Έιντε: Είναι η καλύτερη ευκαιρία για την Κύπρο

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ ΕΙντε δήλωσε ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο, που αρχίζει την Τετάρτη στο Κραν – Μοντάνα της Ελβετίας, είναι η καλύτερη ευκαιρία για λύση του Κυπριακού. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο κ. Ειντε είπε ότι ο ΟΗΕ δεν θα παρουσιάσει κοινό έγγραφο στη Διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν επί του εδάφους στην Ελβετία και απορρίπτοντας πληροφορίες ότι τα ΗΕ προέβησαν σε προτάσεις ουσίας.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τ/κ ηγέτη ότι η Διάσκεψη θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της Κύπρου, ο κ. Ειντε είπε ότι είναι μια εξαιρετικά σημαντική Διάσκεψη και εξέφρασε την ευχή να είναι αποφασιστικής σημασίας υπό μια θετική έννοια, που θα οδηγήσει σε μια συνολική συμφωνία.

«Πολλοί κάνουν παρόμοιες δηλώσεις και από τις δύο πλευρές, προτιμώ όμως να λέω ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία και όχι να συζητώ εάν είναι η τελευταία ευκαιρία. Είναι μια μοναδική ευκαιρία και θα είναι πολύ λυπηρό αν πάει χαμένη», είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη να διανυθεί.

Επισήμανε  ότι τη θέση αυτή την αναγνωρίζουν όλοι οι συμμετέχοντες και είπε ότι οι δύο ηγέτες επιθυμούν να επανενώσουν τη χώρα τους, ενώ Αθήνα, Αγκυρα, Λονδίνο και Βρυξέλλες επίσης θεωρούν ότι θα είναι προς το συμφέρον της ευρύτερης περιοχής να επιλυθεί το θέμα.

Ερωτηθείς ποιοι θα είναι οι κίνδυνοι εάν δεν υπάρξει πρόοδος, ο κ. Έιντε, αφού σημείωσε ότι χάθηκε χρόνος από τον Ιανουάριο λόγω εξελίξεων στην Κύπρο που δεν σχετίζονται με τη Διάσκεψη, είπε ότι υπάρχουν ρίσκα αλλά ανέφερε ότι το σημαντικότερο είναι ότι ‘είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να επιτύχουν και να επανενώσουν την πατρίδα τους’.

Σημειώνοντας ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει βία όπως σε άλλες περιοχές στις οποίες διεξάγονται ειρηνευτικές διαδικασίες από τον ΟΗΕ, είπε ότι στην Κύπρο η ζωή μεν συνεχίζεται αλλά πολλοί Κύπριοι γνωρίζουν ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν είναι εγγυημένη.

Δεδομένων των περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων και του γεγονότος ότι οι δύο ηγέτες στην Κύπρο επιθυμούν την επανένωση, οι Κύπριοι πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία, είπε.

Είπε ακόμη ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες και ποτέ ξανά δύο ηγέτες δεν έφθασαν τόσο μακριά, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και δεν υπάρχει επιδιαιτησία από τον ΟΗΕ.

Ερωτηθείς για το έγγραφο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, είπε ότι ήταν μια φιλόδοξη προσπάθεια για συλλογή των ιδεών τόσο από τις συναντήσεις στο Μον Πελεράν όσο και αργότερα και είπε ότι οι θέσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες αυτή τη στιγμή.

Η διαδικασία αυτή, είπε, ήταν υποβοηθητική αλλά δεν έγινε δυνατή η ολοκλήρωση ενός κοινού εγγράφου. Τόνισε ότι δεν θα παρουσιαστεί κοινό έγγραφο και ότι ένα προσχέδιο είχε παρουσιαστεί την περασμένη εβδομάδα αλλά δεν έχει το καθεστώς ενός κοινού εγγράφου.

Ο κ. Έιντε είπε ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η σημασία της διαδικασίας και είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα θα ξεκινήσουν εκεί στο Κραν Μοντάνα.

Αφού, είπε, συμφωνούμε με τους συμμετέχοντες ότι δεν υπάρχει κοινό έγγραφο, στο δείπνο εργασίας που θα πραγματοποιηθεί απόψε θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις επόμενες μέρες, ή εβδομάδες πιο αποτελεσματικά.

Ο κ. Έιντε είπε ότι οι συζητήσεις για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων έχουν εμπλουτιστεί με νέες ιδέες από τον Ιανουάριο και ότι υπάρχει βαθύτερη κατανόηση.

Σε σχέση με τα κεφάλαια στις συνομιλίες, είπε ότι έχουν ήδη επιτευχθεί πολλά αλλά υπάρχουν θέματα που εκκρεμούν σε σχέση με την εκτελεστική εξουσία, θέματα περιουσιών, εδαφικού, θέματα για τα οποία θα γίνει προσπάθεια να επιλυθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Είπε ότι τα τέσσερα κεφάλαια (ΕΕ, οικονομία, διακυβέρνηση, περιουσιακό) έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και τα σημαντικά εκκρεμή ζητήματα παραμένουν εσκεμμένα σε εκκρεμότητα γιατί μπορούν να αντιμετωπιστούν από κοινού, ενώ για το εδαφικό είπε ότι για πρώτη φορά ανταλλάγησαν χάρτες με σημαντική επιστροφή εδάφους από την τ/κ πλευρά στην ε/κ πλευρά.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Ειντε  είπε ότι η Βρετανία παραμένει δεσμευμένη στο θέμα και  ότι θα αντιπροσωπευτεί από τον Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και τον Υπουργό Ευρώπης Άλαν Ντάνκαν.

Υπάρχει δέσμευση τόσο από τη Βρετανία όσο και από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, είπε, ενώ για την Τουρκία συγκεκριμένα ανέφερε ότι σε αυτό το στάδιο φαίνεται ότι είναι έτοιμη να διαδραματίσει το ρόλο της.

Ανέφερε επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η νέα αμερικανική Κυβέρνηση συνεχίζει να είναι δεσμευμένη όπως είναι και τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ.

Σχετικά με την οργάνωση της Διάσκεψης, ανέφερε ότι θα υπάρχουν παράλληλες συνομιλίες, με τους διεθνείς παίκτες, τις εγγυήτριες δυνάμεις και την παρουσία της ΕΕ ως παρατηρητή και των δύο πλευρών στην Κύπρο, και επίσης συνέχεια των δικοινοτικών  συνομιλιών σε ξεχωριστό χώρο στο ίδιο κέντρο διασκέψεων. Θα είναι χωριστές συνομιλίες αλλά και αλληλο-εξαρτώμενες.

«Όλοι θα είναι εκεί μέχρι να ολοκληρωθεί, όχι κατ’ ανάγκη στο υψηλότερο επίπεδο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι προς το παρόν οι σχεδιασμοί είναι ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών θα παραμείνουν αυτή την εβδομάδα και εάν υπάρχουν συγκεκριμένες εξελίξεις τότε θα συνεχίσουν οι αναπληρωτές.  Ανέφερε ακόμη στη Διάσκεψη θα βρίσκονται αυτή την εβδομάδα εκ μέρους της ΕΕ ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:35

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Τμήμα Μετεωρογίας-1ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
05:48
18 Μαρτίου
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.