ΓΓ ΑΚΕΛ: Ερωτηματικά δημιουργούν οι δηλώσεις Έιντε

Πολλά ερωτηματικά για το τι πραγματικά έγινε στο Κραν Μοντάνα προκαλούν οι δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακού, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, εκφράζοντας παράλληλα έντονη ανησυχία και ιδιαίτερη δυσφορία για τις δηλώσεις του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’.

«Οι τελευταίες εξελίξεις πρέπει να μας ανησυχήσουν, οι δηλώσεις στις οποίες έχει προβεί ο κ. Έιντε προκαλούν πολλά ερωτηματικά για το τι πραγματικά είχε γίνει στο Κραν Μοντάνα», ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο κ. Κυπριανού.

Λέγοντας πως «εμείς μπορούμε να τον ρίχνουμε στο πυρ το εξώτερο τον κ. Έιντε», ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εκφράζει αμέριστη υποστήριξη στον κ. Έιντε και το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει την αμέριστή του υποστήριξη για τη δουλειά που έκανε ο κ. Έιντε και η Ειδική Αντιπρόσωπος Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Επαναλαμβάνοντας πως «την κύρια ευθύνη για όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και για το Κραν Μοντάνα την είχε η στάση τη οποία τήρησε η τουρκική πλευρά», ο κ. Κυπριανού είπε πως «ούτε εμείς λειτουργήσαμε με τρόπο που να μας δίνει τη δυνατότητα να προωθήσουμε την επιθυμία μας για λύση στο Κυπριακό και δεν αποφύγαμε και τα λάθη».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμη πως «τα Ηνωμένα Έθνη μας λένε πως δεν πρόκειται να πράξουν τίποτα εκτός αν οι δύο κοινότητες, όχι η Τουρκία η οποία έχει βγει από το κάδρο των ευθυνών, μετά που θα προβληματιστούν θα πάνε με κάτι το νέο ενώπιον τους για να τους ζητήσουν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

«Δεν έχει σημασία λοιπόν τόσο το τι λέμε εμείς εδώ, πολύ περισσότερο έχει το τι θα καταγραφεί στις σχετικές εκθέσεις που θα ετοιμαστούν από τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε κ. Κυπριανού.

«Καταστροφικές δηλώσεις»

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου «ταυτίστηκε με τις πιο ακραίες δυνάμεις στην Τουρκία, με τις πιο ακραίες δυνάμεις στην τ/κ κοινότητα, όλους εκείνους οι οποίοι δεν θέλουν λύση ομοσπονδίας».
«Έχει πράξει δηλαδή εκείνο για το οποίο κατηγορεί άλλους. Κατηγορεί τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγορεί τον Ερντογάν ότι δεν θέλουν λύση ομοσπονδίας και τελικά έχει ταυτιστεί απόλυτα μαζί τους», είπε.

Όπως είπε, «όποιος καταλαβαίνει πώς λειτουργούν οι διεθνείς σχέσεις, πώς λειτουργεί η διεθνής διπλωματία, όποιος συνειδητοποιεί πού μας έχει οδηγήσει το αποτέλεσμα στο Κραν Μοντάνα δεν μπορεί παρά να ανησυχεί από τις εξελίξεις και λυπάμαι γιατί δεν βλέπω τον Αρχιεπίσκοπο να ανησυχεί από αυτές τις αρνητικότατες εξελίξεις».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ θέτει θέμα λύσης του Κυπριακού έξω από τα πλαίσια του ΟΗΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλά για σχέδιο Β και σχέδιο Γ, στην τ/κ κοινότητα, το κόμμα των εποίκων, ο Σερντάρ Ντεκτάς και ο Κουντρέτ Οζερσάι δείχνουν μακριά από τη λύση ομοσπονδίας, ενώ την ίδια στιγμή στην τ/κ κοινότητα αναπτύσσεται μια τέτοια επιθυμία η οποία στοχεύει στο να βαθύνει ακόμα περισσότερο τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής, να ξεκινήσουν μια εκστρατεία αναβάθμισης του ψευδοκράτους, κάτι που θα δημιουργήσει νέα τετελεσμένα.

«Και όλα αυτά αντί να μας ανησυχούν και πώς να χειριστούμε τα πράγματα δίχως υποχωρήσεις στα ζητήματα αρχών, έτσι ώστε να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για λύση στο Κυπριακό, να μην επιτρέψουμε να γίνουν νέα τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου, περί άλλων τυρβάζουμε και να μου επιτρέψετε να πω ότι κάποιοι παίζουν το παιγνίδι τους, το παιγνίδι της Τουρκίας με τη στάση την οποία τηρούν», είπε.

Οι δηλώσεις του κ. Κυπριανού έγιναν ύστερα από συνάντηση με τον ηγέτη του τ/κ κόμματος Ιζέτ Ιζτζάν, με τον οποίο ανασκόπησαν την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την αποτυχία στο Κρανς Μοντάνα.

«Είναι κοινή διαπίστωσή μας πως μετά από τα αποτελέσματα στην Ελβετία απομακρυνθήκαμε από το ενδεχόμενο λύσης στο Κυπριακό», ανέφερε ο κ. Κυπριανού σε κοινές δηλώσεις με τον Τ/κ πολιτικό.

«Εκφράσαμε τη κοινή μας ανησυχία γι’ αυτές τις εξελίξεις και τη θέλησή μας να εργαστούμε από κοινού έτσι ώστε η ελπίδα για τη λύση στο Κυπριακό να διατηρηθεί ζωντανή», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Ιζτζάν είπε πως «το ερώτημα που τίθεται είναι τι μπορούμε να κάνουμε απ’ εδώ και πέρα».

«Ήδη έχουν δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα, θα έλεγα. Παρατηρούμε και στις δύο κοινότητες, υπάρχει μια ομοφωνία, μια κοινή γλώσσα σε εκείνο το στρατόπεδο που δεν θέλει την κοινή πατρίδα, που δεν θέλει την ομοσπονδιακή λύση», είπε μιλώντας μέσω διερμηνέα και κατέληξε: «Εμείς δεν μπορούμε να βγούμε έξω από τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών και το πλαίσιο των συνομιλιών είναι βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι προσπάθειες για να βγούμε έξω από αυτό το πλαίσιο δεν θα μας οδηγήσουν σε τίποτα άλλο εκτός από περιπέτειες».

Πηγη:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:55

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.