Θέματα ασφάλειας και άμυνας συζήτησαν Τζόναθαν Κοέν και ΠτΔ

Ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόναθαν Κόεν δήλωσε ότι είναι ευτυχής που βρίσκεται ξανά στην Κύπρο.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κύριος Κόεν ανέφερε πως είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μια εξαιρετική συζήτηση για την κατάσταση των διμερών σχέσεων. Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το Κυπριακό, οι εξελίξεις στα ενεργειακά, οι σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας - Ηνωμένων Πολιτειών και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Στις 3.30 το απόγευμα, ο Τζόναθαν Κόεν θα συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Την συνάντηση ανακοίνωσε η λεγόμενη προεδρία του ψευδοκράτους.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Τζόναθαν Κόεν, ο κ. Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς για τη συνάντηση, είπε ότι «ήταν μια εξαιρετική συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν καταρχήν θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικότατο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή ως παροχέα ασφάλειας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε συζήτηση για τις τριμερείς συναντήσεις που γίνονται σε συνεργασία και με την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς επίσης και για αυτές που αναμένεται να γίνουν το πρώτο δεκαπενθήμερα Ιανουαρίου.

Έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις συνεργασίες που έχει στο ίδιο θέμα η Κυπριακή Δημοκρατία με συγκεκριμένα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία.

Συζητήθηκε το Κυπριακό, η ανάγκη να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία, έτσι ώστε μια ενδεχόμενη νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό να μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα.

Δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην αναμενόμενη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της οποίας το Κυπριακό και ειδικότερα το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα συζητηθεί.

Από εκεί και πέρα συζητήθηκαν οι διμερείς μας σχέσεις με ιδιαίτερη έμφαση στις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις σε συνέχεια και της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτον τον Ιούνιο. Υπάρχει επιθυμία για περαιτέρω δράσεις που θα ενισχύσουν τις οικονομικές μας σχέσεις.

Τέλος, συζητήθηκαν τα θέματα ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη και τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλα αυτά που θα γίνουν στην ΑΟΖ μας το αμέσως επόμενο διάστημα».

Ερωτηθείς αν ο κ. Κόεν είχε κάτι καινούριο να προσκομίσει σε σχέση με το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος απάντησε «όχι, δεν υπήρξε κάτι καινούριο. Επαναλαμβάνω την κοινή άποψη ότι η αναμενόμενη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου είναι σημαντική και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Σε ερώτηση αν το Κυπριακό περνά μέσα από το θέμα της ενέργειας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι κάτι που βρίσκεται υπό την προϋπόθεση απόφασης μιας τρίτης χώρας και αυτό αποδεικνύεται μέσα από τις εξελίξεις. Ο ενεργειακός μας σχεδιασμός συνεχίζεται κανονικά.

Η Τουρκία απουσιάζει από τον διάλογο για τα ενεργειακά θέματα ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή μας, ακριβώς λόγω της παράνομης παρουσίας της στην Κύπρο, και εναπόκειται στην Τουρκία, αν πραγματικά επιθυμεί να συμμετάσχει τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για αυτά τα θέματα, να πρέπει να προχωρήσει στην επίλυση του Κυπριακού».

Κληθείς να πει αν ζητήθηκε να μεταφέρει κάποιο μήνυμα ο κ. Κόεν σε σχέση και με τη συμμετοχή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (στις προσπάθειες λύσης) και ερωτηθείς ποια είναι η θέση των ΗΠΑ επ’ αυτού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «συζητήθηκε και αυτό το θέμα. Είναι γνωστή η θέση μας, είναι γνωστή και στις ΗΠΑ. Εκεί που επικεντρωνόμαστε αυτή τη στιγμή είναι η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο και ποια αποτελέσματα θα προκύψουν, ειδικότερα για την ουσία του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων».

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν συζητήθηκε με τον κ. Κόεν κάτι σε σχέση με τη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Πηγή: ΚΥΠΕ, ΡΙΚ Ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:01

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Καμία ένσταση εναντίον υποψήφιων Ευρωβουλευτών
14:43
Μαρία Ζαχάροβα: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους
14:34
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Αρχίζει διοικητική έρευνα για την πυρκαγιά στην περιοχή Ασγάτας – Σανίδας – Βάσας Κελλακίου
09:22
Ένταλμα σύλληψης σε επιχειρηματία για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
09:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.