Ακιντζί :Όραμά να γίνουμε ίσος εταίρος σε μια ενωμένη Κύπρο

Είναι ξεκάθαρο το όραμά μας να γίνουμε ένας από τους ίσους εταίρους που με την λύση θα ενώσουμε μαζί την Κύπρο, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι είναι έτοιμοι να μετατραπούν σε μία από τις δύο ίσες συνιστώσες πολιτείες.


 
Στο μήνυμά του για την 20η Ιουλίου και την τουρκική εισβολή, που μεταδόθηκε από τον Μπαϊράκ, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά που από το 1964 κατέχει μόνη της το αναγνωρισμένο κράτος, δυσκολεύεται να μοιραστεί την εξουσία του και αυτό δυσκολεύει το να γίνει αποδεκτή η πιο βασική αρχή μιας πιθανής λύσης (ο διαμοιρασμός της εξουσίας).
 
Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη δεν ευθύνεται η πλευρά του γιατί στην Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα δεν μπόρεσε να υπάρξει κατάληξη σε ένα θετικό αποτέλεσμα που οι ίδιοι ήθελαν πολύ. Έδωσαν σημασία, είπε, στο θέμα της ασφάλειας με τρόπο ώστε να μην αποτελεί στοιχείο απειλής για την άλλη πλευρά, «δεν μπορούσαμε σίγουρα να εστερνιστούμε τις δηλώσεις για μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις. Παρουσιάσαμε την άποψη ότι όσο θα τίθεται σε ισχύ η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουμε και αυξάνεται η συνεργασία και το αίσθημα της ασφάλειας, ο στρατός θα μειώνεται».
 
Λόγω της μη θέλησης της ε/κ πλευράς (για συμφωνία), δεν είναι δίκαιο ο τ/κ «λαός» να συνεχίσει να ζει κάτω από «εμπάργκο», δήλωσε. «Εάν η ε/κ πλευρά δεν θέλει σίγουρα δεν θα περιμένουμε εμείς να τους έρθει η επιθυμία. Θα συνεχίσουμε το δρόμο μας βελτιώνοντας, χωρίς καθυστέρηση, τα του οίκου μας αλλά και χωρίς να εγκαταλείπουμε την ευθύνη να οικοδομήσουμε ένα ειρηνικό μέλλον σε αυτό το νησί».
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι πρέπει να δούμε πως όσο περνά ο χρόνος ο διαχωρισμός ριζώνει πιο πολύ προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν την αξιολόγηση που άρχισαν και εντός της τ/κ πλευράς και με την Τουρκία. «Θα είμαστε ψύχραιμοι και πραγματιστές». Δεν έχει άλλο στόχο από ένα μέλλον ευτυχισμένο και γαλήνιο για τους Τ/κ, σημείωσε.
 
Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε εκτενώς στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων από τότε που ο ίδιος ανέλαβε τα καθήκοντά του και επανέλαβε τη θέση ότι η τ/κ πλευρά και η Τουρκία ήθελαν την λύση στην Κύπρο και ήταν οι δημιουργικές πλευρές.
 
Τουρκία και Τ/κ, ανέφερε, είχαν δηλώσει έτοιμοι για την επικαιροποίηση του θέματος ασφάλειας και εγγυήσεων και έδειξαν την απαραίτητη ευελιξία αλλά «τί κρίμα, η ε/κ πλευρά δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το σημείο ‘μηδέν στρατός μηδέν εγγυήσεις’, δεν μπόρεσε να επιδείξει λογική και πραγματιστική προσέγγιση».
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως στα δύο χρόνια των διαπραγματεύσεων επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος και εάν είχαν έναν συνομιλητή που μπορούσε να συμπεριφερθεί σε λογικά πλαίσια και με πραγματισμό στα 8-10 θέματα που είχαν απομείνει διαφορές, θα μπορούσε να επιτευχθεί μια στρατηγική συμφωνία και μετά να μπορέσει να υπάρξει δέσμευση και στα άλλα λιγότερα θέματα που είχαν απομείνει.
 
Σε ένα από τα θέματα που δεν είδαν κατανόηση, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης, ήταν το περιουσιακό και ιδιαίτερα για τις περιουσίες που θα μείνουν στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, πρότεινε και η τ/κ πλευρά αποδέχθηκε όπως για τις περιουσίες στα εδάφη που θα επιστραφούν τον πρώτο λόγο να έχει ο ιδιοκτήτης και στα εδάφη που θα μείνουν στο «βορρά» να έχουν προτεραιότητα όσοι ζουν σήμερα εκεί. Ωστόσο, συνέχισε, η ε/κ πλευρά επέμεινε σε προτάσεις που εμπεριείχαν αβεβαιότητα και θα δυσφορούσαν τον τ/κ «λαό» - κατά την έκφρασή του – στα εδάφη που θα έμεναν στο «βορρά» και θα κλόνισαν την τ/κ οικονομία. Η ε/κ πλευρά, πρόσθεσε, δεν καταλάβαινε ότι η αβεβαιότητα στο περιουσιακό θα ήταν ένας από τους σημαντικούς λόγους για μια αρνητική ψήφο σε ένα δημοψήφισμα.
 
Ο κ. Ακιντζί υποστήριξε επίσης ότι μεγεθύνθηκε κατά τρόπο μη κατανοητό το θέμα της ίσης μεταχείρισης Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων, ξεσηκώθηκαν και οι αρμόδιοι της ΕΕ και με παραπληροφόρηση των Τ/κ, υπήρξε μια προσπάθεια να γίνει προβοκατόρικο αυτό το θέμα. Μίλησε μάλιστα για εσκεμμένο ψέμα πως 80 εκ Τούρκων θα αιτηθούν διαμονής στο νησί. Από το 1974 και μετά, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, στην Κύπρο έχουν εγκατασταθεί περίπου 30.000 άτομα από την Ελλάδα και έχει γίνει αντιληπτό ότι δεν είναι ένα θέμα υπερβολής και μιλάμε για όσους έρθουν για εγκατάσταση στην Κύπρο από την Ελλάδα και την Τουρκία μετά τη λύση, να τύχουν αυτοί ίσης μεταχείρισης.  
 
Εκτός αυτού του θέματος, συνέχισε, στο θέμα της ελεύθερης διακίνησης περιουσίας, υπηρεσιών και κεφαλαίου διαπιστώθηκε ότι με κάποιες μικρές προσθήκες στην ήδη υπάρχουσα συμφωνία Τελωνειακής Σύνδεσης Τουρκίας – ΕΕ, θα ήταν αρκετό και οι αρμόδιοι της ΕΕ ανέφεραν στην Διάσκεψη πως αυτό δεν θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά, είπε, η ε/κ πλευρά συνέχισε να εκμεταλλεύεται αυτό το θέμα.
 
Μετά το Κραν Μοντάνα, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, στην ε/κ πλευρά με υψηλούς τόνους προτείνεται στην τ/κ πλευρά να κόψει τον ομφάλιο λώρο με την Τουρκία και πως πρέπει να πάρουν (οι Τ/κ) μια απόφαση. «Εμείς από την αρχή προσπαθήσαμε να είμαστε το ένα από τα δύο ίσα μέρη της Κύπρου». Ξεκαθάρισαν, ανέφερε, ότι είναι έτοιμοι η ΤΔΒΚ – όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – σε μια πιθανή λύση να μετατραπεί σε μία από τις ίσες συνιστώσες πολιτείες. Γι’ αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο το όραμά μας να είμαστε ένας από τους ίσους εταίρους που θα ενώσουν την Κύπρο. Σημειώσαμε επίσης και ότι η Κύπρος ολόκληρη θα έχει φιλικές σχέσεις με την Τουρκία στην περιοχή και αξιολογήσαμε ότι αυτό δεν είναι ωφέλιμο μόνο για μας αλλά σημαντικό όφελος έχει και για τους Ε/κ».
 
Για την εισβολή, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 από στρατιωτικούς της χούντας της Ελλάδας για να προσαρτήσουν την Κύπρο που ανάγκασε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο να φύγει από το νησί για να σωθεί και πως ο φασίστας – όπως είπε - Σαμσών ανέλαβε την εξουσία. Η διεθνής κοινότητα έμεινε στο να παρακολουθεί την κατάσταση είπε λέγοντας ότι χωρίς αμφιβολία εάν η Τουρκία και οι Τ/κ έμεναν άπρακτοι όλος ο κόσμος θα αποδέχονταν την νέα κατάσταση όπως έγινε και το 1963. Αυτή την αρνητική πορεία δεν μπορούσε να ανακόψει η αποφασιστικότητα της Τουρκίας που αναγκάστηκε να παρέμβει στις 20 Ιουλίου 1974 χρησιμοποιώντας το δικαίωμά της από τις συμφωνίες του 1960, όπως ισχυρίστηκε ο Τ/κ ηγέτης.
 
Με την εισβολή του 1974 καθορίστηκε και το έδαφος για μια νέα δομή στην Κύπρο διζωνική, δικοινοτική και οι κύριες γραμμές της μπόρεσαν να σκιαγραφηθούν με τις συμφωνίες 1977-1979 Μακαρίου – Ντενκτάς και Κυπριανού – Ντενκτάς.
 
Τι κρίμα, συνέχισε, που από τότε μέχρι σήμερα όλες οι προσπάθειες για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα στην Κύπρο, δεν μπόρεσαν να αποδώσουν καρπούς.
 
Πηγή : (ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:59

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.