Νικολάου: Το ότι «βασιλεύει» η διαφθορά δεν αμφισβητούνται από κανένα

Οι αναφορές που έγιναν σε χθεσινή ημερίδα για το ύψος της διαφθοράς στην Κύπρο και στο ότι αυτή «βασιλεύει», δεν αμφισβητούνται από κανέναν, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, σε σημερινές του δηλώσεις  για τα συμπεράσματα ημερίδας για το έργο που επιτελείται κατά της Διαφθοράς.

«Με αφορμή τη χθεσινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε αναφορικά με τη διαφθορά στον τόπο μας, τις διαστάσεις που λαμβάνει και τις νέες προοπτικές αντιμετώπισής της, θα ήθελα να αναφερθώ στα συμπεράσματα που προέκυψαν ως ακολούθως: Κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι έχουμε υψηλό βαθμό διαφθοράς στην Κύπρο – κάτι στο οποίο αναφερθήκαμε όλοι και ιδιαιτέρως ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ταυτόχρονα ό,τι για πρώτη φορά λαμβάνονται μέτρα και προωθούνται ενέργειες για αντιμετώπιση του φαινομένου», πρόσθεσε.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε, επίσης, ότι χθες, παρουσιάστηκε η Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς, όπως και το σύνολο των μέτρων που έχει λάβει αυτή η Κυβέρνηση, από τα οποία προκύπτει η αποφασιστικότητα που επιδείχθηκε από την πρώτη στιγμή "και η οποία κατέδειξε ότι κάναμε πράξη τη μηδενική ανοχή".

«Οι αναφορές που έγιναν για το ύψος της διαφθοράς στον τόπο μας και στο ότι αυτή 'βασιλεύει', δεν αμφισβητούνται από κανέναν. Ως κυριότεροι λόγοι για την άνθιση της διαφθοράς στον τόπο μας, όπως επεσήμαναν και όλοι οι ομιλητές, θεωρούνται η έλλειψη ισχυρής πολιτικής βούλησης για αντιμετώπιση του φαινομένου, η συγκάλυψη, οι παρεμβάσεις και η ατιμωρησία. Ενδεικτικό είναι και το παράδειγμα που αναφέρθηκε ότι ο βαθμός της διαφθοράς ήταν τέτοιος που ο χρηματισμός γινόταν με επιταγή», σημείωσε.

Όπως είπε, έγινε αποδεκτό από όλους ότι από το 2013 άρχισαν να διερευνώνται και να διώκονται υποθέσεις για αδικήματα κατά της διαφθοράς, ότι τα τελευταία χρόνια οι υποθέσεις υπερδιπλασιάστηκαν και ότι αυτό οφείλεται στην αποφασιστικότητα που επιδείχθηκε από την Κυβέρνηση και κυρίως, από τους θεσμούς.

«Σημαντικό είναι ότι δεν υπήρξε καμία συγκάλυψη και καμία προσπάθεια παρέμβασης, όπως αυτό επιβεβαιώθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή. Η ημερίδα επιβεβαίωσε ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση με τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και τη δημιουργία του αναγκαίου νομοθετικού πλαισίου για πρόληψη και καταστολή της διαφθοράς. Ειδικότερα, η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια κατέθεσε και προωθεί 25 νομοσχέδια, από τα οποία 8 είναι θεσμικά. Ξεχωριστή συζήτηση έγινε για τη σύσταση και τις αρμοδιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, όπου όλοι υπογράμμισαν το σημαντικό έργο που μπορεί να επιτελέσει τόσο στην προσπάθεια συντονισμού όσο και στη συγκέντρωση πληροφοριών», συμπλήρωσε.

Παρόλα αυτά, συνέχισε ο κ. Νικολάου, ο δρόμος είναι μακρύς, «και όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να υλοποιηθούν για να ενισχύσουμε τον αγώνα κατά ενός διαχρονικού προβλήματος, το οποίο δεν θα λυθεί από τη μια μέρα στην άλλη».

«Κοινή απαίτηση όλων είναι να προωθηθούν νομοθετικά μέτρα που θα επιτρέπουν την αποτελεσματική διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η άρση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας, η προστασία των πληροφοριοδοτών, η ρύθμιση του lobbying. Πέραν αυτών, σημαντική θεωρείται και η δημιουργία ομάδας εξειδικευμένου και ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού στην Αστυνομία και στη Γενική Εισαγγελία. Περαιτέρω, μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη, με την εφαρμογή Κώδικα Δεοντολογίας και την ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου τόσο στη Δημόσια Υπηρεσία, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, όπως είναι η νομοθεσία για την πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα», ανέφερε.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι προτεραιότητα παραμένει η ευαισθητοποίηση του κοινού και η ενίσχυση των κανόνων ηθικής.

«Στόχος μας είναι να μπορεί το κοινό να καταγγέλλει φαινόμενα διαφθοράς, ώστε να επιτευχθεί η αποτροπή αλλά και η μείωση των ευκαιριών για πράξεις διαφθοράς. Μάλιστα, πολύ σημαντική θεωρείται η επένδυση στη νεολαία, να κτίσουμε στην ηθική, και γιατί όχι η εκπαίδευση να μην ξεκινά από τα σχολεία. Στο όλο εγχείρημα, όμως, επιβάλλεται η εμπλοκή όλων: του ιδιωτικού τομέα, τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων. Το φαινόμενο αφορά όχι μόνο την εκτελεστική εξουσία και τις διωκτικές ή ελεγκτικές αρχές του τόπου, αλλά και τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Δικαστική Εξουσία», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Νικολάου είπε ότι η Κυβέρνηση επέδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση, έχει λάβει μέτρα, λαμβάνει μέτρα, αλλά θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα, με ακόμη εντονότερες προσπάθειες, «ώστε να αλλάξουμε κατεστημένες αντιλήψεις που έδιναν τροφή και χώρο ύπαρξης στη διαφθορά».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:58

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Αρχίζει διοικητική έρευνα για την πυρκαγιά στην περιοχή Ασγάτας – Σανίδας – Βάσας Κελλακίου
09:22
Ένταλμα σύλληψης σε επιχειρηματία για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
09:14
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές του καλοκαιριού
08:58
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
06:37
Ελλάδα: Στον ανακριτή σήμερα ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βοήθησε αλλά δεν αρκεί
05:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.