Φωτίου: O ΠτΔ επιδιώκει τη συνεργασία όλων με στόχο την επανένωση

Εδώ και 43 χρόνια συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τεταμένο το χέρι για τη δημιουργία των προϋποθέσεων επανένωσης της πατρίδας μας και απαλλαγής της από τα κατοχικά στρατεύματα και κανένας από την κυπριακή ηγεσία δεν υστέρησε σε προσπάθειες, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου μιλώντας σε επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού στη Ρόδο.



Διαβεβαίωσε ότι αυτές τις προσπάθειες τις συνεχίζει ο σημερινός Πρόεδρος, επιδιώκοντας τη συνεργασία όλων των δυνάμεων του τόπου και όραμά του και προσωπική επιδίωξή του είναι, ενωμένοι, λαός και ηγεσία να προχωρήσουμε στη σωτηρία της πατρίδας μας.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι μέσα από το διάλογο που διεξάγουμε επιδιώκουμε τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα κράτος με νέα ομοσπονδιακή δομή, που θα εξακολουθεί το ίδιο να είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα υστερεί των υπολοίπων μελών της, ένα κράτος με δύο περιφέρειες, όπου εφαρμόζοντας την αρχή της πολιτικής ισότητας, όπως ορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η κάθε κοινότητα θα έχει τον πρώτο λόγο στη δική της περιφέρεια. Υπό την αυστηρή προϋπόθεση, όμως, συνέχισε, της πλήρους προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου για όλους ανεξαίρετα τους πολίτες σε όποια πολιτεία κατοικούν ή ανήκουν, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα επιστροφή στις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος.

Ο Επίτροπος μετέφερε τη διαβεβαίωση του Προέδρου Αναστασιάδη πως "εμείς εννοούμε να διδασκόμαστε από την Ιστορία μας, πως εμείς εννοούμε να συνεχίζουμε να θέλουμε την πατρίδα μας ελεύθερη, αλλά και δημιουργική. Θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα μας επιτρέψουν, μακριά από εξαρτήσεις ή επιρροές, να μπορούμε επιτέλους να ξαναζήσουμε όπως ζούσαμε για αιώνες, ειρηνικά".

"Με την πρόσφατη παρουσία μας στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, και παρά το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, πετύχαμε να θέσουμε τον πυρήνα του κυπριακού ζητήματος στο επίκεντρο των συζητήσεων. Πετύχαμε έτσι ώστε το θέμα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της παρουσίας του κατοχικού στρατού να αναδειχθεί ως το κύριο θέμα συζήτησης προκειμένου να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού", ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Συνέχισε λέγοντας πως αν επιτέλους κατορθώσουμε να απαλλαγούμε από τα κατοχικά στρατεύματα, αν κατορθώσουμε να απαλλαγούμε από την επιρροή της Τουρκίας, τότε, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούμε να συμβιώσουμε ειρηνικά, μπορεί να συνδημιουργήσουμε όπως και στο παρελθόν.

"Κάποια τραύματα από την αφροσύνη μας θα τα πληρώσουμε αλλά τουλάχιστον θα νιώθουμε ως πραγματικά ανεξάρτητη χώρα ότι μπορούμε να έχουμε προοπτική. Είναι για αυτό που αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην προσπάθεια που καταβάλλουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο να δούμε πώς δημιουργούμε συνθήκες που πέρα και πάνω από την απαλλαγή μας από τα κατοχικά στρατεύματα, εγγυητικά δικαιώματα ή εγγυήσεις, σε ένα σύγχρονο κράτος, να πετύχουμε και όσον αφορά τις εσωτερικές δομές, τουλάχιστον μια λύση που να εδράζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο", ανέφερε.

Ο Επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι η δική μας πλευρά δηλώνει πρόθυμη να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συνεχίζοντας τις προσπάθειες μας προκειμένου να επιτευχθούν εκείνες οι συνθήκες, που τερματίζοντας την απαράδεκτη κατοχή και επανενώνοντας την πατρίδα μας, θα δημιουργούν ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος, προς όφελος του συνόλου των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Πηγή : (ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:56

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
06:37
Ελλάδα: Στον ανακριτή σήμερα ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βοήθησε αλλά δεν αρκεί
05:37
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Υψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ο τομέας της ενέργειας
05:34
Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και τους Δημάρχους
05:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
05:24
24 Απριλίου
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.