ΥΠΕΣ: Ξεκίνησε προσπάθεια εντοπισμού και πάταξη της κακοδιαχείρησης ΤΚ περιουσιών

Ως ένα από τα μεγαλύτερα διαχρονικά σκάνδαλα στον τόπο χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα ο δήμαρχος Πάφου την διαχείριση των Τ/Κ περιουσιών , στις ελεύθερες περιοχές μετά την Τουρκική εισβολή.

Ο Φαίδωνας Φαίδωνος επικαλούμενος στοιχεία του κτηματολογίου με εκτιμήσεις του 2013 υπολογίζει  ότι η αξία των Τ/Κ περιουσιών μόνο στα δημοτικά όρια Πάφου ξεπερνά κατά πολύ το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Άλλωστε , όπως σημειώνει, στην Πάφο κατ’αναλογια υπάρχουν οι περισσότερες και οι μεγαλύτερες σε αξία περιουσίες τόσο εμπορικών και οικιστικών ακινήτων όσο και αγροτεμαχίων. Ο Φαίδωνας Φαίδωνος υποστηρίζει τις τελευταίες μέρες ότι κατέχει στοιχεία με βάση τα οποία πολιτικά πρόσωπα, όπως πρώην υπουργός, επιχειρηματίες αλλά ακόμη και πρώην στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κατείχαν ή και εξακολουθούν να κατέχουν χωρίς να είναι δικαιούχοι μέρος αυτής της περιουσίας. Ο κ.Φαιδωνος αναφέρθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένα παραδείγματα ακόμη και Παφιτων που δεν έχουν χάσει μέρος των περιουσιών τους και οι οποίοι κατέχουν για τέσσερεις δεκαετίες τέτοια περιουσία την οποία είτε αξιοποιούν οι ίδιοι είτε υπενοικιάζουν εισπράττοντας μεγάλα ποσά ως ενοίκια.

Σε σημερινή γραπτή τοποθέτηση του για το θέμα ο Υπουργός Εσωτερικών Κων/νος Πετρίδης  σημειώνει ότι όλες οι περιπτώσεις είναι σε γνώση τόσο του ιδίου, όσο και της Υπηρεσίας Διαχείρισης τ/κ Περιουσιών του ΥΠΕΣ. Οι καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου, αναφέρει στην γραπτή δήλωση του ο κ. Πετριδης,  αφορούν επτά περιπτώσεις οι οποίες ήταν ήδη σε γνώση του Υπουργού και για τις οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί οι αναγκαίες διαδικασίες ανάκτησής τους ή/και λήψης άλλων διορθωτικών μέτρων, όπως είναι η αναπροσαρμογή του ενοικίου. Ο Υπουργός Εσωτερικών σημειώνει ότι η Υπηρεσία Διαχείρισης Τ/Κ Περιουσιών, έχει ξεκινήσει μία πολύ εντατική προσπάθεια εντοπισμού και πάταξης της οποιασδήποτε κακοδιαχείρισης που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια.

Σε γραπτή δήλωση του εξάλλου ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Νίκος Τορναρίτης, επαναφέρει παλαιότερη τοποθέτησή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων βάσει της οποίας δικαιούχοι κατοχής τουρκοκυπριακής περιουσίας πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο άτομα τα οποία απώλεσαν ακίνητη περιουσία λόγω της Τουρκικής εισβολής του 1974. Με μοναδική εξαίρεση την πρώτη κατοικία που παραχωρήθηκε σε πρόσφυγες που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία στα κατεχόμενα, συνεχίζει ο κ.Τορναριτης,  κανένας άλλος δεν θα πρέπει να κατέχει τουρκοκυπριακή ακίνητη ιδιοκτησία στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι δικαιούχοι, καταλήγει η πρόταση Τορναριτη,  θα μπορούν να κατέχουν τουρκοκυπριακή περιουσία που δεν θα υπερβαίνει την αξία της περιουσίας τους που συνεχίζει να βρίσκεται υπό κατοχή.
Ο κ.Τορναριτης σημειώνει ότι επειδή  οι τουρκοκυπριακές περιουσίες δεν μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες και μέχρι τη μέρα της επίλυσης του Κυπριακού, εισηγείται προς την Κυβέρνηση αλλά και την Εκκλησία, όπως εξετάσουν το ενδεχόμενο παραχώρησης κρατικής και εκκλησιαστικής γης στους πολίτες που έχασαν την ακίνητη περιουσία τους κατά την Τουρκική εισβολή του 1974. Με αυτό τον τρόπο, σημειωνει, θα υπάρξει μια μορφή δικαιοσύνης και  δεν θα υπάρχει το κίνητρο για να ξεπουλούν οι πρόσφυγες τις περιουσίες τους στη λεγόμενη «επιτροπή αποζημιώσεων» στα κατεχόμενα. Όλα αυτά καταλήγει ο κ.Τορναριτης θα πρέπει να αποτελούν προσωρινή διευθέτηση μέχρι την οριστική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Νωρίτερα υπήρξε και παρέμβαση από τον γενικό εισαγγελέα της δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη που είχε καλέσει τον δήμαρχο Πάφου να καταθέσει όλα τα στοιχεία που κατέχει στην αστυνομία. Ο δήμαρχος Πάφου υποστήριξε ότι όλα τα στοιχεία που κατείχε έχουν ήδη διαβιβαστεί στην υπηρεσία διαχείρισης Τ/Κ περιουσιών η οποία μάλιστα έχει ανακτήσει τους τελευταίους μήνες ένα σημαντικό αριθμό υποστατικών. Οτιδήποτε νέο, συμπλήρωσε, περιέρχεται στην γνώση του, είναι έτοιμος να το καταθέσει στις αρμόδιες αρχές.

Πηγή: Πανίκος Ευριπίδου , ΡΙΚ Πάφος

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:12

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.