Κίνδυνο κατάρρευσης των συνομιλιών βλέπει ο Α. Κυπριανού

Υπάρχει ο κίνδυνος διακοπής ή και κατάρρευσης της διαδικασίας των συνομιλιών αν τα πράγματα αφεθούν να εξελίσσονται όπως προχωρούν το τελευταίο διάστημα, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού, απευθύνοντας έκκληση “και ταυτόχρονα προειδοποίηση" στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη πως "χρειάζεται να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για επίτευξη λύσης”.

Σε ομιλία του στην Επαρχιακή Συνδιάσκεψη ΑΚΕΛ Λεμεσού, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης “με εμμονή σε αρχές και ευελιξία στην τακτική", πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για συνεννόηση", προσθέτοντας πως: "Αν όχι η ευθύνη θα πρέπει να βαραίνει την άλλη πλευρά. Διαφορετικά η Κύπρος θα μπει σε άσχημες περιπέτειες. Θα βρεθούμε σε μια κινούμενη άμμο που δεν ξέρουμε που θα μας οδηγήσει τελικά”, επεσήμανε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε επίσης ότι με πομπώδεις δηλώσεις προαναγγέλθηκε η αποστολή επιστολής στον ΓΓ του ΟΗΕ "και για να εντυπωσιάσουν περισσότερο την κοινή γνώμη αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο της, παραβιάζοντας τα διπλωματικά θέσμια".

Κάνοντας λόγο για μετάλλαξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “αποσπά χειροκροτήματα και μπράβο από το λεγόμενο 'ενδιάμεσο' χώρο. Πολύ σύντομα θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος εκφράζει τον χώρο καλύτερα”.

Σε ότι αφορά τη συνεργασία ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε ποιά πολιτική θα ακολουθήσει ο Νικόλας Παπαδόπουλος. “Αυτή του ΔΗΚΟ που θέλει δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο; Αυτή της ΕΔΕΚ που έχει αποκηρύξει επίσημα τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και ως ονοματολογία και ως περιεχόμενο; Ή αυτή της Αλληλεγγύης που θέλει ενιαίο κράτος; Αν αυτή η συνεργασία δεν είναι καθαρά συνεργασία σκοπιμότητας με μοναδικό κίνητρο την εξουσία, τι άλλο είναι;”, διερωτήθηκε.

Στην 90χρονη ιστορία του, συνέχισε, το ΑΚΕΛ απέδειξε και με το παραπάνω ότι δεν κάνει πολιτική των μπαλκονιών, δεν κάνει πολιτική των εκπτώσεων, ούτε εκπτώσεις στην πολιτική του. “Γι’ αυτό και θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι η υποψηφιότητα που θα στηρίξουμε στις Προεδρικές Εκλογές θα βασίζεται πρώτα και κύρια σε πλαίσιο πολιτικών αρχών. Η πολιτική που βασίζεται σε αρχές, είναι η πιο έντιμη όπως έλεγε ο Λένιν. Δεν πρόκειται να ξεστρατίσουμε από αυτή την παρακαταθήκη”.

Ο υποψήφιος που θα στηρίξουν, είπε, θα είναι υποψήφιος που θα προτάσσει, θα πιστεύει και θα μπορεί να υπερασπιστεί αρχές, όχι μικροκομματικές επιδιώξεις, όχι πολιτικάντικα συμφέροντα. Θα είναι καθαρός, έντιμος και ειλικρινής.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι στην εσωτερική διακυβέρνηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης “έκαψε τα 'δεσμεύομαι' του νωρίς-νωρίς με την καταστροφική απόφαση για κούρεμα καταθέσεων. Εκλέγηκε με το σύνθημα «η κρίση θέλει ηγέτη» και το μόνο που έκανε για χρόνια ήταν να λέει «ναι» σε όλες τις απαιτήσεις της Τρόικα. Εκλέγηκε με την υπόσχεση να φέρει την άνοιξη και τελικά την έφερε για τους λίγους, καταδικάζοντας τους πολλούς στη χειμωνιά”.

Με συνειδητή πολιτική κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς, φτωχότερους, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ λέγοντας ότι κατήργησαν τη μοναδική φορολογία για τον πλούτο, το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας. “Η χορηγία προς τους συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα μειώθηκε κατά 64,3 εκ. ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι κοινωνικές παροχές μειώθηκαν κατά 79 εκατομμύρια ευρώ”.

Όλα αυτά, είπε, τη στιγμή που οι μισθοί μειώθηκαν σε βαθμό που αντιστοιχούν στα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του 1990, ενώ η ακρίβεια ακολουθεί ξέφρενη πορεία.

Αναφερόμενος στον Νικόλα Παπαδόπουλο είπε ότι “νυχτοξημερώνεται να μιλά για το δήθεν ΔΗΣΑΚΕΛ, όμως αυτός ήταν και είναι το στήριγμα και το δεκανίκι του Συναγερμού για να εφαρμόσει την οικονομική πολιτική του, για να επιβάλει την φιλοσοφία του. Ο κ. Παπαδόπουλος υπερασπιζόταν σταθερά και με σθένος και με μια φωνή με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, τον Θανάση Ορφανίδη”.

Μαζί ψήφιζαν τότε χέρι-χέρι όλες τις νομοθεσίες που μείωναν τα έσοδα της κυβέρνησης Χριστόφια, ανέφερε ο κ. Κυπριανού λέγοντας ότι μαζί καταψήφισαν την τροπολογία του ΑΚΕΛ για περίθαλψη χωρίς τέλη σε οικογένειες με εισόδημα 30 χιλιάδων ευρώ, άνεργους που δεν λαμβάνουν ανεργιακό ή άλλο επίδομα και συνταξιούχους που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. “Μαζί καταψήφισαν την πρόταση του ΑΚΕΛ για απαλλαγή των μικροϊδιοκτητών από την φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας”. Μαζί, πρόσθεσε, ψήφισαν την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού, που αποδεικνύεται πάρα πολύ μεγάλο σκάνδαλο, και την πώληση των δανείων σε ξένα επενδυτικά ταμεία και πολλά άλλα.

Αναφερόμενος στα του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι αλήθεια ότι τα αποτελέσματα της Λεμεσού στις διάφορες εκλογικές μάχες την τελευταία δεκαετία δεν τους ικανοποίησαν, αλλά οι δυνατότητες της Επαρχίας είναι ανεξάντλητες. “Αρκεί να δουλέψουμε όλοι μαζί, συλλογικά, μεθοδικά και στοχοπροσηλωμένα στο πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι έχουν πολλά πράγματα να κάνουν ώστε να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ολική επαναφορά του ΑΚΕΛ στη θέση που του αξίζει, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει ο ελεύθερος και ειλικρινής διάλογος μεταξύ των μελών του κόμματος και κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να σταθούν όρθιοι και να κάνουν το βήμα μπροστά, “έτοιμοι να αναμετρηθούμε ξανά με το δικό τους χθες για να κερδίσουμε το δικό μας αύριο. Για την Κύπρο! Για το λαό!”.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:35

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Απελευθέρωση των ομήρων ζητούν από τη Χαμάς 18 χώρες
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.