Η Κύπρος κατηγορεί την Τουρκία στον ΟΗΕ

Με έγγραφο που θα παραδοθεί αυτές τις ημέρες από το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, η Τουρκία κατηγορείται για ενέργειες αφομοίωσης των κατεχομένων, όπως δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.



Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε, σχετικά με τη μεταφορά νερού από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα, ότι πρόκειται για νερό που δεν αρκεί για τα κατεχόμενα, ότι το έργο δόθηκε σε εταιρείες υπόπτου σχέσης με τον περίγυρο του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, υπό τη μορφή μονοπωλίου και με τιμές που δεν είναι καθόλου φθηνές και είναι ίσως και ακριβότερες από προηγουμένως.

Οικονομικά, πρόσθεσε, βρήκαν την Κύπρο πρόσφορο έδαφος οι διάφορες εταιρείες του ίδιου κυκλώματος και έρχονται στην Κύπρο και επενδύουν. Με τον ίδιο τρόπο γίνονται σκέψεις για τον ηλεκτρισμό, σημείωσε.

Αναφερόμενος στις ενέργειες του Υπουργείου, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι έχει ετοιμαστεί έγγραφο το οποίο έχει διανεμηθεί σε όλους τους αρχηγούς των διπλωματικών μας αποστολών για να το μεταφέρουν παρακάτω, για την αύξηση του εποικισμού με την παροχή "υπηκοοτήτων" μετά από το μορατόριουμ που έγινε αρχικά στις διαπραγματεύσεις, την ενίσχυση του μουσουλμανικού στοιχείου, εννοώντας τα 300 τεμένη, τους 320 θρησκευτικούς λειτουργούς που υπάρχουν τώρα στα κατεχόμενα, το γεγονός ότι υπάρχουν σχολές θρησκευτικές στα κατεχόμενα, τα οικονομικά πρωτόκολλα, μια προσπάθεια αλλαγής του «δικαστικού» συστήματος.

Περιλαμβάνεται επίσης η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση η οποία εισάγει την ισλαμιστική μορφή της παιδείας σε μια κοινότητα καταφανώς κοσμική. Μέχρι σήμερα, κυβερνά το AKP στην Τουρκία για τόσα χρόνια, και ακόμη πρόσφατα ήρθε κλιμάκιο του ΑΚΠ για να ιδρύσει ομάδα στην Κύπρο. Κανένα από τα κόμματα των κατεχομένων, ακόμα και τα ακροδεξιά, δεν είναι ισλαμικά είπε.

Στο έγγραφο σημειώνεται επίσης η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι συλλήψεις με την υποψία βάσει λίστας προδιαγραφών ότι ανήκουν τάχα στην τρομοκρατική οργάνωση Γκιουλέν γίνονται και στην Κύπρο.

Όλα αυτά, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, πέραν των αρχηγών των διπλωματικών μας αποστολών θα κατατεθεί επιστολή από μέρους του Μονίμου Αντιπροσώπου μας στην Νέα Υόρκη (ΣΣ στον ΟΗΕ) και θα κυκλοφορήσει ως έγγραφο σε όλα τα κράτη μέλη.

Στο πλαίσιο του εγγράφου, κατηγορείται η Τουρκία για προσπάθεια αφομοίωσης των κατεχομένων.

Για τις υποψίες για προσάρτηση, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η Τουρκία πάντοτε δουλεύει με υπομονή και εκτίμησε ότι δεν θα το κάνει άμεσα. Αυτή η καταγγελία, ανέφερε, είναι η πρώτη κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση και ξέρω ότι θα αντιδράσουν έντονα, αλλά ας αντιδράσουν.

Για το θέμα του ηλεκτρισμού, είπε ότι από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών, έχουμε από την 1η Νοεμβρίου 2016 στείλει επιστολή στον ΓΓ του ευρωπαϊκού οργανισμού,  στις 10/11/2016 και 16/3/2017 σε διευθυντές της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης και Ενέργειας ΕΕ.

Έχουν γίνει, πρόσθεσε, και συνεχίζονται συναντήσεις και επαφές στις Βρυξέλλες σε επίπεδο αναπληρωτή Αρχηγού Αποστολής και ασφαλώς ενημέρωση των σχετικών οργανισμών. Έχουν επίσης σταλεί επιστολές από πλευράς του Υπουργείου προς τον Οργανισμό Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO).

Ο Διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου Χρίστος Τρίαρος ανέφερε ότι η Τουρκία έχει προσπαθήσει να παρουσιάσει το θέμα στην ENTSO αλλά μέχρι τώρα η Κύπρος έχει καταφέρει να την εμποδίσει.
 
Λιλλήκας: Να ενεργούμε προληπτικά για αποτροπή νέων τετελεσμένων
--------------
Σε δηλώσεις του για το θέμα της μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στα κατεχόμενα μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ο Πρόεδρος της Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι «χαίρομαι γιατί σε αυτό το ζήτημα φαίνεται να έχουν τροχοδρομηθεί κάποιες πρωτοβουλίες από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών για ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων μας και ευρωπαϊκών θεσμών».

Με βάση την ενημέρωση από το Διαχειριστή, πρόσθεσε, «φαίνεται ότι και ο Διαχειριστής σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών έχει πετύχει μέχρι στιγμής να παρεμποδίσει την εγγραφή του θέματος στον ευρωπαϊκό οργανισμό με τον οποίο έχει συνάψει συμφωνία η Τουρκία».

«Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να εντατικοποιηθεί», είπε, προσθέτοντας ότι «όταν είσαι ένα μικρό κράτος έχει μεγαλύτερη σημασία και αξία προληπτικά να αποτρέπεις τη δημιουργία νέων τετελεσμένων γιατί πολύ δύσκολα μπορούμε να τα ανατρέψουμε αυτά δημιουργηθούν».

Ο κ. Λιλλήκας είπε επίσης ότι η συζήτηση στην Επιτροπή για το θέμα αυτό θα συνεχιστεί αφού πρόκειται απλά μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου που η Τουρκία έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή.

«Πέραν από τη στρατιωτική εξάρτηση και έλεγχο της τ/κ κοινότητας, έχουμε τον πληθυσμιακό έλεγχο των κατεχομένων και της τ/κ κοινότητας, έχουμε τον οικονομικό έλεγχο, έχουμε την υδατική εξάρτηση από την Τουρκία, με τη μεταφορά του ηλεκτρισμού δημιουργούνται πλέον συνθήκες και προϋποθέσεις για αφομοίωση και προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία», είπε.
Γι` αυτό, πρόσθεσε, είναι πολύ σημαντικό να αποτρέψουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Πηγή : (ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΜΜ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:25

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.