Προς οριστικοποίηση το έγγραφο-οδηγός για Κραν Μοντάνα

Στη διαμόρφωση του τελικού εγγράφου που ετοιμάζει ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, παραμένουν επικεντρωμένες όλες οι πλευρές, ενόψει της έναρξης της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, σε πέντε ημέρες.

Η συναντίληψη όλων είναι η ετοιμασία του οριστικού εγγράφου να ολοκληρωθει μέχρι τη Δευτέρα.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά απέστειλε χθες το βράδυ τις θέσεις της με παρατηρήσεις και αλλαγές που ζητεί επί του περιεχομένου του εγγράφου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, η ελληνοκυπριακή πλευρά αν και αρχικώς προσανατολιζόταν σε περιορισμένες παρατηρήσεις, εν τούτοις φέρεται να ετοίμασε σημαντικό αριθμό και να προχώρησε σε λεπτομερέστατο σχολιασμό.
Όπως μεταδίδει από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο ανταποκριτής του ΡΙΚ, φαίνεται μάλιστα να υπάρχει διψήφιος αριθμός σημείων που εγείρονται.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως από τα καίρια σημεία που εγείρει προς επαναδιατύπωση η Κυβέρνηση, είναι εκείνο που αφορά την υπογραφή Συνθήκης Υλοποίησης της λύσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο έγγραφο καταγράφεται και εισήγηση να υπογραφεί η συνθήκη από την Τουρκία, την Ελλάδα, τη Βρετανία και την Ενωμένη Κύπρο. Η ιδέα αποδίδεται στα Ηνωμένα Έθνη, με πηγές του Λονδίνου να αποποιούνται παρασκηνιακώς πατρότητα της ιδέας.

Υπό παρασκηνιακή συζήτηση η ιδέα
Ήδη, η Συνθήκη ως ιδέα συζητείται παρασκηνιακώς και ξένες διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΡΙΚ πως αυτό που θα καλύπτει, θα εξαρτηθεί από τις πλευρές. Δηλαδή, εάν θα αφορά αποχώρηση του στρατού ή και επιτήρηση εφαρμογής στα συνταγματικά θέματα. Ανοικτό στις συζητήσεις είναι ακόμα και το ζήτημα του χρόνου λήξης αυτής της Συνθήκης, εάν συμφωνηθεί.
Πάντως, πηγές από βρετανικής πλευράς εκτιμούν πως μια Συνθήκη Υλοποίησης της Λύσης, μπορεί να εκπληρώσει εν μέρει ρόλο που σχετίζεται με τη Συνθήκη Εγγυήσεων και Συμμαχίας.
Η βρετανική πλευρά εμφανίζεται μάλιστα να συμφωνεί με τη θέση της Κυβέρνησης πως δεν χρειαζεται να ανοίξει οποιοδήποτε θέμα με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και τις βρετανικές βάσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως η κόκκινη γραμμή του Λονδίνου στις διαπραγματεύσεις που έπονται.

Σύνταξη: Στέλλα Μιχαήλ
Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ
Ανταπόκριση: Αποστόλης Ζουπανιώτης, ΡΙΚ/Νέα Υόρκη

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:38

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Εγγενές δικαίωμα η αναγνώριση κράτους, λέει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.