ΥΠΕΞ: Η Άγκυρα δεν συγκινείται από τις τεταμένες σχέσεις με την ΕΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι η Λευκωσία πρέπει να αναζητήσει νέους τρόπους επιβολής κόστους στην Τουρκία, για επίλυση του κυπριακού, αφού φαίνεται ότι η Άγκυρα δεν συγκινείται, όπως είπε, από τις τεταμένες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Λευκωσία πρέπει να αναθεωρήσει την θέση της, ότι διά της ευρωπαϊκής οδού, θα μπορέσει να ελέγξει την Τουρκία, όπως είπε.

Ο κύριος Κασουλίδης, μετέφερε στην Επιτροπή, το κλίμα προβληματισμού που επικρατεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υποψηφιότητα της Τουρκίας. Ωστόσο σημείωσε ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα, για το που οδηγούνται τα πράγματα, κρίθηκε ότι δεν πρέπει να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις. Εκτός και αν εφαρμοστεί η θανατική ποινή.

Ο κύριος Κασουλίδης, ανακοίνωσε ότι η Κύπρος θα θέσει βέτο, στα αιτήματα για επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας, δηλαδή αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της, σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Να σημειωθεί ότι απαιτείται ομοφωνία για αλλαγή της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση.

Μεταξύ των προνοιών για διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι:

•Δυνατότητα της Τουρκίας να εμπορεύεται προϊόντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντιστρόφως χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Αφορά μεταξύ άλλων διακίνηση κεφαλαίων και ελευθεροποίηση των οδικών μεταφορών.

•Και δυνατότητα συμμετοχής τουρκικών εταιριών σε διαγωνισμούς εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει ρήτρα, για αναστολή της συμφωνίας, σε περίπτωση που Τουρκία, δεν εφαρμόσει την συμφωνία ή την εφαρμόσει εν μέρει. Η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει, είπε, να γίνει 12 μήνες μετά την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας επεσήμανε ότι ενδεχομένως οι Βρυξέλλες, λόγω της έντασης στις σχέσεις με τον Ταγίπ Ερτογάν, θα επιχειρήσει μέσω της διευρυμένης τελωνειακής συμφωνίας, να προωθήσει μια ειδική προνομιακή σχέση με την Τουρκία.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι μοχλός πίεσης για την Τουρκία, για επίλυση του κυπριακού, μπορούν να αποτελέσουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Λευκωσίας. Η παρουσία ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ δημιουργεί μια νέα δυναμική, την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης τόνισε πρέπει να είμαστε πιο διεκδικητικοί, εκτιμώντας ότι η στάση της κυβέρνησης δεν είναι ικανοποιητική.

Και ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, κάλεσε την κυβέρνηση να αποστείλει αίτημα στην Κομισιόν, για να εξετάσει, αν η Τουρκία πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, με τα οποία ξεκίνησε η ενταξιακή πορεία της Άγκυρας.

Πηγή: Παναγιώτης Καπαρής, ΡΙΚ Βουλή

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:46

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων αυτοκινήτων
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Νιγηρία: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι 137 μαθητές που απήχθησαν πριν από 3 εβδομάδες
05:58
Εκτακτο υπουργικό Συμβούλιο για στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων
05:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.