Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %24 %494 %2017 %13:%Σεπ

Β. Πάλμας : Στόχος μας η βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μοναδικός στόχος μας είναι η επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης που θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα τερματίζει την κατοχή, οδηγώντας την σε μια νέα εποχή, ανέφερε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας σε ομιλία του στο εθνικό μνημόσυνο των Ηρώων της κοινότητας Ποταμίου.

«Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης και καθοδηγούμενοι από το υπέρτατο εθνικό χρέος, συγκεντρωθήκαμε και σήμερα εδώ για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής προς τους δύο πεσόντες, κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, συγχωριανούς σας και συμπατριώτες μας, Γεώργιο Κτωρή και Χριστόφορο Χριστοφόρου, καθώς και για να αναπέμψουμε δέηση για τη διακρίβωση της τύχης του αγνοούμενου της κοινότητάς σας, Γεώργιου Στυλιανού Αλλαγιώτη» ανέφερε ο κ. Πάλμας.

Σημείωσε ότι «τέτοιες στιγμές ενδυναμώνουν τη θέληση και την αποφασιστικότητα εμάς των ζώντων για να εργαστούμε με όλες τις δυνάμεις για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού η οποία θα φέρει και τη δικαίωση της θυσίας τους».

«Η δίκαιη απαίτησή μας είναι, επιτέλους, η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα και αποτελεσματικά το έργο της διερεύνησης της τύχης όλων των περιπτώσεων των αγνοουμένων μας. Ο κατάλογος των ευθυνών της Τουρκίας είναι βαρύς και ασήκωτος. Θα πρέπει να τις αναλάβει όλες, δεχόμενη χωρίς περιορισμούς τις εκταφές στα διάφορα σημεία των λεγόμενων στρατιωτικών περιοχών, καθώς και την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού, όπου με βεβαιότητα υπάρχουν στοιχεία για τις περισσότερες περιπτώσεις αγνοουμένων μας», πρόσθεσε.

Ακόμη, συνέχισε, «η Τουρκία θα πρέπει να λογοδοτήσει και για τη σκόπιμη μετακίνηση και καταστροφή μαζικών τάφων αγνοουμένων, με προφανή στόχο την απόκρυψη της αλήθειας για την τεράστια σε μέγεθος απάνθρωπη και βάρβαρη αυτή συμπεριφορά, που προσβάλλει κάθε έννοια πολιτισμού».

Ο κ. Πάλμας είπε ότι «το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τη δικαίωση του αγώνα των τριών νέων που τιμούμε σήμερα αλλά και των άλλων ηρώων μας, είναι να μείνουμε συνεπείς στις αρχές και τις θέσεις μας και να ακολουθήσουμε σταθερά τον δρόμο της εθνικής ευθύνης, ο οποίος επιβάλλει να παραδώσουμε στις αυριανές γενιές μια πατρίδα ελεύθερη από στρατούς κατοχής και διαχωριστικές γραμμές, μια χώρα απαλλαγμένη από ξένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, ένα ευρωπαϊκό κράτος με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, μια Κύπρο ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας όλων των νόμιμων κατοίκων της».

«Έχοντας πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας και των κινδύνων του απαράδεκτου status quo, καλούμαστε να χαλυβδώσουμε την πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας. Καλούμαστε να διαφυλάξουμε την ιστορική μας ταυτότητα, την ελληνική μας γλώσσα και παιδεία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας. Καλούμαστε σήμερα να πάρουμε ιστορικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον μας», επεσήμανε.

Μοναδικός στόχος μας, πρόσθεσε, « είναι η επίτευξη μιας λύσης που θα δικαιώνει τη θυσία των ηρώων και των μαρτύρων μας. Μιας λύσης βιώσιμης που θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα τερματίζει την κατοχή, οδηγώντας την σε μια νέα εποχή. Σε μια εποχή που θα υπόσχεται πολύ περισσότερα σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της νήσου, σε συνθήκες ελευθερίας, δημοκρατίας, ασφάλειας και ευημερίας».

«Ξεκαθαρίζουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ξεγράψουμε αυτά που δικαιωματικά μας ανήκουν. Σε καμία περίπτωση δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς και πιέσεις που θα οδηγήσουν σε ταπεινωτική συνθηκολόγηση. Δύσκολος δρόμος, αλλά όχι απροσπέλαστος», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις %PM, %24 %495 %2017 %13:%Σεπ