Λαβρόφ : Να αποφευχθεί η χρήση βίας και να συνεχιστεί ο διάλογος

Την ανάγκη αποφυγής της χρήσης βίας και της επίλυσης των διαφορών με διάλογο εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές για θερμό επεισόδιο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απαντούσε σε ερώτηση για την επιμονή της Αγκυρας να διασυνδέει τα ενεργειακά με τις συνομιλίες για το Κυπριακό και την προειδοποίηση για θερμό επεισόδιο εάν συνεχιστούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Λευκωσίας.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας βρίσκεται στην Κύπρο για να συμμετάσχει στις εργασίες της συνόδου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξέι Μεσκόφ.
Αύριο το μεσημέρι, ο Σεργκέι Λαβρόφ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κύριος Λαβρόφ, ο οποίος μιλούσε σε κοινή συνέντευξη με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους στη Λευκωσία, επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Μόσχας να συμβάλει στις προσπάθειες για εξεύρεση περιεκτικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και τη συμφωνία των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.
Αναφερόμενος στις σχέσεις Μόσχας - Βρυξελλών, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για αποκατάσταση της συνεργασίας, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για τη στήριξη που παρέχει η Λευκωσία εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη σταθερή στάση αρχών της Μόσχας στο Κυπριακό, εξέφρασε στον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.
Ο κύριος Κασουλίδης χαρακτήρισε κρίσιμο το ρόλο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο κατά τις ψηφοφορίες, αλλά ευρύτερα για τη διαμόρφωση αποφάσεων.
Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον ρώσο ομόλογό του για όλες τις πολιτικές της Τουρκίας που παρεμποδίζουν την επίλυση του Κυπριακού.
Τον ενημέρωσε επίσης για τις ενέργειες της Λευκωσίας αναφορικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σχολιάζοντας τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση που προχωρήσουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κύριος Κασουλίδης τόνισε ότι με τον κύριο Λαβρόφ υπήρξε αλληλοκατανόηση στο ότι πρέπει να ισχύσει και να εφαρμοστεί το Δίκαιο της Θάλασσας.
Επισήμανε παράλληλα πως οι δύο κυβερνήσεις θα οριστικοποιήσουν αρκετές συμφωνίες που θα καταστήσουν εφικτή τη διεύρυνση της μεταξύ τους συνεργασίας.
Αναφερόμενος στο Ουκρανικό, ο Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε την ανάγκη πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ.
Σε σχέση με το Συριακό, σημείωσε ότι η Λευκωσία επιθυμεί να προχωρήσει μιά διαδικασία μετάβασης της οποίας να ηγούνται οι Σύροι.

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:28

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Πολύ μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου μετα από τις πληροφορίες για εκρήξεις στο Ιράν
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ -Έπληξε ιρανική στρατιωτική βάση
05:45
18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.