Ο ΥΠΕΞ χαιρετίζει το διάλογο για τη Μέση Ανατολή

Την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Ισραήλ σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, υποστήριξε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας κατά το άτυπο πρόγευμα εργασίας των 28 Υπουργών Εξωτερικών των Κρατών Μελών της ΕΕ και με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή.

Το πρόγευμα, το οποίο και χαιρέτισε ο Υπουργός, τονίζοντας ότι η διεξαγωγή διαλόγου είναι πάντοτε σημαντική, είχε ως επίκεντρο την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου έλαβε μέρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ/FAC) της ΕΕ, με κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση στο Ιράκ.

Κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Υπουργός Εξωτερικών Ι.Κασουλίδης καλωσόρισε την πρόσφατη ανακοίνωση του πρωθυπουργού του Λιβάνου Al-Hariri, με την οποία ανακάλεσε την προηγούμενη παραίτησή του. Η απόφαση του κ. Hariri, σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, αποκατέστησε την αβεβαιότητα που επικρατούσε στον Λίβανο από την ημέρα που υπέβαλε την παραίτησή του. Απευθυνόμενος στους ομολόγους του, ο Υπουργός τόνισε ότι η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ενότητα στη χώρα πρέπει να διασφαλιστούν, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της ενίσχυσης των κρατικών θεσμών στο πλαίσιο της "πολιτικής της αποσύνδεσης" από τις περιφερειακές συγκρούσεις.

Ακολούθως, στο σημείο της συζήτησης για την κατάσταση στη Συρία, ο Ι.Κασουλίδης επανέλαβε την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στην προώθηση της διαδικασίας της Γενεύης, και μιας πολιτικής λύσης που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ολόκληρου του συριακού λαού.

Τέλος, σε παρέμβασή του για το Ιράκ, ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε, ότι ενώ οι επιχειρήσεις κατά του Da’esh συνεχίζονται, κύρια πρόκληση παραμένει η ανοικοδόμηση, καθώς επίσης και η αναδόμηση του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού ιστού της χώρας, κατά τρόπο περιεκτικό, ώστε να διασφαλισθεί ένα σταθερό και ασφαλές κράτος προς το συμφέρον ολόκληρου του Ιρακινού λαού. Αναφερόμενος στη νέα Στρατηγική της ΕΕ στο Ιράκ, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι αναμένουμε τη δημοσιοποίησή της στις αρχές του προσεχούς έτους, για συζήτηση και υιοθέτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων Ιανουαρίου.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Συνόδου, πραγματοποιήθηκε γεύμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ με τους Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών των G5 Sahel (Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι, Νίγηρας, Τσαντ, Μαυριτανία). Στο γεύμα συζητήθηκε η κατάσταση στην περιοχή και έγινε ανταλλαγή απόψεων για την πραγματοποίηση κοινών δράσεων και περαιτέρω συνεργασίας για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ανάπτυξης των χωρών αυτών.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:48

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.