Με πρόθεση να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό έφθασε στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ

Την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα, θα επαναλάβει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκουτέρες στις 22 Σεπτεμβρίου.

Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε την αναφορά του Διεθνούς Οργανισμού για τερματισμό των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων και τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για απόσυρση του τουρκικού στρατού.
Επεσήμανε ωστόσο ότι αυτό που πρέπει να προβληματίσει είναι η επανάληψη των τουρκικών θέσεων για λύση εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά για την ανάγκη να διατηρηθεί το κεκτημένο του εγγράφου που κατέθεσε στο δείπνο της 6ης Ιουλίου ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι πρόκειται για άτυπο έγγραφο το οποίο δεν έτυχε μακράς συζήτησης, γιατί όπως ανέφερε, τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο διάλογος στο δείπνο ήταν σε ένταση.
Όλη η συζήτηση είπε, περιστράφηκε γύρω από το θέμα των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι υπήρξε τοποθέτηση του ιδίου και του Νίκου Κοτζιά, αλλά και η ουσιαστική παρέμβαση του κυρίου Γκουτέρες για κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε ότι από ελληνοκυπριακής πλευράς υποβλήθηκαν γραπτώς θέσεις για τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα γινόταν δεκτή η πρόταση του Γενικού Γραμματέα, όπως υπεβλήθη στις 4 Ιουνίου, αλλά επαναλήφθηκε με μεγαλύτερη σαφήνεια στις 30 Ιουνίου, όταν έθεσε τις παραμέτρους στις οποίες έπρεπε τα μέρη να κινηθούν.

Σημερινές επαφές

Σήμερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας.
Θα συναντηθεί επίσης με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι και τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά.
Όπως είπε, αντικείμενο της συνάντησής του με τον Σεργκέϊ Λαβρόφ θα είναι οι εξελίξεις στο κυπριακό, οι προσπάθειες που καταβάλλονται, η δική μας αποφασιστικότητα για λύση αλλά και η ανάγκη συνδρομής όσων μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία.
Για τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι θα ανταλλαγούν απόψεις για το πώς η χώρα του μπορεί να είναι υποβοηθητική ώστε να προχωρήσει περαιτέρω το κυπριακό και  το σημαντικότερο - πως θα προετοιμαστεί οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία.
Ανακοίνωσε επίσης ότι στις επαφές που θα έχει με ξένους ηγέτες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, έχει προστεθεί και συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέϊ.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προσφωνήσει την Πέμπτη, τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: ΡΙΚ – Αποστόλης Ζουπανιώτης, ΗΠΑ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:45

Τελευταιες Ειδησεις

17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Τίτλοι Ειδήσεων: Tετάρτη 17 Απριλίου 2024
22:04
Η ΥΚΑΝ έχει στείλει 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης
22:00
Νίκος Δένδιας: Έχει δρομολογηθεί anti-drone θόλος στο Αιγαίο, όπως του Ισραήλ
21:50
Παγκύπρια 24ωρη απεργία του Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων- Καταδικάζει η ΟΕΒ
21:27
Κοινή επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Κομισιόν στο Λίβανο στις 2 Μαϊου
20:49
Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν
20:10
Διχασμένη η Ισραηλινή κοινωνία – Αντίθετη η πλειοψηφία των πολιτών στο ενδεχόμενο να ξεσπάσει και δεύτερος πόλεμος
18:45
Τα ζητήματα μετανάστευσης και τη στήριξη της οικονομίας θεωρούν ως πιο σημαντικά ενόψει των ευρωεκλογών οι Κύπριοι
18:09
"Οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή προς το παρόν δεν έδειξαν να έχουν κάποιες επιπτώσεις στις τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο"
18:06
Αποφυγή έκθεσης στη σκόνη συστήνουν οι πνευμονολόγοι ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες
17:29
Ικανοποίηση υπουργείου Οικονομικών για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία
17:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.