Εκδήλωση μνήμης για τις μαύρες επετείους στη Νέα Υόρκη

Εκδήλωση μνήμης για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974 πραγματοποίησε η ομογένεια της Νέας Υόρκης στις 16 Ιουλίου 2017, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στο Φλάσινγκ, της Νέας Υόρκης.



Η εκδήλωση έγινε στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Δημητρίου, του Μόνιμου Αντιπρόσωπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη κ. Κορνήλιου Κορνηλίου, των Γενικών Πρόξενων της Κύπρου και της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ.κ. Βασίλειου Φιλίππου και Κωνσταντίνου Κούτρα, του Αναπληρωτή Μόνιμου Αντιπρόσωπου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη κ. Διονύσιου Καλαμβρέζου, του Αναπληρωτή Μόνιμου Αντιπρόσωπου της Κύπρου στον ΟΗΕ κ. Μενέλαου Μενελάου, του πρόεδρου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής κ. Κυριάκου Παπαστυλιανού και του προέδρου της Παγκόσµιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) κ. Φίλιπ Κρίστοφερ.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και η ΠΣΕΚΑ και τελούσε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη.

 

Η εκδήλωση περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση από τον Aρχιεπίσκοπο Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριο, ομιλίες και προβολή ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος στον λόγο του αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται αυτές τις μέρες η Κύπρος, καθώς και στην μεγάλη προσφορά της Ελλάδας και της ομογένειας στον κυπριακό αγώνα. Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε την αδικία και την υποκρισία που βιώνει ο κυπριακός λαός, λέγοντας ότι: «εδώ υπάρχει ένας λαός, ο οποίος είναι ταλαιπωρημένος και δεν κάνουμε τίποτα. Αυτό δεν είναι υποκρισία;»

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ κ. Κορνήλιος Κορνηλίου εξήρε τους πεσόντες ήρωες της ελευθερίας και της δημοκρατίας του κυπριακού Ελληνισμού, εκφράζοντας τη θλίψη του καθώς «παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 43 χρόνια, τα τετελεσμένα της εισβολής είναι εκεί και η κατοχή συνεχίζεται». Πρόσθεσε, όμως, ότι «αυτό δεν μας δίδει το δικαίωμα να σταματήσουμε τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου».

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Κραν Μοντανά, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος υπογράμμισε ότι: «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε λύση, η οποία θα προνοεί την παραμονή της τουρκικής παρουσίας με οποιονδήποτε τρόπο στο νησί», τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια μέχρι να δικαιωθεί ο ελληνισμός της Κύπρου». Τέλος, ο κ. Κορνηλίου ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και την ομογένεια για όλες τις προσπάθειές τους υπέρ της Κύπρου.

Στον χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Κούτρας αναφέρθηκε στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στο Κραν Μοντανά, τονίζοντας ότι «η Τουρκία όχι μόνο παρέμεινε αδιάλλακτη αλλά με μια σειρά από ενέργειες κλιμακώνει την προκλητική της στάση». Επιπλέον, ο κ. Κούτρας εξέφρασε επιθυμία για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά και θα συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες του κυπριακού λαού.

Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου κ. Βασίλειος Φιλίππου αναφέρθηκε σε όλους όσοι θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου και υπογράμμισε ότι «η Ιστορία μας είναι μια συνεχής αλυσίδα ηρωισμού, θυσιών, αυταπάρνησης και μεγαλοψυχίας». Τέλος, ο κ. Φιλίππου συνεχάρη όλους τους ομογενείς για τις προσπάθειες που καταβάλλουν υπέρ μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΗΕ κ. Διονύσιος Καλαμβρέζος υπογράμμισε ότι «ότι οι νίκες έρχονται μέσα από την ενότητα, την προετοιμασία και τη συνεργασία, συχνά με ισχυρούς συμμάχους», προσθέτοντας ότι οι «συμμαχίες, η ενότητα και η μακρόχρονη στρατηγική όμως, απαιτούν μνήμη, γνώσεις και σκληρή εργασία».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και αναφερόμενος στο πραξικόπημα, είπε ότι «αυτά τα παθήματα πρέπει να γίνονται μαθήματα». Κατέθεσε, δε, την προσωπική του εμπειρία το 1974, σημειώνοντας πως αυτός ήταν από τα «τυχερά παιδία», γιατί ο πατέρας του επέστρεψε σπίτι.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ ανέφερε ότι εδώ και 43 χρόνια η ομογένεια προσπαθεί και αγωνίζεται για την Κύπρο και τόνισε ότι αυτός ο αγώνας θα συνεχίσει μέχρι την επανένωση της Κύπρου.

Πηγή : ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:58

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε η απεσταλμένη Γκουτέρες
06:19
Εθνικό Συμβούλιο στις 10:30 για Κυπριακό και Ευρωτουρκικά
06:15
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
06:03
Ολοκληρώνεται στις 12:30 η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
05:59
ΟΗΕ: Ομάδα ειρηνευτών δέχθηκε πυρά στην περιοχή κατασκευής της προβλήτας
05:52
ΗΠΑ: Ξεκίνησε η κατασκευή προβλήτας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
05:48
Για σχέδιο εξόντωσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία
05:42
Ο Γενικός Εισαγγελέας καταθέτει σήμερα αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
05:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
05:32
25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.