Γ.Ελεγκτής : Το Υπουργικό δεν έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει σε δημόσιους διαγωνισμούς

Ο ρόλος του υπουργικού συμβουλίου στην κατακύρωση των προφορών για το λιμάνι Λεμεσού θα απασχολήσει  σε ειδική συνεδρία την επιτροπή Ελέγχου  της Βουλής.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας κατά τη σημερινή συνεδρία της επιτροπής, η οποία εξέτασε την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το λιμάνι Λεμεσού. Στη συνεδρία,  θα κληθεί και ο Γενικός Εισαγγελέας, η θέση του οποίου ανέφερε ο κύριος Κουλίας, αγνοήθηκε.

Νωρίτερα και παρουσιάζοντας την  έκθεση του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης υποστήριξε ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει σε δημόσιους διαγωνισμούς. Στην περίπτωση αυτή, πρόσθεσε, το υπουργικό συμβούλιο κατακύρωσε τις προσφορές. Ο Γενικός Ελεγκτής χαρακτήρισε παράλληλα απαράδεκτο ένας υπουργός να συμμετέχει στον καταρτισμό των οικονομικών και τεχνικών όρων ενός δημόσιου διαγωνισμού.

Ο υπουργός Μεταφορών απάντησε ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την υπογραφή των συμβάσεων αλλά την επιλογή έκανε η αρμόδια  επιτροπή. Σε ότι αφορά τη δική του συμμετοχή, ο υπουργός Μεταφορών είπε ότι έκανε όσα έπρεπε να κάνει και αναμίχθηκε όσο έπρεπε για να πραγματοποιηθεί η πολύ σημαντική για τον τόπο συμφωνία.

Σε ότι αφορά την οικονομική πτυχή, η ελεγκτική υπηρεσία εκτιμά ότι τα έσοδα της Αρχής Λιμένων μετά την παραχώρηση των εργασιών του λιμανιού της Λεμεσού σε ιδιώτες δεν θα διαφοροποιηθούν. Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε στην επιτροπή Ελέγχου ότι στην εκτίμηση αυτή λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα του 2016 μετά την εξαγορά των εργασιών των αχθοφόρων και όχι οι προηγούμενες χρονιές.

Με τη θέση διαφώνησε ο υπουργός Μεταφορών, λέγοντας ότι η εξαγορά έγινε στο πλαίσιο της εμπορικοποίησης του λιμανιού και δεν μπορεί να αντικρίζεται ξεχωριστά. Υπέδειξε ότι τα έσοδα της Αρχής Λιμένων κατά τα έτη 2012-2016 ήταν 22 εκατομμύρια ευρώ ενώ τώρα θα είναι 35 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: Νίκος Σχίζας, ΡΙΚ Βουλή

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:45

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.