Ολοκλήρωσε τις επαφές στην Ουάσιγκτον ο ΓΔ του ΥΠΕΞ

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων, ολοκλήρωσε χθες στην Ουάσιγκτον το διήμερο των επαφών του με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και του Πενταγώνου, καθώς και με μέλη του Κογκρέσου, οι οποίες κάλυψαν τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, καθώς και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένων και των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ήταν η πρώτη επίσκεψη Γενικού Διευθυντή του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών στις ΗΠΑ, από το 2011 και όπως δήλωσε ο κ. Ζήνων, το συμπέρασμά του από τις συνομιλίες που είχε ήταν ότι οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ βαθαίνουν και διευρύνονται σε όλα τα επίπεδα.
Αναλυτικότερα, την Πέμπτη ο κ. Ζήνων συναντήθηκε με τον προσωρινό αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Τόμας Σάνον και τον προσωρινό Υφυπουργό Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις Τζον Χέφερν.Η συνάντηση με τον κ. Σάνον κάλυψε το Κυπριακό και τρόπους εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ με τον δεύτερο τη τάξει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κάνει σειρά ερωτήσεων για τα θέματα της ατζέντας. Να σημειωθεί ότι ο κ. Σάνον είχε συναντηθεί νωρίτερα με τον Τούρκο πρέσβη στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν θέματα της πιθανής επίσκεψης στις ΗΠΑ του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στις 18 Μαΐου.Μεγαλύτερη συζήτηση για το Κυπριακό έγινε με τον Τζον Χέφερν, στην οποία επίσης συζητήθηκαν τα διμερή θέματα, ενώ την Παρασκευή συναντήθηκε με το συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας, Τζάστιν Σίμπερελ. Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, με τον κ. Σίμπερελ έγινε σοβαρή συζήτηση για επιχειρησιακά θέματα και θέματα διμερούς συνεργασίας σε πολύ πρακτικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών και της τρομοκρατίας.Ο κ. Ζήνων συναντήθηκε επίσης για σχεδόν μία ώρα με τη διευθύντρια για θέματα Ευρώπης στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, Φιόνα Χιλ, όπου πέραν του Κυπριακού συζητήθηκε και το θέμα του Ιράν και της Ρωσίας.Στο Πεντάγωνο ο Αλέξανδρος Ζήνων είχε συνομιλίες με τον Υφυπουργό Αμυνας για υποθέσεις διεθνούς ασφαλείας, Κένεθ Χάιντελμαν. Η μακρά συνομιλία με τον κ. Χάιντελμαν κάλυψε κυρίως διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, αλλά και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας του ISIL.Μεταξύ των θεμάτων που ήγειρε ο Γενικός Διευθυντής ήταν κι αυτό της σημασίας που θα είχε για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ – Κύπρου, η πραγματοποίηση μιας συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Η τελευταία συνάντηση μεταξύ προέδρων των δύο χωρών στο Λευκό Οίκο έγινε το 1996, ενώ όλο αυτό το διάστημα Κύπριοι Πρόεδροι είχαν πολλαπλές συναντήσεις με τους ηγέτες όλων των υπολοίπων χωρών που είναι μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ.Ο κ. Ζήνων συναντήθηκε επίσης με τους βουλευτές Ιλιάνα Ρος-Λέτινεν, Κώστα Μπιλιράκη και  Τεντ Ντόιτς, τους οποίους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Όπως δήλωσε ο κ. Ζήνων, οι Αμερικανοί βουλευτές εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές φαίνεται πως προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλία ούτως ώστε να εκφραστεί η αντίδραση του αμερικανικού Κογκρέσου στις τουρκικές προκλήσεις, σε μία περίοδο όπου και στο Πεντάγωνο υπάρχει έντονος προβληματισμός για την ευρύτερη τουρκική στάση στην περιοχή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:40

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.