Θερμό επεισόδιο «βλέπει» ο Οζγκιουργκιούν τον Ιούλιο

Σύγκρουση μπορεί να προκύψει τον Ιούλιο όταν θα γίνει η γεώτρηση από τους Ε/κ εάν η κατάσταση συνεχίσει να είναι τεταμένη, ανέφερε στην Χαβαντίς ο «πρωθυπουργός» Χουσείν Οζγκιουργκιούν.

Επισκέφθηκε χθες τα γραφεία της εφημερίδας, όπου δήλωσε ότι «εάν ενταθεί η κατάσταση τον Ιούλιο μπορεί να έχουμε και θερμή σύγκρουση (θερμό επεισόδιο). Επειδή ο Ε/κ ηγέτης τα χρησιμοποιεί αυτά ως εφόδια για την προεκλογική του εκστρατεία». Όπως υποστήριξε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «παίζει παιχνίδι με τις δηλώσεις του και με τις δύο πλευρές», είπε, εξηγώντας ότι υπάρχει στην ε/κ πλευρά ένα ποσοστό 25% που θέλει λύση και ένα ποσοστό 65-70% που δεν θέλει λύση. «Στέλνοντας ωραία μηνύματα και προς τους δυο παίζει παιχνίδια».
 Ο «πρωθυπουργός» και πρόεδρος του ΚΕΕ πρόσθεσε ότι να σηκωθεί αυτή τη στιγμή από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τ/κ πλευρά δεν είναι λογικό, σημειώνοντας ότι αυτός που θα διακόψει τις συνομιλίες θα είναι και αυτός που θα φέρει την ευθύνη και κανείς δεν το θέλει αυτό. «Εάν πείτε ‘εγώ φεύγω από το τραπέζι’ μπορεί να γίνει επανάσταση αλλά στρατηγικά δεν είμαστε σε αυτό το σημείο».
 Σύμφωνα με τον κ. Οζγκιουργκιούν ο Τ/κ ηγέτης κατά την χθεσινή ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις, τους είπε ότι ‘έχουμε φτάσει μέχρι την τελευταία συνάντηση αλλά δεν μπορέσαμε να καταγράψουμε πρόοδο’, με τον «πρωθυπουργό» να προσθέτει ότι εάν μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν σημειωθεί μια Διάσκεψη στη Γενεύη δεν βλέπει όφελος στο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
 Όπως είπε, στη Γενεύη είχε ζητηθεί διακοπή για να γίνει προετοιμασία για να επανέλθουν στην ελβετική πόλη, αλλά «η ε/κ πλευρά κατάλαβε προφανώς ‘να συνεχίσουμε εδώ τις συνομιλίες’».
Ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν είπε ότι συμφώνησαν χθες και με τον Τ/κ ηγέτη ότι «εάν μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν υπάρξει ένα (καταληκτικό) σημείο και δεν υπάρξει επιστροφή στην Γενεύη, δεν υπάρχει νόημα να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Αυτό που είπα είναι κοινή άποψη όλων. Ωστόσο δεν ξέρω εάν αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε».
Υποστήριξε επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «παίζει με την ένταση» και θεωρεί – όπως είπε – ότι μπορεί να πάει έτσι μέχρι τον Φεβρουάριο και τις Προεδρικές. «Επιπλέον ο Αναστασιάδης μπορεί να προκαλέσει κρίση τον Ιούλιο. Επειδή στον νότο του συμφέρει να πάρουν (την κρίση) πατριωτικά οι εθνικιστές. Αυτό θα δυσκολέψει την κατάσταση. ‘Οτι και να κάνουμε εμείς η ε/κ πλευρά θα σύρει την κατάσταση μέχρι τον Φεβρουάριο. Τα ΗΕ δεν τους πιέζουν, ούτε και οι εγγυήτριες χώρες ασκούν πίεση».
Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου ο κ. Οζγκιουργκιούν υποστήριξε πως  ό,τι είναι της Κύπρου ανήκει εξ’ ημισείας σε Ε/κ και Τ/κ. Αυτό που συζητείται στο τραπέζι των συνομιλιών είναι η ισότητα αλλά όχι η αριθμητική, πρόσθεσε. Στην περίπτωση, συνέχισε, της αναλογίας πληθυσμού 4:1, αυτό σημαίνει ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα είναι 8 Ε/κ Υπουργοί και 2 Τ/κ. «Αλλά δεν θα μπορεί να λαμβάνεται καμία απόφαση χωρίς την μία εκ των δύο ψήφων των Τ/κ. Ή το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας. Εξι μήνες ασκεί προεδρία το Λουξεμβούργο, έξι μήνες και η Γερμανία. Η αρχή της ισότητας δουλεύει όταν δεν δείτε τον πληθυσμό».
Όταν τα βλέπω όλα με αυτού του είδους την ισότητα, τότε κάθε είδους πλούτος θα μοιράζεται εξίσου, δήλωσε ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν λέγοντας ότι πρώτα αυτό πρέπει να αποδεχθούν οι Ε/κ. Αλλά, συνέχισε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλά διαφορετικά και λέει ότι ο ίδιος είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλα είναι δικά του και οι Τ/κ είναι μια μειονότητα, οπότε θα τους δώσει ό,τι αυτός θεωρεί σωστό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:29

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.