Συλλούρης: Πολιτική πίεση στην Τουρκία

Πρέπει να δημιουργηθεί πολιτική πίεση στην Άγκυρα, αξιοποιώντας τη συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ και χρησιμοποιώντας τις καλές διακρατικές σχέσεις και θα πρέπει να ευθυγραμμίσουμε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας με αυτά των ισχυρών οικονομικά και στρατιωτικά χωρών της περιοχής και γενικότερα του πλανήτη, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης. 



Το Κυπριακό, επεσήμανε, ήταν και παραμένει ένα άλυτο ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής και αναμφισβήτητα, η επίλυσή του αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο του Αντιναύαρχου Ελευθέριου Χανδρινού, Κυβερνήτη του αρματαγωγού «Λέσβος»,  και των καταδρομέων που έπεσαν σε όλα τα πεδία των μαχών της Κύπρου, που τελέστη στον Ιερό Ναό Αγίου Κενδέα στην  Πάφο, ο κ. Συλλούρης είπε πως ο αγώνας για κατοχύρωση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του κυπριακού λαού στο σύνολό του και για αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, αλλά και των εποίκων, συνεχίζεται. 

Σκοπός μας συνέχισε, η συνεχής ανάδειξη της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, της κραυγαλέας παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, του Κοινοτικού Κεκτημένου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πρέπει, είπε, να δημιουργηθεί πολιτική πίεση στην Άγκυρα, αξιοποιώντας τη συμμετοχή μας στην ΕΕ και χρησιμοποιώντας τις καλές διακρατικές σχέσεις. Θα πρέπει, ανέφερε «να ευθυγραμμίσουμε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας με αυτά των ισχυρών οικονομικά και στρατιωτικά χωρών της περιοχής και γενικότερα του πλανήτη». 

Η πολυπόθητη λύση, είπε ο κ. Συλλούρης, θα πρέπει να εδράζεται στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και του καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να είναι λειτουργική και βιώσιμη, εκφράζοντας παράλληλα την βεβαιότητα ότι « εργαζόμενοι μεθοδικά πάνω σε ένα στοχευμένο και στρατηγικά σχεδιασμένο πλάνο, θα οδηγηθούμε στην ακμή, την ευημερία, τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Θα οδηγηθούμε σε μία καλύτερη, πιο ευνομούμενη, πιο ηθική και πιο ανθρωποκεντρική Κύπρο».
 
Ακολούθως ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη συγκίνηση και τον σεβασμό του που βρέθηκε  στην Πάφο, για να τιμήσει τη μνήμη του αγωνιστή κατά της τουρκικής εισβολής, Αντιναύαρχου Ελευθέριου Χανδρινού και των καταδρομέων που έπεσαν μαχόμενοι εναντίον των Τούρκων στρατιωτών το 1974.

Η απόδοση τιμών στις μεγάλες αγωνιστικές στιγμές της ιστορίας και στους πρωταγωνιστές της, δεν πρέπει να αποτελεί μία τυπική εκπλήρωση χρέους, αλλά είναι – όπως είπε-  διαχρονική ιστορική μας υποχρέωση και οφειλή, να αποτίουμε φόρο τιμής, σε ανθρώπους, οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους ή έσπευσαν με αυταπάρνηση στο πεδίο της μάχης με σκοπό να υπεραμυνθούν των πατρογονικών εστιών, αψηφώντας κάθε κίνδυνο.

“Πέρα από τη συγκίνηση και την τιμή που αισθάνομαι πάντοτε στα μνημόσυνα των ηρώων μας, νιώθω έντονη την ευθύνη και τον προβληματισμό για το πώς θα μπορούσε ένας πολιτειακός αξιωματούχος της σημερινής δικής μας πολιτείας, με τις πραγματικότητες της, να αποδώσει τιμές ή και να μνημονεύσει ήρωες και αγωνιστές της παράνομης εισβολής του 1974”, είπε ο κ. Συλλούρης, προσθέτοντας πως «o προβληματισμός και ο δισταγμός οφείλονται στο γεγονός ότι δεν είμαστε σε θέση να αποδίδουμε τιμές σε ανθρώπους που είτε θυσίασαν, είτε ήταν έτοιμοι να θυσιάσουν το ύψιστο αγαθό, την ίδια τη ζωή τους, πολεμώντας και τιμώντας το έθνος, την πατρίδα, αλλά και εμάς τους ίδιους. Και αυτό διότι δεν τιμούμε τη θυσία τους, όπως ακριβώς θα έπρεπε, δηλαδή με έργα”.

Εάν επιθυμούμε να μνημονεύουμε ουσιαστικά τους αγωνιστές της πατρίδας μας, όπως πραγματικά τους αξίζει, πρέπει να θυμόμαστε και να σεβόμαστε τους σκοπούς του αγώνα και της αυτοθυσίας τους ανέφερε, δηλώνοντας παράλληλα πως ως εκ τούτου, θα πρέπει να εξετάζουμε το πρόσφατο ιστορικό μας παρελθόν, ως πηγή παραδειγματισμού, διδαχής και ως ένα ύψιστο μάθημα ζωής. 

Ο κ. Συλλούρης  εξήρε τη συμβολή των Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών στον πόλεμο εναντίον των Τούρκων κατακτητών. Την ώρα που κάποιοι πρόδιδαν την Κύπρο, κάποιοι άλλοι έθεταν τους εαυτούς τους με περίσσεια τόλμη και παλληκαριά στη διάθεση της πατρίδας μαχόμενοι ηρωικά τον εχθρό του βορρά, όπως είπε.

Ορισμένοι εξ αυτών των ηρώων, συνέχισε, είναι ο Αντιναύαρχος Ελευθέριος Χανδρινός και τα παιδιά της ΕΛΔΥΚ, οι οποίοι το Σάββατο, στις 20 Ιουλίου 1974, ενώ είχαν σαλπάρει με το αρματαγωγό «Λέσβος» από το λιμάνι της Αμμοχώστου με προορισμό την Ελλάδα, αφού οι στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ είχαν συμπληρώσει τη θητεία τους στην Κύπρο, πληροφορούμενοι για την εισβολή που πραγματοποιείτο, ομόφωνα αποφάσισαν να αλλάξουν πορεία πλεύσης και να κατευθυνθούν προς την Πάφο, όπου και συνέδραμαν καταλυτικά στη μάχη για την κατάληψη του θύλακα στον Μούτταλο.

Με απαράμιλλο θάρρος και ψυχικό σθένος, συνενωμένοι με τους νεοαφιχθέντες συναδέλφους τους, έδωσαν μάχες και κατάφεραν τρομακτικές απώλειες στη μάχη κατά των Τούρκων στρατιωτών. 

Πρόσθεσε τέλος πως τέτοιου είδους ηρωικές πράξεις και συμπεριφορές, η αγάπη και η προσήλωση στην πατρίδα, πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία, στα παιδιά και στα εγγόνια μας.

Πηγή : (ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:56

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.