια «κυβέρνηση» με το ΚΕΕ, η εφημερίδα παραπέμπει σε δηλώσεις του προέδρου του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζιγίτ ότι αυτό θα συζητηθεί στα όργανα του κόμματος και θα ληφθεί η απόφαση. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι μετά το «κλείσιμο της πόρτας» από το κόμμα του Λαού και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα, το ΚΕΕ και ο Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν έχουν περιορισμένες επιλογές για το σχηματισμό «κυβέρνησης» συνασπισμού, γι’ αυτό και η εφημερίδα, επικαλούμενη πολιτικούς παρατηρητές, γράφει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι και πάλι «εκλογές».

Η Γενί Ντουζέν παρουσιάζει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς των κομμάτων που μπήκαν στη «βουλή» και μπορούν να έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία των 26 «βουλευτών» για να μπορούν να σχηματίσουν «κυβέρνηση». Το σενάριο συνεργασίας ΚΕΕ – ΔΚ – κόμμα Αναγέννησης έχει μεν 26 «βουλευτές» γράφει η εφημερίδα, αλλά στις εργασίες των «κοινοβουλευτικών επιτροπών» θα έχει πρόβλημα αντιπροσώπευσης. Το ίδιο ισχύει για μια πιθανή συνεργασία ΚΕΕ- ΔΚ – ΚΚΔ.

Η Γενί Ντουζέν αναφέρεται σε σενάριο ΡΤΚ – Κόμμα του Λαού – ΚΚΔ - ΔΚ (εκτός δηλαδή ΚΕΕ και κόμματος Αναγέννησης) που συγκεντρώνει 26 «βουλευτές» παρατηρώντας ότι μια τέτοια πολιτική συμβίωση είναι δύσκολη.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Πέντε καθηγητές ιστορίας, πολιτικής και ερευνητές, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των «εκλογών», συγκλίνουν στην άποψη ότι ο όποιος σχηματισμός «κυβέρνησης συνεργασίας» θα είναι ασταθής και χωρίς επιρροή και γι’ αυτό θα χρειαστούν σύντομα νέες «εκλογές».

Ο Σερχάτ Ιντσιρλί της Κίπρις ποστασί στο σημερινό του άρθρο αναφέρεται επίσης στα σενάρια πιθανών συνεργασιών και σημειώνει ότι το καλύτερο είναι να γίνουν και πάλι «εκλογές» τον Ιούνιο, μαζί με τις «τοπικές εκλογές».

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:12

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στην Κρήτη
12:41
Ισραήλ: Δεν έχουμε επιτύχει τους πολεμικούς μας στόχους
12:28
Ικανοποίηση ΟΕΒ για την πορεία της οικονομίας
12:12
Αποτελεσματικά μέτρα για το μεταναστευτικό ζητούν χώρες της πρώτης γραμμής
11:41
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
11:28
Mεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στην Κρήτη
11:19
Ο εκσυγχρονισμός Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης (Βίντεο)
10:44
Κίνα: Κόκκινος συναγερμός για καταρρακτώδεις βροχές
10:26
Εθνικό Συμβούλιο την Παρασκευή για το Κυπριακό
10:22
Αρχαία ναυπηγεία στον Πωμό - 31 - Απριλίου 2024
10:00
Στους 706.534 ο αριθμός των εκλογέων
09:47
Στις Βρυξέλλες 22 νέοι Κύπριοι διπλωμάτες
09:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.