Για την Κύπρο μετά την κρίση, μίλησε ο ΠτΔ στην Αθήνα

Μονοήμερη προεκλογική επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου.



Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης με φοιτητές της «Πρωτοπορίας», ενώ το μεσημέρι είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε παράδειγμα προς μίμηση τον τρόπο με τον οποίο η κυπριακή κυβέρνηση χειρίστηκε την οικονομική κρίση, καθώς, όπως είπε, κατάφερε και την Κύπρο να οδηγήσει εκτός μνημονίων και να καταγράψει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο Πρόεδρος της ΝΔ ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Νίκο Αναστασιάδη και εξέφρασε τη στήριξη του ίδιου και του κόμματος του στην υποψηφιότητα του κ. Αναστασιάδη. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για τα καλά λόγια και υπογράμμισε ότι η συνέπεια των πολιτικών και η σταθερότητα των προσπαθειών είναι η συνταγή της επιτυχίας.
Το απόγευμα ο κ. Αναστασιάδης πραγματοποίησε ομιλία, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις, με τίτλο «Η Κύπρος μετά την κρίση».

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε λεπτομερώς στις διαδικασίες επανόδου της Κύπρου σε πορεία ανάπτυξης, όπως τη χαρακτήρισε, κάνοντας ειδική μνεία στη στάση του Κυπριακού λαού. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, η σημερινή ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας οφείλεται στην εξάλειψη δύο βασικών στρεβλώσεων του παρελθόντος: του υπερβολικού τραπεζικού δανεισμού και των αλόγιστα υψηλών και ελλειμματικών δημοσίων δαπανών.

Παραθέτοντας μια σειρά από στοιχεία για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας όταν ο ίδιος ανέλαβε την Προεδρία, αναφέρθηκε στη συνέχεια στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν για την υπέρβαση της κρίσης.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός κινήθηκε σε πέντε άξονες, σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης: την εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών, τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του κράτους, την προσέλκυση επενδύσεων και την αναβάθμιση του ερευνητικού και επιχειρησιακού περιβάλλοντος, και τέλος τον εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Η έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο νωρίτερα από ό,τι ανέμενε η διεθνής κοινότητα, η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2014, η έξοδος στις αγορές από το 2015, η ανάκτηση της διεθνούς επενδυτικής εμπιστοσύνης και η εξασφάλιση μιας σταθερής αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας, αποτέλεσαν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κομβικά σημεία της διακυβέρνησής του.

Επιπλέον, λεπτομερώς αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αποκατάστασης της αξιοπιστίας του χρηματοπιστωτικού τομέα, περιγράφοντας τα μέτρα που ελήφθησαν σε αυτή την κατεύθυνση. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί μια πρόκληση που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας, μολονότι σε απόλυτους αριθμούς έχει συντελεστεί πρόοδος.

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, έμφαση έδωσε στις κρατικές μεταρρυθμίσεις που συντελέστηκαν στην Υγεία, την Παιδεία, τις Μεταφορές, την Ανάπτυξη, την Ανταγωνιστικότητα και τον Τουρισμό, ενώ ειδική αναφορά έκανε στην προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων υπηρεσιών.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης του δημοσίου χρήματος, καθώς και στη βελτίωση της ταχύτητας στην απονομή δικαιοσύνης. Σχετικά με την ενεργειακή πολιτική της Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε: «Ο τρίτος γύρος αδειοδότησης, οι συνεργασίες με κορυφαίες πετρελαϊκές εταιρείες και η ομαλή συνέχιση των διερευνητικών γεωτρήσεων είναι το αποτέλεσμα της σταθερής, χωρίς τυμπανοκρουσίες, υλοποίησης μιας καλά σχεδιασμένης ενεργειακής πολιτικής».

Την ομιλία του στην εκδήλωση έκλεισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με αναφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι η επίτευξη μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος θα είναι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, κατά τις επόμενες δεκαετίες. Υπογράμμισε ότι μια λύση θα ενισχύσει τον ρόλο της Κύπρου ως πόλου ασφάλειας σε μια από τις πλέον ταραχώδεις περιοχές του κόσμου, εμβαθύνοντας παράλληλα τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και τη συνολική αρχιτεκτονική σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μετατροπή της Κύπρου σε “φυσιολογικό κράτος”, μακριά από εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και ξένους στρατούς, στο οποίο οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα απολαμβάνουν την προοπτική μιας ειρηνικής συνύπαρξης, αποτελεί διαρκή στόχο της κυβέρνησης, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Δυστυχώς η τελευταία προσπάθεια στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας δεν οδήγησε σε θετικό αποτέλεσμα λόγω της εμμονής της Τουρκίας σε εγγυητικά και παρεμβατικά δικαιώματα και μόνιμη τουρκική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο», σημείωσε.
Ακολούθησε συζήτηση με τους δημοσιογράφους Αντώνη Αλαφογιώργο και Νόνη Καραγιάννη, όπου ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά, τις εξελίξεις στην Ευρώπη αλλά και στην ανάγκη σταθερότητας των γειτονικών της Κύπρου χωρών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, εισηγήθηκε την υπό προϋποθέσεις εφαρμογή συστήματος κοινού ψηφοδελτίου Προέδρου και Αντιπροέδρου, και επανέλαβε τη βούλησή του για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, από το σημείο όπου σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά. Σημείωσε, όμως, ότι σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές πτυχές του προβλήματος είναι αναγκαία μια καλή προπαρασκευή, προκειμένου να αποφευχθεί νέο αδιέξοδο.

Αναφορικά με την πρωτοβουλία που ανέλαβε η κυβέρνηση για το ζήτημα του Λιβανέζου πρωθυπουργού, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε τη σημασία σταθερότητας των χωρών της περιοχής και σημείωσε ότι το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση της Αιγύπτου, της οποίας η κυβέρνηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Γερμανία αλλά και στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι συμφωνεί με κάποιες από τις προτάσεις του κ. Μακρόν για το μέλλον της ΕΕ, όμως διατηρεί επιφυλάξεις για ορισμένες άλλες, όπως αυτή που αφορά τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή των κρατών-μελών.

Το βράδυ ο κ. Αναστασιάδης παρευρέθηκε στο ετήσιο δείπνο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αθήνας.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:11

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
22:00
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αναφέρει ο Κόμπος
21:32
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων, λέει η Λαγκάρντ
21:25
Έκκληση στις αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων Πηγών Ενέργειας
21:18
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
21:14
Τα είπαν τηλεφωνικώς οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν
21:01
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά του Ιράν, λόγω επίθεσης στο Ισραήλ
20:53
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
20:48
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.