Η Κύπρος θα επηρεαστεί περισσότερο από Brexit

Αν και ακόμη, λόγω και της μη επίτευξης επαρκούς προόδου στις διαπραγματεύσεις, δεν μπορούν να προσδιοριστούν επαρκώς οι επιπτώσεις του Brexit για την Κύπρο, εντούτοις είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει την Κύπρο, μαζί με την Ιρλανδία, τη Μάλτα και ίσως την Ολλανδία περισσότερο από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.



Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.

Το Brexit είναι ένα σημαντικό θέμα, είπε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι μας επηρεάζει συγκριτικά με πολλά άλλα κράτη μέλη περισσότερο. Η Ιρλανδία, η Μάλτα, εμείς, ίσως και η Ολλανδία θεωρούνται από τα κράτη που επηρεάζονται περισσότερο, σημείωσε.

Αναφορικά με την Κύπρο θετικό θα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, για το Κυπριακό η απουσία της Βρετανίας από την ΕΕ, καθώς και για τα ευρωτουρκικά.

Η μελλοντική σχέση Βρετανίας – ΕΕ αφορά την Κύπρο ιδιαίτερα αφού, η Βρετανία είναι ο 2ος εμπορικός εταίρος της Κύπρου συνολικά και ο 1ος σε θέματα υπηρεσιών και σε θέματα επενδύσεων. Μας ενδιαφέρει επίσης λόγω της ειδικής σχέσης που έχουμε, σημείωσε.  

Παράλληλα, όπως είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, σημαντικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζει η Βρετανία σε σχέση με θέματα όπου τα συμφέροντα μας συνδέουν, όπως τα θέματα ναυτιλίας.  

Ενημέρωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν πρώτα για να ασχοληθούν με τα θέματα ευθύνης αποχώρησης της Βρετανίας και σε δεύτερο στάδιο θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι και τα 27 κράτη μέλη έχουν συμφωνήσει και είμαστε ενωμένοι ότι η διαπραγμάτευση της ειδικής σχέσης μπορεί να ξεκινήσει μόνο αν ικανοποιητικά έχει προχωρήσει πρώτα η διαπραγμάτευση για τη Συνθήκη Αποχώρησης.

Αυτή έχει να χειριστεί κυρίως το θέμα των Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν και εργάζονται στο ΗΒ περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων τους, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα αφορά και το καθεστώς των Βρετανών πολιτών οι οποίοι κατοικούν σε κράτη μέλη της ΕΕ. Αναλογικά ίσως έχουμε τους μεγαλύτερους αριθμούς, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόλο που φαίνεται να σημειώθηκε πρόσφατα κάποια πρόοδος, φαίνεται ρεαλιστικά δεν μπορεί να φτάσει σε εκείνο το σημείο που μπορούν να πάρουν απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, επομένως η επόμενη απόφαση μετατίθεται το Δεκέμβριο όταν θα ξανασυνέλθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αναφορικά με την προσπάθεια προσέλκυσης επιχειρήσεων από την Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι διενεργείται σχετική εκστρατεία, στο πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομικών και του CIPA και γίνονται παρουσιάσεις στη Βρετανία.

Ασφαλώς, πρόσθεσε, η Κύπρος δεν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τη Φρανκφούρτη ή την Ολλανδία αλλά θα είναι θετικό για εκείνη ακόμη και η προσέλκυση μικρότερου αριθμού επιχειρήσεων.

Σε ερώτηση που έθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Λιλλήκας για το θέμα των Βρετανικών Βάσεων και το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα αποχώρησής τους από την Κύπρο, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι το θέμα συνδέεται και με την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία αποκτά τη διεθνή υπόσταση της από τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης.

Λιλλήκας: Να γίνουν πιο εντατικές προσπάθειες προσέλκυσης βρετανικών επιχειρήσεων στην Κύπρο
------------

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι «είναι γεγονός ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ σε κάποια ζητήματα θα διευκολύνει την Κυπριακή Δημοκρατία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού, τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, ακόμα και την αντίληψη κάποιων θεσμών της ΕΕ για το ψευδοκράτος».

Μπορεί, πρόσθεσε, «σε κάποιους άλλους τομείς όπως είναι ο ενιαίος εταιρικός φόρος, όπως είναι ναυτιλιακά ζητήματα, η έξοδος της Βρετανίας να δυσκολέψει την ΚΔ γιατί οι θέσεις του ΗΒ συνέπιπταν με αυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Εξέφρασε τη θέση ότι «η κυπριακή Κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει εντατικότερες τις προσπάθειες της, στη βάση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την προσέλκυση βρετανικών εταιρειών και εγκατάσταση τους στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, «ενδιαφέρον υπάρχει από βρετανικές εταιρείες να μετακινηθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να μην χάσουν την πρόσβασή τους στην ευρωπαϊκή αγορά».

Πρόσθεσε ότι έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα η Κυπριακή Δημοκρατία τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν και αυτά είναι το αγγλοσαξωνικό δίκαιο, που επιτρέπει στις εταιρείες να συνεχίσουν να λειτουργούν χρησιμοποιώντας το ίδιο δίκαιο που γνωρίζουν,   είναι ο εταιρικός φόρος, είναι η αγγλική γλώσσα, είναι τα σχολεία που διδάσκουν σε ξένες γλώσσες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής εκτίμησε ότι «υστερούμε από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες κινούνται πολύ πιο ανταγωνιστικά από εμάς, πολύ πιο διεκδικητικά, μεθοδικά και έχουν ήδη αποτελέσματα». Ήδη, είπε, «εταιρείες έχουν μετεγκατασταθεί από τη Βρετανία στην Ολλανδία, στη Φρανκφούρτη και στο Παρίσι, δεν έχουμε δει απτά αποτελέσματα στην περίπτωση της Κύπρου».

Σε ό,τι αφορά τις βρετανικές βάσεις, σημείωσε ότι ενώ η Ισπανία έχει καταφέρει «να είναι συνομιλητής η ίδια για θέματα που αφορούν το Γιβραλτάρ, εγείροντας και θέμα κυριαρχίας ή συγκυριαρχίας με τη Βρετανία στο Γιβραλτάρ, η κυπριακή κυβέρνηση αρκέστηκε μόνο στο να διατηρήσει το υφιστάμενο status quo, το οποίο καθορίστηκε με το Πρωτόκολλο 3 και διαμορφώθηκε όταν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ήταν ακόμη μέλος της ΕΕ».

«Κατά την άποψη μας πρέπει η κυπριακή κυβέρνηση να εγείρει θέμα βρετανικών βάσεων, θέμα κυριαρχίας», είπε, προσθέτοντας ότι είναι αποικιακό κατάλοιπο η παρουσία των βάσεων.

«Θεωρώ ότι αποκτά η Κύπρος σημαντικά πλεονεκτήματα αφού η Βρετανία θα έχει ανάγκη τη θετική ψήφο της Κύπρου για την όποια συμφωνία καταλήξει με την ΕΕ, αλλά και στη συνέχεια θα έχει ανάγκη από συμμάχους η Βρετανία ενός της ΕΕ για προβολή και των δικών της θέσεων και συμφερόντων και αυτό θα πρέπει να το αξιοποιήσει η κυπριακή κυβέρνηση με ανταλλάγματα και όχι με θεωρητικές προσεγγίσεις», σημείωσε ο κ. Λιλλήκας.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΜΜ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:25

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.