Κυπριακό: Δυνατό να γίνει νέα Γενεύη αλλά υπό προϋποθέσεις

Εξεύρεση λύσης στο κυπριακό και όχι τερματισμό του διαλόγου επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά, κατέστησε σαφές ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το κλίμα στις συνομιλίες ήταν καλό, όχι όμως αρκετά για να υπάρξει πρόοδος.
Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι δεν διαπίστωσε οποιαδήποτε διαφοροποίηση στις ιδέες εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών ενώ επεσήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι η μεθοδολογία αλλά η έλλειψη βούλησης για μετακίνηση από θέσεις που δημιουργούν προβλήματα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας Διάσκεψης στη Γενεύη, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει η Τουρκία να είναι αποφασισμένη να συζητήσει ουσιαστικά τα ζητήματα της ασφάλειας και εγγυήσεων.
Δεν πρόκειται, τόνισε, να δεχθούμε μια νέα Γενεύη η οποία να δημιουργεί προσδοκίες και τελικά να βρεθούμε προ αδιεξόδου.
Είπε επίσης ότι στην επόμενη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στις 17 Μαίου, θα γίνει επανεκτίμηση της πορείας των συνομιλιών.

Ακιντζί: Φτάσαμε σε σημείο που πρέπει να πούμε Ναι ή Όχι
Στο σημείο που φθάσαμε πρέπει να αποφασίσουμε αν θα καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα ή όχι, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας πως στη Γενεύη έγιναν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και από τους δύο ηγέτες.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Ακιντζί τόνισε πως δεν μπορούν οι συνομιλίες να συνεχίζονται επ'αορίστον, προσθέτοντας ότι ουδείς επιθυμεί να χαθεί ο κόπος που καταβλήθηκε μεχρι σήμερα.
Πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε πολιτική βούληση για την επίτευξη λύσης, είπε, διαβεβαιώνοντας για την αποφασιστικότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Αναφερόμενος στο Ενωτικό Δημοψήφισμα, ο Ακιντζί υποστήριξε πως παρά τις εξελίξεις, η τουρκοκυπριακή πλευρά επέστρεψε στις συνομιλίες για να μη χαθεί η ευκαιρία που παρουσιάστηκε για τις επόμενες εβδομάδες, τις οποίες χαρακτήρισε κρίσιμες.

Τα θέματα της συζήτησης
Στη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων τέθηκαν επί τάπητος θέματα του περιουσιακού και της διακυβέρνησης, καθώς και ζητήματα που αφορούν την πρώτη ημέρα της λύσης.
Έγινε επίσης ενημέρωση για τις επαφές των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί με χρηματοπιστωτικούς οίκους, για τα θέματα της οικονομίας.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν ότι οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα συνεχίσουν να διερευνούν τη δυνατότητα επίτευξης περαιτέρω συγκλίσεων.

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:36

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Απελευθέρωση των ομήρων ζητούν από τη Χαμάς 18 χώρες
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.