Πρόσκληση για κοινό αγώνα στους ΤΚ από Απόδημους

Πρόσκληση προς τους Τουρκοκύπριους, είτε βρίσκονται στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό, να κινητοποιηθούν μαζί με τους Ελληνοκύπριους για άρση της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της Κύπρου, απευθύνουν οι απόδημοι σε μήνυμά τους προς τους Τουρκοκύπριους που υιοθετήθηκε σήμερα από το 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων στη Λευκωσία.

Στο μήνυμά τους, οι απόδημοι καλούν τους Τουρκοκύπριους να συμβάλουν στη διατήρηση και ενίσχυση του θετικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί, και σημειώνουν ότι σε μία επανενωμένη Κύπρο θα μπορέσουν όλοι οι νόμιμοι κάτοικου της Κύπρου να απολαύσουν τον πλούτο των υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.
 
«Αναπολούμε παλαιότερες εποχές και τις καλές σχέσεις των δύο κοινοτήτων, σε συνθήκες ελευθερίας, δημοκρατίας και αλληλοσεβασμού, και προσβλέπουμε στην ώρα της επανένωσης της πατρίδας μας», αναφέρουν οι απόδημοι.
 
Προσθέτουν ότι, «παρά τα όσα τραγικά μεσολάβησαν και παρά τη συνεχιζόμενη κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα, πιστεύουμε ότι το απόθεμα αλληλοκατανόησης που ακόμη υπάρχει είναι αρκετό για να αποτελέσει το βάθρο μιας λύσης που θα εξασφαλίζει μία Κύπρο επανενωμένη, ανεξάρτητη, ομόσπονδη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και εποίκους, αποστρατικοποιημένη, κυρίαρχη, με μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με βάση τις αρχές και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες κορυφής, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι διασφαλισμένα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της».
 
«Πιστεύουμε ότι μια ορθή λύση του Κυπριακού – με την Κυπριακή Δημοκρατία ενταγμένη στην ΕΕ – δίνει μια νέα διάσταση στην κοινή μας πατρίδα με τεράστια οφέλη και για τις δύο κοινότητες, κατοχυρώνοντας παράλληλα την ασφάλεια και την πρόοδο όλων μας. Οφείλουμε να αγωνιστούμε μαζί για να απολαύσουμε τα αγαθά που μας προσφέρει η ένταξη μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια», αναφέρουν.
 
Επίσης, οι απόδημοι σημειώνουν ότι «το νέο-ανακαλυφθέντα πλούτο των υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, που ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της πατρίδας μας, θα είναι δυνατό να τον απολαύσουμε όλοι σε μία επανενωμένη Κύπρο».
 
Οι απόδημοι καλούν τους Τουρκοκύπριους, περιλαμβανομένων των απόδημων Τουρκοκυπρίων, «να κινητοποιηθείτε και να ενώσουμε τα χέρια μαζί για άρση της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας».
 
Τους καλούν «να συμβάλετε με το δικό σας τρόπο και να στηρίξετε τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ και της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ούτως ώστε να επιτευχθεί πρόοδος, να ξεπεραστούν διαφορές και να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση».
 
Επίσης, τους καλούν «να συμβάλετε στη διατήρηση και ενίσχυση του θετικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί, περιλαμβανομένων και των προσπαθειών για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία θα συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των Κυπρίων και τη δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων».
 
«Θεωρούμε, επίσης, σημαντικό μας καθήκον να εργαστούμε συλλογικά ώστε να αποδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της, η πόλη της Αμμοχώστου, όπως προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, χωρίς προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις, καθώς και να υιοθετηθούν και άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα δώσουν νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις και θα έχουν αμοιβαίο όφελος για τις δύο κοινότητες», σημειώνουν οι απόδημοι.
 
Αναφέρουν ότι «η προσήλωση στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αποτελούν εχέγγυα για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών όλων μας».
 
«Επιθυμούμε να ζήσουμε σε ένα καθεστώς ασφάλειας μέσα από μια λύση που θα αποκλείει τη δημιουργία χωριστών κρατών είτε συνομοσπονδίας. Αυτή η πατρίδα είναι δική μας, όλων μας, και ανήκει σε όλους τους Κύπριους», καταλήγουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:12

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.